Nu conteaza ruperea USL, miza e in alta parte (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 Februarie 2014, ora 19:47
9696 citiri
Nu conteaza ruperea USL, miza e in alta parte (Opinii)

Desi inca nu a fost facut anuntul oficial al divortului dintre pesedisti si liberali, toata lumea recita deja cate o strofa la mormantul decedatei aliante.

Ceva mai precauti, doar udemeristii par a nu forta intrarea in apartamentul de unde liberalii inca nu au apucat sa-si stranga toate lucrurile. Nu ca semnalele ar mai da vreo sansa de impacare intre Victor Ponta si Crin Antonescu, dar la cat de instabila este intreaga viata socio-politica din Romania, nu cred ca m-ar mira deloc sa aud in aceasta seara, ori peste cateva zile, ca de fapt USL este mai unita ca oricand si e gata sa guverneze pana in 2020.

Cu speranta ca circul nu poate capata, totusi, valente intr-atat de macabre, nici macar in Romania, sa privim calmi la rearanjarea scenei politice de dupa iesirea/scoaterea liberalilor din Guvern si destramarea majoritatii USL din Parlament.

Exista clubul extrem de numeros al celor care se arata dezamagiti si care gasesc iarasi inca un motiv pentru a desfiinta intreaga clasa politica. Istoria ultimilor 24 de ani de democratie, insa, ne spune ca USL s-a rupt la termen. Nici mai devreme, nici mai tarziu, fata de media de viata a celorlalte aliante care au ajuns la putere - CDR sau alianta D.A.

Mai sunt apoi nostalgicii dupa o majoritate care, cred ei cu tarie, ar fi oferit stabilitate intr-o regiune extrem de incinsa, unde mai toti vecinii au derapat mai mult sau mai putin. De asemenea, o majoritate parlamentara de peste 70%, sustin aceleasi voci la unison, ar fi putut transforma, moderniza si reforma Romania, cel putin teoretic, prin legile si proiectele pe care ar fi putut atat de usor sa le impuna cu o astfel de sustinere. Nimic mai fals nici in acest caz.

Dupa cum a aratat istoria ultimilor doi ani de cand USL a preluat puterea, cu exceptia reintregirii salariilor bugetarilor, uriasa majoritate nu a fost folosita aproape deloc pentru a implini promisiunile, ci a functionat in doar cateva cazuri particulare, mai ales acolo unde au dictat interesele celor 588 de alesi.

In rest, balbele interne din USL, neintelegerile si orgoliile de la varful aliantei, opozitia lui Traian Basescu, loviturile primite de la CCR sau de la procurorii anticoruptie au facut ca doi ani de USL sa nu aduca nicio modificare majora Romaniei asa cum o stiam si inainte.

Sa nu uitam ca austeritatea si setul de masuri care au modificat cel mai mult viata cetatenilor in ultimii 10 ani au fost impuse, in 2010, de o majoritate la limita, de stransura chiar, avand este adevarat sprijinul si impulsul presedintelui si tuturor celorlalte institutii care-i sunt subordonate de drept sau care i s-au supus de facto.

E foarte probabil ca Victor Ponta si apropiatii sa fi inteles intr-un final acest adevar simplu, iar actiunile la care suntem martori in aceste zile sunt doar pregatirile pentru implementarea acestui program de cucerire totala a puterii in Romania.

Castigarea fotoliului de la Cotroceni devine astfel prioritatea zero a lui Victor Ponta. Restul, se stie, vine de la sine, in timp, dupa obiceiul locului. Insa dupa cum am vazut din actiunile desfasurate in ultimii doi ani, Victor Ponta s-a branduit ca un mostenitor al politicilor si viziunilor implementate de Traian Basescu.

Diferentele si exceptiile, cele legate de justitie in mod special, au venit mai degraba ca impuse de partidul care ii sufla in ceafa. Miza ramane aceeasi - ce putem face pentru a forta puterea politica sa lucreze pentru cetateni si nu pentru propriile interese?

Din fericire, raspunsul nu are nimic de a face cu destinul USL sau al oricarei alte aliante politice, dar vizeaza societatea in intregul ei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#rupere USL, #USL Ponta Antonescu, #scena politica USL, #promisiuni USL campanie , #USL