Ponta a gasit vinovatul pentru dezastrul autostrazii Sibiu-Orastie si are si o solutie (Video)

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 12:12
8392 citiri
Ponta a gasit vinovatul pentru dezastrul autostrazii Sibiu-Orastie si are si o solutie (Video)
Foto: YouTube/Guvernul Romaniei

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, care este vinovatul, in viziunea sa, pentru situatia dezastruoasa a autostrazii Sibiu-Orastie. Mai mult, a identificat si o solutie pentru ca astfel de incidente sa nu se mai intample.

"Azi avem sedinta de guvern pentru rectficarea bugetara si e o rectificare pozitiva, toate solutiile venite din partea ministerelor, autoritatilor din cadrul Guvernului si din afara Guvernului au primit raspuns pozitiv, pentru ca avem mai multi bani la buget, iar acest lucru e meritul romanilor, care si-au platit taxele, al politicilor fiscale pe care le-am implementat.

In acelasi timp, nu vreau sa vad doar partea plina a paharului, ci si pe cea goala: lucrarile in infrastructura, unde stam prost. E o realitate veche, pe care putem sa o transformam in circ politic", a spus premierul, la debutul sedintei de guvern dedicate rectificarii.

El a dat exemplul autostrazii Sibiu-Orastie, precizand ca cei care striga acum si arata cu degetul sunt cei care au proiectat-o prost.

In consecinta, Ponta are si o rezolvare pentru ca astfel de situatii sa nu se repete: noua lege a achizitiilor publice, care se afla acum in prima lectura la Guvern.

Schimbare majora la achizitiile publice: Contractul va fi impartit pe loturi

Trucarea licitatiilor e de domeniul trecutului? Ce spune seful Concurentei

Ministerul Transporturilor explica esecul unor proiecte de infrastructura - Din culisele achizitiilor publice

"Vrem un sistem mai bun, mai eficient de achizitii publice, sa se stie foarte clar ce pateste o firma care proiecteaza prost, care executa prost si autoritatea publica care nu supravegheaza. Sa avem mai multa responsabilitate si un sistem mult mai clar", a punctat Ponta.

Portiuni din autostrada Sibiu-Orastie, demolate pe ambele cai de rulare (Video)

A doua rectificare de buget din acest an presupune, printre altele, o taiere de 1,6 miliarde de lei de la Transporturi si alocarea unor sume suplimentare pentru Agricultura (769 milioane lei), Fondurile Europene (729 milioane lei), Aparare (558 milioane lei), Educatie (271 milioane lei), Interne (269 milioane lei), Justitie (245 milioane lei), SRI (140 milioane lei), Externe (132 milioane lei) si Munca (80 milioane lei), precum si la autoritatile locale.

Rectificare de buget: Se taie de la Transporturi si se da primarilor (Video)

Portiune de autostrada demolata

Inaugurata cu mare fast in campania alegerilor prezidentiale de anul trecut de premierul Victor Ponta, autostrada Sibiu-Orastie va fi demolata in dreptul kilometrului 60 din cauza infiltrarilor de apa subterane.

"Cu ajutorul unui excavator avand cupa de 1,3 metri cubi s-a constatat ca infiltarile de apa sunt la o adancime intre 8 si 10 metri fata de cota rosie (linia autostrazii intr-un plan vertical - n. red.) ", arata o nota de constatare semnata de angajati ai Companiei Nationale de Drumuri Nationale si Autostrazi din Romania (CNADNR).

Totodata, in document se precizeaza care este cauza existentei apei intr-o zona unde terenul format din argila ar fi trebuit sa fie uscat.

"Constructorul a facut o analiza a modului de lucru atat al drenurilor longitudinale, cat si al mastilor drenante si a constatat faptul ca drenurile nu lucreaza intre ele, fiind necesara verificarea si eventuala rectificare a acestora pentru functionalitate longitudinala", se arata in document.

Specialistii spun ca pentru rezolvarea problemei "este necesara demolarea completa a cailor de circulatie, atat a caii I, cat si a caii II".

Vina e pasata de la unii la altii

In timp ce CNADNR da vina in totalitate pe constructorul italian Impregilo Salini, care ar trebui sa plateasca toate costurile suplimentare, acesta respinge acuzatiile.

Astfel, intr-o expertiza tehnica realizata de firma Rutexpert, se arata ca firma italiana nu ar fi respectat tehnologiile de executie si nici nu ar fi folosit materiale de calitate.

In schimb, constructorul Impregilo Salini spune ca lotul 3 al autostrazii a fost deschis la insistentele CNADNR, desi lucrarile de consolidare nu erau definitivate, "fara efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, ramanand de finalizat lucrari precum consolidarea terasamentelor cu micro piloti sau/si coloane, santuri de colectare-descarcare a apelor pluviala etc".

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat ca situatia creata la autostrada Sibiu-Orastie a fost determinata de un cumul de probleme, iar costurile aferente remedierii lor vor fi suportate de catre constructorul italian care a executat lucrarea.

Ponta, chemat in Parlament pentru explicatii

Saptamana trecuta, PNL i-a solicitat premierului Victor Ponta sa vina in Parlament "pentru a da explicatii" in privinta autostrazii Orastie-Sibiu.

Victor Ponta, chemat sa dea explicatii in Parlament despre autostrada Sibiu-Orastie

"Cerem prim-ministrului Ponta sa vina in Parlament sa ne explice dumnealui cum am ajuns in aceasta situatie, cum a ajuns Victor Ponta la aceasta inegalabila performanta sa demoleze o autostrada la noua luni de la inaugurarea facuta chiar de dumnealui.

Sa vina Victor Ponta in Parlament saptamana viitoare si sa ne explice care sunt solutiile dumnealui, cati bani trebuie sa plateasca Romania si cine e vinovat pentru acest lucru", a sustinut vicepresedintele PNL, Alexandru Nazare.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Ponta vinovat autostrada Sibiu Orastie, #Ponta autostrada Sibiu Orastie, #Ponta achizitii publice , #premier