Ponta: Au fost presiuni extraordinare din extern pentru acceptarea pragului la referendum

Vineri, 31 August 2012, ora 23:59
10832 citiri
Ponta: Au fost presiuni extraordinare din extern pentru acceptarea pragului la referendum
Foto: Antena 3

Prim-ministrul Victor Ponta a explicat de ce USL a fost nevoita sa accepte pragul prezentei de 50 la suta din electorat, la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, indicand ca au fost "presiuni extraordinare" din afara tarii.

Victor Ponta a sugerat ca aceste presiuni ar fi fost si unele de tip financiar, fara a da detalii in acest sens, precizand doar ca a acceptat pragul pentru ca a vrut sa aiba cu ce sa plateasca salariile, pensiile si datoriile.

"Da, au fost niste presiuni externe pentru acceptarea pragului, dar care insemnau pentru Romania un foarte mare pericol. Pentru mine, prima mea grija este sa stiu ca luna viitoare pot sa platesc salariile, pensiile, datoriile Guvernului Romaniei. Au existat presiuni extraordinare", a spus premierul Ponta, vineri seara, invitat la o emisiune a Antena 3.

Totodata, seful Executivului a mentionat ca a existat si un al doilea motiv pentru care USL a acceptat pragul electoral impus de Curtea Constitutionala.

"Al doilea lucru: exista decizia CCR. Chiar daca ne asumam mari probleme pe plan extern, ne asumam in conditiile in care oricum CCR nu ar fi validat referendumul decat cu 50 la suta", a explicat prim-ministrul.

Acesta a adaugat ca nu poate sa le explice romanilor "de ce 8,5 milioane de oameni nu conteaza".

"Vechea Securitate a investit in Traian Basescu"

"Nu a fost victorie triumfala, daca mai votau 700 de mii de oameni... A fost 3-0 pe teren, dupa care arbitrii au dat 4-3. Un sistem, vechea Securitate, a investit in Traian Basescu si il sustine, pentru ca Basescu sustine structurile vechii Securitati. Traian Basescu controleaza intreaga tara. A mai ramas Antena 3, au mai ramas cativa la PSD si la PNL", a declarat Victor Ponta.

Acesta considera ca faptul ca nu are guvern este "cel mai rau lucru posibil" pentru Traian Basescu.

"Am fost optimisti, crezand ca in trei luni o sa schimbam ce a facut Basescu in opt ani. Faptul ca nu are Guvernul pentru Basescu este cel mai rau lucru posibil. Are nevoie de un guvern care sa ii execute ordinele, care sa ii puna functii", a sustinut prim-minsitrul, care completeaza ca Traian Basescu a pierdut Parlamentul "pentru ca nu cred ca murea de dragul domnului Blaga sau al doamnei Anastase".

Modificarea Constitutiei, planificata pentru 2013

Premierul a spus ca, "indiscutabil", Constitutia trebuie modificata in anul 2013 si ca acest lucru va fi facut "pe proiectul care ne-a demonstrat ca a fost posibil, dupa '89, sa concentram toata puterea in mana unei persoane si a unui grup de oameni care nu mai au nicio legatura cu romanii".

"Cand 8,5 milioane de oameni voteaza sa pleci si tu nu pleci - asta este lovitura de stat. Sunt convins ca domnul Basescu va pleca inainte de 2014. Legenda omului politic care a castigat toate bataliile s-a incheiat in 29 iulie", a punctat Victor Ponta.

Sfaturile lui Ponta pentru Basescu: Sa mearga la Bruxelles

Acesta a precizat ca il va ruga pe Traian Basescu sa mearga la Bruxelles si sa revina asupra declaratiilor facute in perioada de dupa suspendare, in ceea ce priveste lovitura de stat din Romania.

"O sa ii zic ca e important sa mearga la Bruxelles si sa le spuna 'Stimati colegi europeni, nu mai luati in serios ce am zis cu lovitura de stat, s-a rezolvat problema, m-am intors eu inapoi' ", a afirmat prim-ministrul.

Seful Executivului este de parere ca, in spatiul Schengen, "trebuia sa intram demult, dar daca presedintele tarii tipa ca e lovitura de stat, e normal sa nu ne primeasca aia". Totodata, el i-a mai sugerat lui Traian Basescu sa spuna, la Bruxelles, "am exagerat si eu, iar pe astia, pe Macovei, nu ii bagati in seama ca nu stiu ce vorbesc".

Ponta presedinte? "Dupa 50 de ani. Sunt prea tanar"

Prim-ministrul a explicat ca poate coabita si conlucra "extraordinar" cu Crin Antonescu, in care are incredere "101 la suta", ca grupul minoritatilor nationale a fost foarte loial in comunicarea cu Guvernul USL si ca aceasta colaborare va continua si dupa 2 decembrie, "pentru ca au fost corecti cu noi", dar si ca ICR era "bastionul de lupta" al lui Basescu impotriva adversarilor politici din strainatate.

"Tot ce e pentru domnul Basescu si pentru cei apropiati e permis, tot ce e pentru adversarii lui nu mai e permis. E un sistem cu care trebuie sa luptam daca vrem sa avem un alt fel de tara, cei care au votat pentru demiterea lui Basescu nu sunt toti votanti USL. (...) Basescu joaca foarte bine in mod ipocrit aceasta carte a victimei", a afirmat premierul.

Nu in ultimul rand, Victor Ponta a explicat ca singura sansa a lui Basescu de a invinge USL era de a lua PNL si PSD in mod separat, seful Executivului recunoscand totusi ca "unii mai baga batul in gard, si de la PSD, si de la PNL".

Premierul a fost intrebat si daca se gandeste la o eventuala candidatura la alegerile prezidentiale.

"Dupa 50 de ani ma bate gandul pentru presedintie", a raspuns Ponta, care a dat si explicatii. "Sunt prea tanar pentru functia de presedinte, intai sa dovedesc ca sunt un bun prim-ministru", a conchis acesta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Victor Ponta declaratii Traian Basescu, #Ponta presiuni externe referendum, #presiuni externe prag referendum, #Ponta modificare Constitutie, #Victor Ponta Traian Basescu Securitate , #premier