Petre Iancu: Merkel a dat mana cu un om politic controversat Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 17:30
3988 citiri
Petre Iancu: Merkel a dat mana cu un om politic controversat Tv Ziare.com si Deutsche Welle
Foto: Ziare.com

Intalnirea de cateva minute dintre Victor Ponta si Angela Merkel nu a fost nici pe departe o vizita istorica. Ponta a vrut sa reseteze relatiile romano-germane dupa puciul din vara, iar Germania sa incerce sa recupereze un "'copil' gata sa alunece spre teribilisme", comenteaza Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a vorbit despre importanta reala a vizitei la Berlin a lui Ponta, considerata de USL drept "istorica", in schimb ignorata de presa germana.

"Nu a fost o vizita istorica. Victor Ponta a insistat foarte mult, a dorit sa reseteze relatiile romano-germane. Premierul pare sa fi abandonat calea pro-rusa pe care pornise USL pe vremea lui Andrei Marga(...) In vara anului trecut, alaturi de Viviane Reding, 'Zmeul zmeilor' era Angela Merkel. Lucrurile s-au schimbat dupa alegeri, coabitarea a schimbat multe(...) Nu a fost o vizita istorica, a fost o vizita pe care a insistat partea romana", a comentat jurnalistul.

Vezi aici inregistrarea emisiunii cu Petre Iancu

4 minute de discutii, mai putin de un sfert de ora intreaga vizita

Intrebat de ce a durat atat de putin intalnirea dintre cei doi oficiali, Petre Iancu a explicat ca Angela Merkel nu are timp de vizite de acest gen, fiind ocupata cu subiecte mult mai importante, cum ar fi problemele economice interne si externe, salvarea zonei euro, relatiile Paris-Berlin si cele cu SUA si, mai ales, posibilul conflict comercial cu puterea comunista de la Beijing.

"Sigur ca Ponta n-a constituit o prioritate. De altfel, presa germana, practic, a ignorat aceasta vizita. S-a vorbit extrem de succint, ea a fost doar semnalata", a adaugat jurnalistul DW.

Petre Iancu a confirmat de la Berlin ceea ce au relatat si jurnalistii romani care l-au insotit pe Victor Ponta in vizita oficiala. "Discutiile au durat 4 minute, intreaga vizita - ceva mai putin de un sfert de ora", a declarat acesta intrebat fiind de un participant la emisiunea TV Ziare.com cat timp au discutat Victor Ponta si Angela Merkel.

In opinia sa, vizita nu a fost extrem de importanta pentru Germania, in schimb a fost extrem de importanta pentru Victor Ponta, pentru ca guvernul sau risca sa se prabuseasca in ochii europenilor dupa modelul maghiar, "Ungaria fiind intr-o pozitie precara in Europa".

Nici din punct de vedere economic Victor Ponta nu a obtinut nimic concret de pe urma acestei vizite, crede Petre Iancu.

"Latura cea mai importanta este ca Angela Merkel a dat mana cu un om politic controversat, cu un bilant foarte problematic dat fiind puciul de anul trecut si plagiatul pe care nu l-a recunoscut(...) Ponta a manipulat institutii pentru a-si acoperi plagiatul", a subliniat jurnalistul de la DW, reamintind ca mai multi oficiali europeni, printre care ministri din Germania, dar si presedintele Ungariei, au demisionat dupa ce au fost acuzati de plagiat, nu si Victor Ponta.

"Izolarea nu a dat roade, se incearca recuperarea 'copiilor' care aluneca in teribilisme"

Din punctul de vedere al Germaniei, semnificatia vizitei lui Victor Ponta tine de dorinta Angelei Merkel de "a-si perpetua real politik-ul", care este "o piatra de hotar a strategiilor germane".

"In Germania s-a inteles ca e foarte problematic sa izolezi o tara care derapeaza democratic. S-a intamplat cu extremistii lui Haider, in Austria(...) Izolarea Austriei de catre Europa nu a dat rezultate prea bune, acum se incearca recuperarea 'copiilor' care aluneca in teribilisme", a explicat Petre Iancu.

De asemenea, din punct de vedere al guvernului de la Berlin vizita trebuie privita "prin grila anului electoral german" si a avut relevanta in conditiile in care Germania incearca sa stavileasca valul de imigratie.

Cat despre mesajele oficiale transmise de Angela Merkel, cancelarul german a incercat sa il convinga pe Victor Ponta sa ramana pe drumul perpetuarii combaterii coruptiei, respectarii statului de drept si, mai ales, securitatii juridice, aceasta din urma fiind o tema extrem de importanta pentru investitorii germani in Romania.

Intrebat daca sunt credibile angajamentele luate de Victor Ponta la Berlin, stiut fiind caracterul sau duplicitar, Petre Iancu a recunoscut ca "nu sunt foarte credibile".

"Ponta n-a putut pana acum sa se desparta nici de partenerii anti-occidentali, de un turnator securist ca Voiculescu, n-a putut nici sa-si regrete propriile fapte, greselile, derapajele. Eu personal nu prea cred in convertirea lui Victor Ponta. Astept sa ii vad faptele. Faptele vor vorbi, ele sunt decisive", a sustinut jurnalistul DW, exprimandu-si convingera ca "Victor Ponta ar putea sa organizeze majoritati pentru o noua putere, mai occidentala".

"Constitutia trebuie revizuita de oameni extrem de curati, inteligenti, competenti si de o probitate ireprosabila. Nimic din toate acestea nu i se poate atribui lui Crin Antonescu"

Pornind de la coincidenta semnalata de un cititor Ziare.com, legata de faptul ca in timp ce Victor Ponta era la Berlin la Camera Deputatilor Viorel Hrebenciuc inaugura expozitia "Cu Rusia in suflet", Petre Iancu a comentat similitudinile dintre Romania si "Rusia lui Putin".

El a reamintit ca Moscova a adoptat doua legi importante, pentru incriminarea blasfemiei si a propagandei homosexuale, care sunt discriminatorii si ingradesc libertatea de exprimare. "Imi aminteste de deriva legionara din anii '30 din Romania", a punctat acesta.

La fel de dur a fost jurnalistul DW si cu privire la presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu.

"Eu, personal, sunt extrem de sceptic. O Constitutie se apropie de un text sacru pentru drepturile unui popor, de felul Bibliei. Constitutia ancoreaza drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor ei, ea trebuie sa fie scrisa si revizuita de oameni extrem de curati, inteligenti, competenti si de o probitate ireprosabila. Nimic din toate acestea nu i se poate atribui lui Crin Antonescu, nici o inteligenta iesita din comun, nici competenta, nici probitate. El a fost unul din pucistii de anul trecut", a declarat Petre Iancu.

Acesta s-a aratat convins ca la finalul revizuirii Germania va semnala lucrurile grave, in cazul in care acestea vor ramane, cum ar fi pozitionarea procurorilor la cheremul parlamentarilor sau "incalecarea justitiei", dar si tentativele de discriminare a minoritatilor sexuale sau introducerea delictului de presa.

PDL si-a dat demisia din functia de Opozitie

Iar daca despre Victor Ponta jurnalistul DW a spus ca "este un specialist in contradictii" si ca nu i se pare credibil, in schimb Mihai Razvan Ungureanu, Monica Macovei sau Cristi Preda sunt politicieni care ii plac si au sanse sa coaguleze segmente ale electoratului pe partea drepata, unde "exista o mare degringolada".

Petre Iancu spune ca am asistat la o "extinctie a Opozitiei in Romania". "Nu mai exista opozitie, PDL si-a dat demisia din functia de Opozitie, cu Blaga si noua purtatoare de cuvant (Adriana Saftoiu - n.red.) in frunte(...) Pe stanga nu stiu alt politician care sa poata coagula mai bine electoratul decat Victor Ponta. In viitor, batalia se va da intre Victor Ponta, Mihai Razvan Ungureanu si Monica Macovei", a mai afirmat jurnalistul DW.

Intrebat daca prin vizitele intreprinse de Ponta in ultimele zile "si-a spalat Romania obrazul in Europa", Petre Iancu a raspuns: "Nu stiu, dar ce pot sa spun este ca nu doar in Europa, ci oriunde, crediblitatea se construieste extrem de greu si se demoleaza extrem de rapid(...) Nu exista niciun fel de posibilitate de a scapa de ridicol cand vrei cu tot dinadinsul sa calci in strachini".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ponta Merkel Petre Iancu, #Ponta vizita Berlin, #Ponta Merkel Deutsche Welle , #premier