Ponta a fost salvat de colegi - Deputatii nu i-au ridicat imunitatea

Marti, 09 Iunie 2015, ora 11:42
33027 citiri
Ponta a fost salvat de colegi - Deputatii nu i-au ridicat imunitatea
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Camera Deputatilor a votat, marti, impotriva urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, premierul declarandu-se multumit de rezultatul votului.

Camera Deputatilor s-a reunit marti dimineata in sedinta, pe ordinea de zi figurand si votul pentru incuviintarea sau respingerea urmaririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese in cazul numirii ca ministru a lui Dan Sova.

Comisia Juridica a Camerei, in care coalitia de guvernare PSD-PC-UNPR-PLR are o majoritate covarsitoare, a votat, luni dupa-amiaza, impotriva solicitarii DNA. Avizul comisiei este insa unul consultativ, decisiv fiind votul plenului.

Pe de alta parte, Victor Ponta este asteptat sa se prezinte la DNA pentru audieri. Vineri, i s-a comunicat oficial ca este suspect in dosarul Rovinari-Turceni al senatorului PSD Dan Sova, pus sub control judiciar dupa ce Senatul a respins arestarea sa preventiva.

In acest dosar, Victor Ponta este acuzat de fals in inscrisuri, evaziune fiscala si spalare de bani.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text

11:41 - "S-a aprobat proiectul de hotarare de respingere a urmaririi penale", a subliniat Valeriu Zgonea, anuntand incheierea sedintei.

11:40 Se anunta rezultatul oficial al votului. Din 387 de deputati au fost prezenti 351. 231 au votat impotriva urmaririi penale, iar 120 pentru.

Foto: Digi24

11:38 - Premierul Ponta a plecat multumit din Parlament. "Era un rezultat normal, un vot dublu 231 la 120. Oamenii simpli nu au avut ocazia pe care am avut-o eu. (...) Nu mai vorbesc despre dosar, eu si avocatii vorbim la DNA. E foarte corect ce a spus Ambasada SUA", a comentat premierul.

11:33 - Conform unor surse citate de B1 TV, 231 de deputati au votat pentru proiectul de respingere a urmaririi penale, in timp ce 120 de deputati au votat in favoarea urmaririi penale.

11:27 - Votul s-a incheiat. Urmeaza numararea bilelor aflate in urne si anuntarea rezultatului.

11:15 - Conform listei de prezenta anuntata la inceputul sedintei, in sala sunt 288 din cei 384 de deputati. Pentru ca urmarirea penala sa fie respinsa trebuie ca 145 de deputati sa voteze in acest sens.

Foto: Digi24

11:00 - Primii care sunt chemati sa voteze sunt membrii Guvernului, in frunte cu Victor Ponta. Dupa vot, premierul a ramas in sala, unde discuta cordial cu parlamentarii.

Foto: Digi24

10:58 - Valeriu Zgonea precizeaza ca se supune la vot proiectul de hotarare care propune respingerea urmaririi penale.

Conform art. 156 din Constitutie, Camera Deputatilor are dreptul sa ceara urmarirea penala a oricarui membru al Guvernului. Proiectul de hotarare privind cererea de urmarire penala intocmit de Comisia Juridica se adopta cu votul majoritatii deputatilor prezenti. Votul este secret si se exprima prin bile. Hotararea se publica in Monitorul Oficial.

Conform art. 126 din regulament, bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot pentru hotarare, iar invers inseamna vot contra proiectului de hotarare. Ambele bile in aceeasi urna inseamna vot nul, a reamintit presedintele Camerei Deputatilor.

10:52 - Incepe procedura de vot. Se formeaza comisia de numarare a voturilor. Ludovic Orban ii solicita lui Valeriu Zgonea sa mai explice inca o data ce si cum se voteaza, ca sa nu existe confuzii.

10:50 - Calin Popescu Tariceanu a declarat pentru RFI Romania: "Ne situam in afara regulilor jocului democratic, daca un prim-ministru ajunge sa fie demis de altcineva decat de Parlament".

10:41 - Ludovic Orban: "Decizia care se va lua astazi va afecta democratia, va afecta perceptia cetateanului asupra Parlamentului. Ce se va hotari astazi va face inconjurul lumii si va fi urmarit de toate cancelariile civilizate, de partenerii nostri euroatlantici.

Astazi nu votam daca Ponta este sau nu vinovat. Nu avem noi caderea sa hotaram, nu avem informatiile necesare. Daca va intreb cati ati vazut dosarul, 90% o sa spuneti ca nu l-ati vazut si va formulati opinia numai in baza unor informatii trunchiate oferite de colegii de partid sau din Comisia Juridica.

Noi astazi votam pentru a stabili daca respectam Constitutia si nimeni nu e mai presus de lege. Votam daca Parlamentul obstructioneaza sau nu Justitia. Daca vreti sa va aparati premierul, votati vineri impotriva motiunii de cenzura".

Foto: Digi24

"Nu deveniti complici cu coruptia. Nu aruncati asupra Romaniei o anatema pe care nu o vom indeparta ani de zile. Daca astazi se voteaza inceperea urmaririi penale, nu e afectata nici majoritatea parlamentara, iar daca premierul e suspendat, presedintele desemneaza un premier interimar din randul majoritatii voastre. Nimeni nu va impiedica sa va mentineti majoritatea parlamentara".

"Trebuie sa dam un semnal ca Romania nu e condusa de corupti. Votati in favoarea justitiei!", a mai spus Orban.

10:40 - Ambasada SUA a transmis un comunicat in care subliniaza ca nimeni nu trebuie sa fie deasupra legii.

"Orice acuzatii de nereguli ale oficialilor guvernamentali trebuie investigate pe deplin, fara interferente, si legea trebuie aplicata egal tuturor", se arata in comunicatul reprezentantei SUA la Bucuresti.

Ponta isi joaca imunitatea in Parlament: Reactia ambasadei SUA dupa acuzatiile DNA

10:35 - Ia cuvantul Victor Ponta. "Trebuie sa decidezi daca decizii politice pot fi cenzurate de un procuror. Numirea unui ministru se face in baza votului de partid, al USL, care a votat de mai multe ori in cazul Sova, al Parlamentului, al presedintelui. Trebuie sa decideti daca un procuror de caz poate sa traga la raspundere pe cei care iau o decizie comuna. E un lucru important si trebuie sa ramana ca echilibru pentru puterile in stat.

Un guvern e investit si demis prin proceduri constitutionale - votul dvs in urma alegerilor si al unei motiuni de cenzura. Eu am devenit prim-ministru in urma unei motiuni de cenzura votate de USL impotriva Guvernului Romaniei. Apoi in urma alegerilor. Trebuie sa decideti daca pastram acest sistem".

"Lucrurile sunt foarte simple, va rog sa va pronuntati. CCR a spus foarte clar ca trebuie sa adoptati o hotarare. Inteleg ca nu se mai vrea. Va rog sa adoptati o hotarare, e un gen de smecherie de Transalpina (aluzie la Ludovic Orban - n.red.). Domnul Arpad v-a explicat.

Va rog frumos sa nu votati politic, ci sa votati ca cetateni".

10:32 - "De ce trebuie sa facem un regim preferential pentru Victor Ponta nu inteleg. In toate cazurile de incepere a urmaririi penale s-a votat cererea procurorului general, si in cazul Udrea, in toate. Hotararea CCR in cazul Sova stabileste ca trebuie emisa hotarare si in cazul respingerii cererii, nu schimba procedura.

Va marturisesc ca nu pot sa inteleg de ce vreti sa reinventati roata si sa schimbati procedura exact in cazul lui Ponta. Faceti o tentativa disperata de a-l salva pe Victor Ponta si asta e inacceptabil", a replicat Ludovic Orban.

Valeriu Zgonea citeste 109 alin. 2 din Constitutie.

10:30 - "Procurorul general nu poate impune Parlamentului ce sa faca. Se supune la vot cererea, doar Parlamentul decide. Decizia doamnei Udrea nu avea decizia Curtii Constitutionale, veniti rar pe la Parlament", a replicat Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

10:25 - Sedinta este in derulare. Este de asteptat ca si premierul sa isi spuna punctul de vedere. Eugen Nicolicea si Ludovic Orban au o disputa pe procedura. Deputatul UNPR subliniaza faptul ca nu trebuie dat vot secret cu bile.

"Nu incercati tertipuri rusinoase! Nimeni nu e mai presus de Constitutie, nici macar Victor Ponta. Nu faceti de ras Romania!", a replicat Ludovic Orban.

10:20 - Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat ca la sedinta de grup s-a discutat despre motiunea de cenzura.

"Nu vom vota impotriva motiunii pentru ca suntem in Opozitie. Avem o problema cu subiectul motiunii, dar votul in strainatate nu e treaba Guvernului, ci a Parlamentului. Vom fi prezenti, prin vot secret fiecare va vota dupa constiinta, dar nu impotriva motiunii", a anuntat liderul UDMR.

"Nu trebuie confundat Guvernul cu Legislativul", a mai punctat el.

Despre cazul Ponta: "Prin vot secret vom vota pentru justitie independenta".

"Orice este posibil, eu nu o sa ma uit in mana vreunui deputat, votul imperativ este interzis. Sunt convins ca colegii mei vor vota pentru o justitie independenta si echilibrata", a mai spus Kelemen Hunor.

Despre demisia lui Ponta: "Este o situatie imposibila. In acest moment, marja de miscare a premierului este destul de scazuta, mai ales pe plan international si in situatia cu finantatorii externi. Daca maine procurorul il pune sub control judiciar pe premier, ce va face? Premierul trebuie sa gaseasca o iesire."

10:15 - Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu crede ca "exista un plan de desfiintare a Justitiei independente".

"Aceasta Comisie pe care a anuntat-o domnul Tariceanu de asa-zisa 'evaluare a democratiei', toate pozitiile de decredibilizare a magistratilor (Ponta ne spunea astazi ca de fapt e un proces politic, cu alte cuvinte Justitia in Romania este politica - o afirmatie foarte grava din gura unui premier care are probleme de coruptie de ani de zile), pachetul de modificari ale legilor penale care tind sa slabeasca aceste legi penale, toate acestea fac parte dintr-un plan", a postat Catalin Predoiu pe Facebook.

10:14 - Victor Ponta a intrat in sala de plen. Sedinta nu a inceput inca.

10:05 - Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le-a cerut celor care au spus ca premierul si el insusi au amenintat Opozitia "sa nu confunde lucrurile si sa nu amestece planurile".

"Referirea la utilizarea mijloacelor legale nu inseamna amenintare", a spus Cazanciuc.

10:05 - Liderul PPE, Joseph Daul, cere Parlamentului Romaniei sa le dea posibilitatea procurorilor sa continue ancheta in cazul Ponta si avertizeaza ca un guvern nu trebuie sa se foloseasca de majoritatea parlamentara in interesul sau, reamintind ca situatia din Romania e monitorizata de partenerii europeni, informeaza Mediafax.

10:01 - Victor Ponta este la Camera Deputatilor.

10:00 - Deputatii UDMR s-au reunit intr-o sedinta de grup pentru a decide cum vor vota. Deputatii maghiari obisnuiesc sa spuna in asemenea situatii ca voteaza potrivit propriei constiinte. Majoritatea are un numar confortabil de voturi, astfel incat imunitatea lui Victor Ponta nu depinde de voturile UDMR.

9:50 - Intr-o scrisoare deschisa, judecatorul CSM Horatius Dumbrava ii cere premierului sa renunte singur la imunitate. El face apel la premier reamintind ca in discursurile precedente a militat pentru o justitie independenta.

"Este datoria procurorului sa aduca probe, fie ca ar exista fapte penale, fie ca aceste fapte nu exista sau nu sunt prevazute de legea penala, ori nu sunt intrunite elementele constitutive ale vreunei infractiuni. Acolo, in fata magistratului veti putea sa aratati ca acuzele aduse nu sunt intemeiate. Veti arata, in acest fel, ca democratia functioneaza in Romania, ca institutiile statului trebuie sa-si faca datoria", se arata in scrisoarea publicata de Agepres.

Cazul Ponta, pe repede inainte in Parlament: Premierul, salvat de Comisia Juridica - ce amenintari a lansat

O zi plina pentru Victor Ponta

Marti, premierul este asteptat sa se prezinte la DNA pentru audieri. Vineri, i s-a comunicat oficial ca este suspect in dosarul Rovinari-Turceni al senatorului PSD Dan Sova, pus sub control judiciar dupa ce Senatul a respins arestarea sa preventiva.

In acest dosar, Victor Ponta este acuzat de fals in inscrisuri, evaziune fiscala si spalare de bani. Liderul PSD a respins categoric toate acuzatiile si a anuntat ca va veni cu documente la DNA pentru a-si sustine nevinovatia.

Tot marti, la ora 15:00, Victor Ponta trebuie sa participe la sedinta CSAT, in calitate de vicepresedinte. Pe agenda se afla Strategia de Aparare a tarii si Codul Silvic.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#deputati vot Ponta urmarit penal, #Ponta urmarit penal conflict interese , #DNA