Nebuni fara tratament, reteta de succes a guvernarii USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 18:47
3443 citiri
Nebuni fara tratament, reteta de succes a guvernarii USL (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

Cine a avut nervi sa urmareasca evolutia evenimentelor politice din ultimele doua saptamani, cu accent pe ultimele doua-trei zile, si a incercat sa gaseasca un sens si o coerenta in desfasurarea lor, acel cineva are toate sansele sa se molipseasca de nebunia care a pus stapanire pe guvernantii care ne conduc.

De la Traian Basescu pana la Victor Ponta si Crin Antonescu, trecand de-a lungul si de-a latul prin partidele din spatele lor, fara a omite ramasitele rasfirate ale fostei drepte, nimeni nu a scapat nemolipsit.

Ce-i drept, fiecare cu nebunia lui, dar interactionand mai puternic decat de obicei, ei toti au reusit performanta sa calce pe pragul haosului total. Si pentru ca societatea e in majoritatea ei autista, iar cea ramasa activa cat de cat e impartita intre talibani, spectacolul nebunilor continua inca sa fie citit intr-o cheie sau alta ideologica. Oricat de haotic si nociv ar fi, ultimii impatimiti ai taberelor politice sustin de pe margine si dau sens tuturor extravagantelor pe care le vedem petrecandu-se zi de zi in varful institutiilor celor mai importante.

In realitate, daca privim cu un ochi neutru, daca radem si ultimele afinitati ideologice, vedem cum o mana de oameni produc un circ tot mai fara perdea si pe care, culmea, au ajuns in nefericita situatie de a nu-l mai intelege nici ei. Ei stiu, desigur, pentru ce se bat, pentru ce se cearta si de ce fac aliante si intelegeri mai mult sau mai putin la vedere, insa rezultatul final, produsul brut al jocului pe care cred ca il controleaza, in ciuda iluziilor lor, le scapa in totalitate.

Il vedem pe Traian Basescu, de exemplu, incercand sa reziste, sa dea impresia ca inca mai are un cuvant de spus in politica, sa traga sfori mai mult sau mai putin vizibile, astfel incat la incheierea timpului alocat la Cotroceni sa nu impartaseasca soarta unui Adrian Nastase. Ultimul scandal pe care l-a provocat cu creditul fiicei sale cea mare, Ioana, l-a expus in fata judecatii populare cu toata averea pe care familia sa a adunat-o in timp. Povestea aceasta a dat insa apa la moara USL, i-a ridicat mingea la fileu lui Ponta, care statea oricum pregatit sa se arunce in lupta pentru croirea profilului de prezidentiabil, si l-a fortat pe Crin Antonescu sa rosteasca adevaruri cu iz sinucigas.

Am putea crede in oricare din teoriile si combinatiile posibile din piata; unele ar da, intr-adevar, cat de cat sens haosului care domneste relatiile dintre cele trei centre de putere. S-ar gasi motive care sa faca adevarata varianta in care Traian Basescu este in continuare "inteles" cu Victor Ponta, in virtutea pactului de coabitare, iar circul pe care il expun public nu este prezentat decat ca o capcana intinsa lui Crin Antonescu spre compromitere. Ultima iesire a lui Antonescu, in care liberalul a lovit in toti si-n toate, ar sustine la nevoie ipoteza.

Putem gasi insa suficiente semne si pentru ideea ca liderii USL se inteleg excelent, iar scandalul si neintelegerile pe care le exhiba pana la indecenta sunt doar pentru necunoscatori, pentru a distrage atentia de la rezultatele modeste spre catastrofale ale guvernarii si pentru a-l provoca pe Traian Basescu in permanenta, ca factor de coagulare a electoratului inca dezgustat de fosta guvernare. Asa cum exista suficiente ratiuni pentru care si varianta cu Ponta jucator la doua capete - Basescu si Antonescu - din care joc si lupta sa isi construiasca lansarea in cursa prezidentiala.

Paradoxal, oricare dintre aceste teorii poate fi adevata, chiar si toate la un loc. Ironia e ca mai ales aceasta ultima optiune pare cea mai credibila si singura care ar explica seria nesfarsita de atacuri, razboaie, aliante si coabitari - toate la un loc si in acelasi timp. Cel mai probabil e, insa, ca fiecare dintre personaje traieste in lumea sa, una tot mai paralela cu a celorlalti, de unde si neintelegerea generala care domneste la varful statului.

Singura schimbare vizibila este ca in Romania nu mai exista doar doua centre de putere, care se bat si se blocheaza intre ele, ci trei. Iar pana la alegerile de anul viitor, exista toate sansele ca situatia sa se agraveze si mai mult. Impreuna, dar separati, in aliante si coabitari, insa intr-un permanent razboi. De unde si o guvernare pe masura.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#Ponta Antonescu tratament, #guvernare Ponta Antonescu , #Crin Antonescu