Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:20
12226 citiri
Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu
Foto: Facebook

Premierul Victor Ponta este cel care ar trebui sa mearga la Bruxelles, pentru a reprezenta Romania la reuniunea Consiliului European din 28 iunie, si nu presedintele Traian Basescu, au votat, marti, parlamentarii.

Ramane de vazut, insa, in ce masura acesta declaratie adoptata de plenul reunit va avea si valoare juridica. Deocamdata purtatorul de cuvant de la Cotroceni a declarat: "Presedintia analizeaza declaratia adoptata de Parlament, in vederea formularii unui punct de vedere". La ora 20, Traian Basescu iese la declaratii.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a subliniat insa ca, dupa votul dat marti in Parlament, Victor Ponta va fi cu siguranta prezent pe 28 iunie la Bruxelles.

Ziare.com a transmis in format live text principalele evenimente ale zilei in Parlament:

18:45 - Presedintele Traian Basescu va sustine o declaratie de presa la ora 20:00, la Palatul Cotroceni, anunta Administratia Prezidentiala.

Parlamentul l-ar trimite pe Ponta la Bruxelles - Basescu face declaratii la ora 20.00

18:20 - Presedintia a transmis ca va analiza votul din Parlament si va comunica ulterior concluziile.

18:08 - La iesirea din plenul Parlamentului, Victor Ponta le-a declarat jurnalistilor ca nu considera ca el a triumfat, ci intelepciunea.

"Nu este o victorie a mea, e o victorie a intelepciunii. Solutia de astazi nu e o solutie totalitara, e o solutie inteleapta, dioplomatica, functionala, constitutionale, rationala si de bun simt", a spus premierul.

Ponta: Nu e o victorie a mea, e o victorie a intelepciunii

17:50 - Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca, dupa votul dat astazi de Parlament, Victor Ponta va fi cu siguranta prezent la Consiliul European din 28 iunie. "Ce vor face altii nu stiu!", a spus Antonescu, intrebat de jurnalisti care crede ca va fi reactia presedintelui.

"Nu e o cearta de berbeci, ci o discutie de fond pentru societatea romaneasca", a mai punctat el.

Intrebat ce valoare juridica are declaratia adoptata de Parlament, acesta a replicat: "Este o declaratie politica si ca atare are o valoare politica. La Consiliul European nu se iau decizii juridice, ci politice".

17:48 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat ca pozitia UDMR a fost pusa la punct de juristii Uniunii.

17:40 - Cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si 1 abtinere este votata declaratia care stipuleaza clar ca la Consiliul European din 28 iunie Romania va fi reprezentata de Victor Ponta.

Declaratia prevede ca Parlamentul va fi informat intotdeauna inainte de un Consiliu European cu privire la subiectele aflate pe ordinea de zi a reuniunii, iar reprezentantul Romaniei va primi mandat de reprezentare din partea Parlamentului.

De asemenea, declaratia prevede ca presedintele Romaniei va participa doar la reuniunile la care se discuta probleme de securitate sau aspecte militare, in timp ce pe teme economice, sociale sau de natura interna Romania va fi reprezentata de premier.

17:35 - Valeriu Zgonea citeste in Parlament proiectul de declaratie politica ce urmeaza sa fie votat. Eugen Nicolaescu propune cateva amendamente si acestea sunt votate.

17:34 - Parlamentul respinge prin vot inscrierea pe ordinea de zi a unui proiect de hotarare care sa statueze cine va reprezenta Romania. Daca ar fi fost adoptata Hotararea putea fi atacata la Curtea Constitutionala, o declaratie politica nu.

17:32 - Senatorul independent Mircea Geoana, numit recent presedinte al Comisiei de politica externa a Senatului, a sustinut cu tarie pozitia Guvernului Ponta.

"Sunt convins ca premierul Ponta va fi prezent si trebuie sa fie prezent la Consiliul European", a declarat acesta in aplauzele fostilor colegi din USL.

Geoana a sustinut ca la Consiliul European din 28 iunie se va discuta despre trecerea la o noua constructie europeana, iar "Germania va cere mai mult abandon de suveranitate nationala", iar Parlamentul trebuie sa se pronunte in acest sens.

"Nu mai avem timpul sa trimitem la Consiliul European oameni care din punct de vedere formal reprezinta statul roman, dar care (...) din punct de vedere reprezentativitate nu are nimic de spus", a mai spus Geoana, referindu-se la presedintele Traian Basescu.

17:19 - Senatorul Gyorgy Frunda a declarat ca grupurile UDMR sustin punctul de vedere al guvernului Ponta si a subliniat, in aplauzele parlamentarilor USL, ca presedintele Traian Basescu a reprezentat pana acum Romania la Bruxelles "in mod abuziv".

Frunda a precizat ca problemele de natura europeana nu se interpreteaza din punct de vedere al dreptului constitutional, ci prin intermediul articolului 102, alin 1 din actul fundamental care prevede ca Guvernul asigura politica externa a Romaniei.

"In cazul Romaniei fara doar si poate singurul chemat sa reprezinte Romania in Consiliul European este prim-ministrul Romaniei, pentru ca la sedinta Consiliului European exista doua instrumente juridice - directiva si decizia, care implica asumarea raspunderii guvernului", a precizat Frunda.

"In ceea ce priveste conduita de pana acum a presedintelui republicii, care in mod abuziv si autoritar a reprezentat Romania, cred eu ca e o atitudine care trebuie evitata pe viitor", a mai spus senatorul UDMR, in aplauzele parlamentarilor noii Puteri.

Frunda a mai propus viitorului Parlament sa revizuiasca Constitutia, deoarece "are prea multe circuite constitutionale, nu functioneaza si nu se aplica normal". "Haideti sa mergem spre o republica parlamentara!", a mai cerut el.

"Deciziile sa fie luate in parlament, iar responsabilitatea sa fie a guvernului. Va propun in numele celor 2 grupuri parlamentare ale UDMR, cu consecventa si seriozitatea de care am dat dovada mereu, sa dam aceasta interpretare cererii guvernului", a mai adaugat Frunda.

17:05 - Din partea PSD a luat cuvantul Bogdan Niculescu Duvaz.

16:50 - Din partea PNL vorbeste liderul deputatilor PNL Calin Popescu Tariceanu. Acesta spune ca propunerile facute de Sever Voinescu se apropie de Rusia presedintelui Putin. "Ne situam la ani lumina distanta!", i-a spus Tariceanu lui Voinescu, adaugand ca PNL inca de acum 22 de ani a sustinut ca Romania trebuie sa fie o republica parlamentara.

"Nu suntem in fata unei dezbateri de fond pe problema revizuirii Constitutiei", a mai punctat acesta, salutand demersul prim-ministrului de a sustine un rol crescut al Parlamentului in promovarea punctelor de vedere ale Romaniei la reuniunile europene.

16:33 - Incep dezbaterile politice. Din partea PDL vorbeste deputatul Sever Voinescu. Acesta subliniaza ca subiectul dezbaterii de astazi demonstreaza inca o data ca este nevoie de revizuirea Constitutiei, pentru a se elimina ambiguitatile. "Nu modificam Constitutia, dar o reinterpretam pana o reinventam", a spus Voinescu, precizand insa ca legea fundamentala spune foarte clar ca Romania este reprezentata de presedinte.

Sever Voinescu a mai afirmat ca Parlamentul este chemat sa rezolve "problema personala" a lui Victor Ponta, care ar trebui sa se adreseze altor institutii pentru solutionarea ei.

"Nu putem interpreta o norma de drept printr-o declaratie", a mai subliniat Voinescu, explicand ca acest lucru se poate face doar printr-o hotarare judecatoreasca sau tot printr-o norma de drept, in niciun caz printr-o declaratie politica, asa cum cere premierul.

"Ceea ce se incearca acum este un abuz. Se incearca modificare regimului Constitutional fara modificarea Constitutiei", a subliniat Voinescu, cerand Parlamentului sa adopte o hotarare, nu o declaratie politica.

16:30 -"Nu cred ca Parlamentul poate sa fie un simplu spectator la ceea ce se intampla pe plan european, consider ca trebuie sa fiti informati si sa dati un mandat pentru cel care reprezinta Romania", a mai spus Ponta.

Premierul a declarat ca atat Constitutia cat si regulamentele pe plan european arata ca si presedintele si premierul pot reprezenta Romania. "Nu exista o prevedere in Constitutie care sa prevada un monopol", a mai spus Ponta, aratand ca din cele 27 de state UE, 25 sunt reprezentate la nivel de premier.

El subliniaza ca Parlamentul trebuie sa decida mandatul cu care Romania este reprezentata la Bruxelles, propunand ca in reuniunile care tin de teme militare si de securitate presedintele sa reprezinte interesele Romaniei pe plan european, in rest premierul sa faca acest lucru.

16:18 - Ponta face o scurta trecere in revista a pozitiilor sale cu privire la Schengen, MCV sau bugetul european, precizand ca toti parlamentarii au in fata documentul integral si il pot consulta.

16:15 - Victor Ponta sustine o implicare a clasei politice pentru ca aderarea Romaniei la UE sa fie eficienta, iar tara noastra sa se integreze cat mai bine in structurile europene. "Consider ca institutiile noastre nu au colaborat destul de bine, parlamentul a fost exclus de la deciziile europene, iar seful guvernului nu s-a implicat. Cred ca este absolut necesar ca Parlamentul sa se implice si sa conlucreze cu presedintele si premierul pentru o buna reprezentare a Romaniei", a mai spus premierul, printre altele.

16:12 - Vorbeste premierul. El a multumit parlamentului pentru faptul ca i-a permis sa sustina declaratia politica si i-a felicitat pe castigatorii alegerilor locale de duminica, in special pe senatorul Lia Olguta Vasilescu (PSD) care a castigat Primaria Craiovei.

15:40 - Sedinta a inceput, dar premierul trebuie sa mai astepte, pentru ca pe ordinea de zi stabilita de BPN figureaza mai intai votarea raportului de activitate al SRR pe ultimii 2 ani. Marti dimineata, cele doua comisii de cultura au decis sa propuna plenului respingerea raportului, ceea ce inseamna demiterea conducerii TVR si RRA. Conducerea TVR a fost demisa, se va alege un interimar.

15:32 - In asteptarea inceperii lucrarilor, Ponta le-a explicat inca o data jurnalistilor prezenti cateva dintre argumentele sale, printre care si acela ca parlamentul este institutia care reprezinta interesele tuturor cetatenilor, in timp ce presedintele tarii a fost ales doar de o parte dintre cetateni.

15:20 - Sedinta plenului reunit inca nu a inceput, desi la prezidiu se afla deja cei doi presedinti ai camerelor, Vasile Blaga si Roberta Anastase. In sala se afla zeci de senatori si deputati ai Puterii, dar si cativa membri ai guvernului. Deputatul PSD Robert Negoita este felicitat calduros, chiar sarutat pe obraji, pentru succesul inregistrat la sectorul 3.

14:30 - Conform Digi 24, Birourile Permanente reunite ar fi decis ca fiecare grup parlamentar sa faca o propunere de declaratie, care sa fie trimisa catre comisiile de politica externa, iar forma finala elaborata de acestea sa fie apoi trimisa plenului reunit, pentru a fi votata si a exprima punctul de vedere al Parlamentului.

Conform aceleiasi surse, reprezentantii USL au insistat ca in aceasta declaratie sa se precizeze clar cand este reprezentata Romania la Bruxelles de catre premier si cand de catre presedinte, dar PDL s-a opus.

14:25 - Victor Ponta participa la sedinta grupurilor parlamentare reunite ale PNL, PSD si PC. La intrare, el a dat mana cu toti cei prezenti si si-a exprimat satisfactia pentru rezultatele obtinute de USL la alegerile locale de duminica.

14:14- Adrian Nastase a declarat ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa inteleaga ca e o chestiune de bun simt ca Romania sa fie reprezentata la Bruxelles la reuniunile pe teme de securitate de catre presedinte, iar la cele pe teme economice de catre premier.

14:00 - Deputatul PSD Mircea Dusa a explicat ca Birourile Permanente au decis ca premierul va citi marti in plen declaratia politica, urmand ca aceasta sa fie analizata de Comisia de Afaceri Europene si sa se intoarca apoi in plen pentru a fi supusa votului.

"Nu stiu cum va arata declaratia", a declarat Mircea Dusa, care este si ministru pentru Relatia cu Parlamentul, precizand si ca liderii grupurilor USL propun ca parlamentul sa recomande ca Romania sa fie reprezentata la Bruxelles de premier, atunci cand e vorba despre chestiuni care implica activitatea Guvernului.

"Daca se va redacta o declaratie a Parlamentului, va fi un vot pe declaratie", a punctat acesta inca o data, subliniind faptul ca, potrivit Constitutiei, parlamentul "adopta legi, hotarari si alte acte".

13:50 - Victor Ponta a anuntat ca a distribuit tuturor parlamentarilor cate un exemplar din declaratia pe care o va citi de la tribuna, urmand ca Parlamentul sa decida daca si cand ii va da un vot de sustinere.

Ponta, catre Basescu: Propunerea mea este de conlucrare, nu de conflict

O procedura in premiera

Inca de la preluarea mandatului Victor Ponta a declarat public in repetate randuri ca doreste sa participe la Consiliul European, in locul presedintelui Traian Basescu.

"Faptul ca in ultimii trei ani nici Guvernul, nici Parlamentul nu au avut niciun cuvant de spus intr-o zona esentiala pentru Romania, cum este zona afacerilor europene - practic, UE tine de politica interna -, faptul ca de trei ani, Parlamentul nu a fost nici macar informat cu ce se discuta la nivel european, faptul ca Guvernul nu era in niciun fel implicat era o anomalie si o malformatie constitutionala, democratica si europeana. (...)Noi ne dorim sa readucem institutiile la functionarea lor normala. Nu poti sa nu implici Parlamentul in decizii atat de importante si le-am reiterat si o sa le prezint si maine", a explicat, luni, inca o data premierul Ponta.

Premierul a precizat ca marti va face o declaratie politica in Parlament privind cele cinci obiective care reprezinta "prioritatea absoluta pe plan european a Guvernului USL", acestea fiind aderarea la Spatiul Schengen, raportul MCV pe ultimii cinci ani, problema absorbtiei fondurilor europene, bugetul Uniunii Europene, inclusiv alocarea resurselor pentru Romania in perioada 2014-2020, si problema la nivel european de adoptare a unui pact de crestere economica si creare de locuri de munca care sa insoteasca tratatul de guvernanta fiscala.

Presedintele Traian Basescu nu a avut pana in prezent o pozitie oficiala pe aceasta tema, dar a glumit cu jurnalistii care l-au intrebat daca se vor reintalni pe 28 iunie la Bruxelles, intrebandu-i razand: "De ce, nu veniti?".

Care sunt pasii

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a explicat pentru Ziare.com care sunt pasii procedurali.

"Daca se va face un proiect de hotarare, evident ca ea este supusa votului parlamentului, iar daca cineva este nemultumit si considera ca este un conflict de competente, sesizeaza Curtea Constitutionala. In caz ca este sesizata, ea este cea care decide. Daca Curtea nu este sesizata, nu se intampla nimic", a declarat Eugen Nicolicea, precizand ca votul parlamentului va fi dat in sedinta de astazi.

Intrebat cum va vota UNPR, vicepresedintele Camerei a spus ca inca nu s-a luat o decizie, grupul parlamentar urmand sa se reuneasca la ora 14.00 si sa ia o hotarare.

"Orice act aprobat de Parlament este foarte important", a tinut sa sublinieze acesta, evitand sa spuna in ce masura votul Parlamentului va da sau nu castig de cauza lui Victor Ponta.

Mult mai convinsi au fost liderul deputatilor PSD, Valeriu Zgonea, si liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti. Social-democratul a declarat recent ca in opinia partidului sau Parlamentul este in masura sa il mandateze pe premier sa se deplaseze si sa poarte negocieri in numele Romaniei la Bruxelles.

La randul sau, Puiu Hasotti a punctat ca ar trebui ca declaratia Parlamentului, care are valoare politica, sa fie respectata de premier sau presedinte.

"Romania trebuie reprezentata fie de premier, cand e vorba de chestiuni care tin de Guvern, fie de presedinte, atunci cand sunt chestiuni care tin de securitate militara sau de politica externa. Asadar, de fiecare data cred ca Parlamentul trebuie sa dea un mandat fie presedintelui, fie premierului si cel numit sa vina cu un raport in Parlament", a declarat Hasotti.

Intrebat ce se va intampla daca presedintele nu respecta, totusi, declaratia Parlamentului, Hasotti a raspuns ca USL va lua o decizie politica in acest sens, daca va fi cazul.

Conform analistilor insa, declaratia Parlamentului nu il va putea constrange pe presedinte sa nu participe la reuniunile Consiliului European. Acestia spun ca, dupa adoptarea declaratiei sau hotararii parlamentului, conflictul premier-presedinte nu numai ca nu se va incheia, ci va ajunge in punctul culminant.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Ponta Parlament Bruxelles, #premier Ponta declaratie Parlament, #Ponta Basescu Bruxelles , #premier