Norocul chior al USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 22:00
8692 citiri
Norocul chior al USL (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Marele, uriasul, nepretuitul si incomensurabilul noroc al Uniunii Social Liberale nu este nimic altceva decat degringolada generala in care s-au scufundat deopotriva PDL, Traian Basescu si Guvernul Boc.

Parca si-au dat drumul pe o panta care nu se mai termina, iar caderea lor continua indiferent ce ar face. Cand tace Basescu, vorbeste PDL. Cand incepe presedintele, tac Boc si Executivul.

Rezultatul e acelasi. Indiferent cine ar deschide gura, efectul e aproape sinistru. Cate o mare prostie ramane in urma lor.

In conditiile astea, celebrul trio de acum - Crin Antonescu, Victor Ponta si baiatul ala tanar si nevinovat - nici nu trebuie sa faca altceva decat sa sada cuminti si sa nu comita, la randul lor, prostii care sa le intreaca pe ale guvernantilor.

O misiune destul de grea, daca nu cumva chiar imposibila (vorba unui presedinte proaspat iesit din silenzio stampa). Nu au rezistat tentatiei prostiei si liderii USL s-au repezit joi intr-un mare miting de solidaritate cu protestatarii de la Universitate. Ca si cum cineva le-ar fi cerut-o. Ca si cum Ludovic Orban nu ar fi fost tocmai fugarit din piata. De doua ori, ca sa inteleaga ca nu e o greseala sau vreo manipulare a Puterii.

Au organizat mitingul, a iesit cumva intr-un oarecare fel, nici prea-prea, nici foarte-foarte, si oamenii au mers mai departe.

Viata si-a vazut de cursul ei obisnuit, sperantele poporului nu au renascut, desi cateva s-ar putea sa fi decedat, iar multimea din Piata Universitatii nici nu si-a schimbat vizibil discursul.

A fost vizibil, cred, pentru oricine a urmarit atent evenimentele, ca numarul, forta si determinarea protestatarilor din strada s-au diminuat brusc dupa mitingul de joi. Ceva parca se rupsese in strigatele lor, iar numarul scadea de la o zi la alta.

Sansa a suras din nou insa USL. Pasii in spate luati gratuit de catre PDL, demiterea lui Baconschi si, mai cu seama, conspiratia suprema a Universului care a aruncat Ziua Unirii taman in mijlocul furiei romanilor plus, bonus, iesirea isterica a presedintelui din hibernarea prelunga in care se auto-exilase (partea I de la depunerea juramantului lui Diaconescu) - toate astea au dat apa la moara din belsug liderilor Opozitiei.

Cand prabusirea a inceput, cand stapanirea de sine a disparut si nervii, isteriile si umorile intrec ratiunea, atunci totul devine inexorabil. Situatia insasi fiind in complexitatea ei inextricabila, s-a demonstrat ca pana nici macar Traian Basescu nu a mai fost in stare sa o dreaga, ci doar a reusit sa toarne si mai mult gaz pe foc.

O noua formidabila gura de aer pentru Opozitie, venita la fix. O salvare reala dintr-o situatie de un penibil greu de descris. Demisiile parlamentarilor USL din Parlament.

Liberalii abia asteapta sa fuga acasa, social-democratii inca nu stiu cum e mai bine. L. Orban, Adriana Saftoiu si alti cativa penelisti si-au anuntat demisiile deja. De cealalta parte, oastea lui Victor Ponta pare sa asculte mai mult de sfaturile constitutionale ale expertului Adrian Nastase decat de pulsul pasiunii, care iti spune ca orice este posibil.

Pana ca ciondaneala si neintelegerea sa devina penibile si o hrana pentru aparatul de propaganda al Puterii, norocul a facut ca Traian Basescu sa anunte "intalnirea cu romanii".

Pe ninsoare si ger, un discurs prezidential paralizat in aceeasi lupta oarba cu si despre comunisti, moguli si mineriade e o sansa uriasa pentru USL sa isi puna de acord strategia de atac. Poate ca nici nu va mai fi nevoie de ea, poate ca bafta uriasa de care se bucura va continua sa le acopere greselile si mai mari pe care nu contenesc sa le infaptuiasca.

Deocamdata USL poate miza pe prostia si haosul care au pus stapanire pe Putere. Intrebarea e cand si cine se va trezi primul? Pentru ca strada, atata timp cat se va reduce la cateva sute de persoane, poate fi manipulata din orice parte dupa dorinta.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Opozitie proteste Piata Universitatii, #demisie parlamentari PNL, #Basescu Piata Universitatii, #Ziua Unirii USL , #USL