Ponta a dat raportul in Parlament: Despre votul in diaspora, viitorul Guvernului si concediu

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 12:48
23136 citiri
Ponta a dat raportul in Parlament: Despre votul in diaspora, viitorul Guvernului si concediu
Foto: B1TV

Premierul Victor Ponta a venit, marti dimineata, in plenul Camerei Deputatilor unde a fost chemat sa dea socoteala pentru problemele aparute la organizarea si desfasurarea votului din diaspora, la alegerile prezidentiale.

Victor Ponta a explicat ca Ministerul de Externe a facut tot ce a putut in cadrul legislativ actual si a subliniat ca nu trebuie gasiti vinovati, ci trebuie modificata legea asa incat asemenea situatii sa nu se mai repete la alegerile viitoare.

Cea mai acida replica a venit din partea deputatului PNL Ludovic Orban, care i-a cerut demisia si a solicitat Parchetului sa trateze cu seriozitate ancheta deschisa ca urmare a plangerilor penale depuse pentru votul in diaspora.

Victor Ponta a sustinut ca nu e timp de "bufonerii" si a insinuat ca Ludovic Orban ar fi furat milioane in timpul mandatului sau de ministru al Transporturilor, asa ca din cauza unor "bufoni si hoti" ca el ar fi plecat romanii din tara.

Dupa incheierea sedintei de plen, premierul le-a spus jurnalistilor ca PSD ramane la guvernare si ca el propune ca PLR, partidul lui Calin Popescu Tariceanu, sa aiba ministri in Cabinet. Victor Ponta a anuntat o remaniere dupa data de 10 decembrie.

Ziare.com a prezentat principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT text:

12:10 - Victor Ponta este intrebat de jurnalisti despre concediul din Emirate. Premierul sustine ca s-a dus pe banii lui, afirma ca el nu bea wiskey, "ca altii" si acuza un "scenariu construit", spunand ca, dupa ce Robert Turcescu s-a deconspirat, a mai ramas un jurnalist care e ofiter acoperit - Rares Bogdan (cel care a relatat despre concediul lui Ponta in Emirate - n.red.)

Victor Ponta a fost vizibil enervat de insistentele jurnalistilor, plecand brusc din fata lor si refuzand sa le mai raspunda la intrebari.

Ponta nu explica vacanta in Emirate si acuza ca jurnalistul Rares Bogdan este ofiter acoperit

12:00 - Sedinta s-a incheiat. Victor Ponta raspunde la intrebarile jurnalistilor, spunand ca saptamana aceasta se va decide daca PSD va ramane la guvernare. Premierul anunta o remaniere a Guvernului dupa data de 10 decembrie. "Important e sa asiguram o guvernare buna si eficienta, mai ales ca s-au terminat alegerile. Nu renuntam la cota unica, nu marim nicio taxa si niciun impozit. Putem indexa pensiile. Este si pentru noi ocazia ca toate aceste lucruri neadevarate - cum ducem tara in Rusia, ca desfiintam DNA", a spus el referindu-se la acuzele aduse in campanie.

11:47 - Victor Ponta ia cuvantul pentru a da raspunsuri amiabile la observatiile colegilor sai, exceptandu-l pe Ludovic Orban.

Premierul a prezentat noi cifre, despre votul de la Paris sau Chisinau. "Nu s-a pus problema de impiedicare, pentru ca au votat mult mai multi cetateni, ci problema inadvertentei legislative", a sustinut el, aratandu-se convins ca Parlamentul va lua cele mai bune masuri.

"As vrea sa luam deciziile rational, cu bun simt, nu cu bufonerii (...) in 2007-2008 romanii plecau din tara cand unii la transporturi furau cu sutele de milioane, cum a zis Vasile Blaga in 2009 ca Ludovic Orban trebuie arestat (...) Multi romani au considerat ca aici e o tara unde bunfonii si hotii sunt la putere. Daca nu era pe lista USL, Ludovic Orban nu era acum deputat", i-a replicat Ponta lui Orban, spunand ca problemele se rezolva cu solutii concrete, nu cu "bufonerii".

11:50 - Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat ca "o remaniere guvernamentala este indispensabila in acest moment", la fel si cooptarea la putere a partidului lui Calin Popescu-Tariceanu, argumentand ca UDMR a lasat de inteles ca va iesi de la guvernare.

Pe de alta parte, Geoana a spus ca vacanta pe care Victor Ponta a petrecut-o in Emirate dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale nu i-a facut bine acestuia, el sustinand ca Ponta trebuie sa faca o analiza despre acest episod si sa decida cum isi vede viitorul politic.

PSD face joi Comitet Executiv. Geoana: Ponta sa vina cu o noua lista de ministri

11:46 - Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor, a atras atentia asupra riscurilor pe care le introduce votul electronic. "Felul in care el se organizeaza pentru a-i asigura caracterul secret si direct, va rog sa il aveti in vedere la orice fel de lege pe care o veti face, pentru ca altfel riscam sa viciem atat de mult procesul electoral incat el sa nu mai conteze. Sper ca acest lucru nu se va intampla", a spus el.

11:44 - Pozitii similare si propuneri au facut mai multi deputati, printre care si Eugen Tomac (PMP), care a vorbit despre votul in Republica Moldova.

11:38 - Deputatul pentru diaspora, Mircea Lubanovici, reaminteste ca, dupa turul intai, premierul Ponta a declarat public ca, "daca ramane un singur roman din diaspora care nu va vota, toti cei din MAE trebuie sa plece acasa", fiind aplaudat de parlamentarii opozitiei.

"Ati venit astazi si incercati sa ne amagiti din nou, dati vina pe Parlament, cand in mod legal Guvernul este cel care organizeaza alegerile. Este inuman tratamentul aplicat celor plecati din tara", a mai declarat deputatul, adaugand ca este "ridicol si revoltator" ca la 25 de ani de la revolutie Executivul a ingradit dreptul la vot, un drept fundamental.

Totodata, Lubanovici l-a felicitat pe noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, si i-a cerut "in numele romanilor din diaspora" sa faca "reforma consulatelor din diaspora". "Ati trimis acolo oameni pe baze politice si mai putin pe baza de competente", a mai spus el.

11:25 - Ludovic Orban reaminteste ca legea Alegerii presedintelui prevede pedepse cu inchisoarea pentru orice impiedica dreptul la vot si cere Parchetului General sa trateze cu toata seriozitatea dosarul deschis in urma celor intamplate in acest an in diaspora.

11:00 - Deputatul PNL Ludovic Orban: "Mi-am dat seama ca Victor Ponta nu a inteles nimic din ce s-a intamplat. Am crezut ca a pastrat o forma de decenta si bun simt. Am crezut ca va gasi unica solutie morala de a nu participa la aceasta dezbatere: demisia din functia de prim-ministru. Domnul Ponta a spus ca nu trebuie gasit cine e de vina si cine trebuie sa plateasca. Dimpotriva! Ce s-a intamplat este atat de grav, incat rolul acestei dezbateri e de a gasi vinovatii si de a-i pune sa plateasca pentru ce li s-a intamplat cetatenilor din diaspora".

Orban a spus ca romanii din diaspora au fost supusi la "crunte umilinte" si a citit pasaje din scrisoarea unei romance din Paris, care nu a putut vota.

Orban vrea capul lui Ponta: N-a inteles nimic din ce s-a intamplat in diaspora

10:54 - "Au existat cetateni care nu au putut vota, este evident inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am platit pretul politic pentru asta, e un pret meritat", a declarat Ponta.

Ponta cere scuze romanilor din diaspora: Am platit pretul politic - ce propune

10:47 - Victor Ponta ia cuvantul, spunand ca el considera "cu totul reprobabila" situatia din perioada 2-16 noiembrie. Premierul a sustinut ca legislatia e depasita de realitatile demografice in spatiul european, motiv pentru care ea trebuie modificata in Parlament. "Deciziile pe care le veti lua sa poata sa raspunda provocarilor din diaspora", a spus el.

10:47 - Un reprezentant al PNL prezinta solicitarea adresata premierului de a explica haosul de la votul din diaspora.

10:40 - Liderii de grup ai UDMR si PDL au interventii pe procedura, fiind nemultumiti de timpii de dezbatere primiti de grupurile independentilor. "Domnu' Dascalu, fiti calm! Dupa ce ca veniti rar pe la Parlament...", i-a spus Valeriu Zgonea unui deputat liberal.

10:35 - Sedinta a inceput. Victor Ponta este insotit de noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, desi alegerile in diaspora s-au desfasurat in mandatele fostilor ministri Titus Corlatean si Teodor Melescanu.

10:26 - Surse citate de B1 TV sustin ca Victor Ponta le-a spus deputatilor PSD ca vrea sa faca remanierea guvernamentala odata cu prezentarea bugetului pe 2015.

10:21 - Victor Ponta si Valeriu Zgonea urmeaza sa intre in sala de plen pentru inceperea sedintei. Premierul refuza sa faca declaratii, intrand din nou in biroul lui Zgonea. "O sa va raspund la toate intrebarile jos, nu vreau sa fie o competitie intre colegi", s-a justificat el trecand pe langa jurnalisti.

10:15 - Surse citate de Realitatea TV au declarat ca Victor Ponta le-a spus colegilor ca ar fi bine ca PSD sa ramana la guvernare. De asemenea, el a anuntat ca doreste ca partidul lui Calin Popescu Tariceanu (PLR) sa intre in Guvern, chiar daca nu este inregistrat oficial.

10:10 - In biroul lui Valeriu Zgonea a avut loc o scurta sedinta a grupului PSD, la care Victor Ponta si-a anuntat colegii ca va face o restructurare a Guvernului. De asemenea, el le-a spus ca si-ar dori ca urmatorul congres PSD sa aiba loc in primavara anului viitor, spun surse citate de Antena3.

10:04 - Deputatul PSD Sebastian Ghita, care l-a insotit pe premier in concediu, a fost asaltat de jurnalisti, dar a refuzat sa dea declaratii. "Nu doresc sa comentez chestiuni din vietile private ale altora", a explicat el.

Noi detalii si fotografii din concediul lui Victor Ponta

10:00 - Victor Ponta a sosit la ora 9:00, la Palatului Parlamentului, si a stat in biroul lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, refuzand sa discute cu jurnalistii. Este prima aparitie a premierului dupa concediul petrecut in Emiratele Arabe Unite.

Ponta, concediu in club cu Ghita la Abu Dhabi UPDATE

Alegeri prezidentiale terminate cu dosar penal

Imediat dupa al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, PNL a solicitat conducerii Camerei Deputatilor sa organizeze o dezbatere pe tema votului din diaspora.

In data de 17 noiembrie, liderul de grup al PNL George Scutaru a anuntat ca a depus o cerere oficiala in acest sens.

"Organizarea dezastruoasa a votului in diaspora nu trebuie ascunsa sub pres de Guvernul Ponta", argumenta Scutaru, la data respectiva. El preciza ca participarea prim-ministrului este obligatorie.

Un deputat cere comisie parlamentara de ancheta pentru votul din diaspora

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat joi dimineata ca s-a inceput urmarirea penala in rem (asupra faptei) in cazul votului din diaspora de la alegerile prezidentiale.

"Au fost foarte multe sesizari: s-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv impiedicarea exercitarii dreptului la vot, prevazuta de articolul 385 din Codul Penal", a spus Nitu.

Ancheta dupa dezastrul de la votul din diaspora: S-a inceput urmarirea penala (Video)

La primul tur de scrutin au votat 160.000 de cetateni romani din strainatate. Potrivit datelor oferite de BEC, la al doilea tur al alegerilor au reusit sa voteze aproximativ 380.000 de romani.

Mai multe incidente au avut loc in ziua alegerilor prezidentiale la sectiile de votare din strainatate, unde cetatenii romani nu au putut vota. MAE a refuzat sa deschida noi sectii de votare in strainatate, ministrul de Externe Teodor Melescanu preferand sa trimita personalul ministerului in sectiile existente pentru a ajuta la fluidizarea procesului de vot. Totodata a fost suplimentat numarul de cabine si de stampile.

Reprezentantii Biroului Electoral Central au transmis ca numarul sectiilor de votare din strainatate putea fi suplimentat, contrazicandu-l astfel pe Melescanu, care a declarat in mai multe randuri ca infiintarea de noi sectii intre cele doua tururi ale scrutinului prezidential este ilegala.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ponta Parlament dezbatere diaspora, #deputati dezbatere alegeri diaspora, #dezbatere Parlament diaspora , #premier
Comentarii