Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nu mai avem viata lunga in UE! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 14:31
21470 citiri
Nu mai avem viata lunga in UE! (Opinii)

Victor Ponta este, cred, foarte multumit de concluzia CSM care stabileste ca prin declaratiile de dupa condamnarea lui Adrian Nastase premierul a lezat independenta justitiei.

Dupa cum cred ca ii convin si criticile severe ale presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe aceeasi tema. Iar faptul ca insista pe declaratiile de acelasi tip sugereaza ca si urmareste astfel de reactii.

Decizia CSM este absolut fireasca, dar oricat de transanta, ea nu are niciun efect practic asupra premierului. Da, a incalcat grav independenta justitiei si continua sa o incalce. Dar nu exista nicio sanctiune practica. Da, ar trebui sa-si dea demisia. Nu si-o va da.

Exceptionala este si reactia d-nei Livia Stanciu, presedintele celei mai inalte instante a tarii: "Sa induci ideea ca la Inalta Curte dosarele se judeca in raport de culoarea politica a inculpatilor este extrem de grav. (...) Nu-i este permis premierului Romaniei sa faca aprecieri privind actul de justitie. Sa lase judecatorii sa-si faca treaba. Declaratiile sale duc la decredibilizarea justitiei.

Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere. Toti magistratii sunt nemultumiti de aceasta atitudine". Toti, mai putin procurorul general Tiberiu Nitu, dupa cum de-abia am vazut.

D-na Stanciu este unul dintre cei mai discreti magistrati din aceasta tara, declaratiile publice ale domniei sale fiind foarte foarte rare. Daca a considerat necesar sa vorbeasca si, mai ales, pe un asemenea ton inseamna ca situatia este de o gravitate extrema. Si are perfecta dreptate.

Dar cine apreciaza, cine intelege? Electoratul PSD este imun la asa ceva si convins de o progpaganda extrem de agresiva si eficienta ca justitia este basista, iar condamnarile sunt pur politice. Dupa atacul precedent asupra statului de drept, din vara lui 2012, USL a obtinut un scor zdrobitor la alegerile parlamentare.

Electoratul nehotarat cu respect pentru justitie oricum nu vedea demult in Victor Ponta si in PSD o optiune viabila. Cancelariile occidentale l-au pus deja la index pe premierul roman. Nici nu aveau nevoie de aceste luari de pozitie pentru a evalua gravitatea situatiei.

Deci ceea ce era de pierdut a fost oricum pierdut. Ceea ce nu putea fi castigat, oricum nu conteaza.

Ce conteaza pentru Victor Ponta este sustinerea baronilor penali si in fata lor acuzatiile de incalcare a independentei justitiei, criticile severe ale d-nei presedinte Stanciu sunt bile albe, sunt certificate de buna purtare, sunt dovezi de adeziune clara la cauza suprema a pesedismului - anihilarea justitiei pentru legalizarea furtului.

Dupa condamnarea lui Adrian Nastase, Victor Ponta, cel mai probabil incoltit de penalii terifiati din propriul partid, a luat o optiune foarte clara. A abandonat imaginea externa, a abandonat orice ambitie de lider european pentru a pastra sustinerea propriului partid, cel de care depinde puterea interna.

Daca declaratiile incriminate acum de CSM si care au enervat la maximum partenerii externi ar fi fost facute la nervi, scapate, Victor Ponta nu ar fi insistat. Dar a facut-o. A mers mai departe cu "cozile de topor de la Inalta Curte si de la DNA".

A continuat atacul, pe ton persiflator de aceasta data, de golanas ironic, si dupa aflarea deciziei CSM: "Sunt atat de convins de nici daca ai cheile justitiei nu se intampla nimic, ea tot independeta ramane (...) E normal, ce om nu-i cercetat? Cum as putea sa nu am un dosar la DNA? E normal".

Asta arata o strategie clara. Si din ea face parte, am mai spus-o, si marea reimpacare din USL combinata cu incercarea de a trece referendumul pentru modificarea Constitutiei in primavara astfel ca mandatul viitorului presedinte sa fie golit de continut. Nu mai tinteste functia prezidentiala, i-o lasa goala de continut lui Crin Antonescu, vrea sa ramana un premier cu puteri mult sporite, pozitie care depinde esential de sustinerea PSD.

Si o are. Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat ca "presedintele PSD a spus ceea ce gandesc 99,9% dintre membrii PSD si nu numai. Este o declaratie asumata nu numai de Victor Ponta, ci de intreg partidul"

Dar baronii nu se multumesc cu declaratii. Ei au nevoie de fapte. Si cred ca Victor Ponta este dispus sa faca orice, chiar cu riscul pierderii banilor europeni. Ca doar de aia s-a facut frate cu chinezii si a obtinut sustinerea deja destul de explicita a Moscovei.

O problema exista totusi. Daca va ajunge acolo unde ii cer baronii, adica la desfiintarea institutiilor care ii deranjeaza atat de grav si la anihilarea justitiei, este posibil ca Romania sa fie data afara din UE. Si atunci, ma intreb, ce va face PSD cu cele 3 milioane de romani care muncesc acum in UE si care vor fi trimisi, pachet, acasa?

Dar la asta nu ar trebui sa se gandeasca doar Victor Ponta. Asta ar trebui sa inteleaga si acest popor atat de pasiv. Pana nu e prea tarziu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CSM justitie Ponta, #stat de drept Romania, #Romania UE China , #premier
Comentarii
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
ponta , analfabetii si comunistii au o alta tara !