Lectia de democratie a loviturii USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:28
3548 citiri
Lectia de democratie a loviturii USL (Opinii)

Exista unii care spun ca evenimentele din urma cu un an, de la Bucuresti, au avut toate elementele unei lovituri impotriva statului de drept, esuata din fericire, prin care USL a incercat sa il debarce pe Traian Basescu.

Altii cred, dimpotriva, ca finalul evenimentelor din vara lui 2012 reprezinta o lectie de manual a ceea ce inseamna interventionism modern. Pentru ca modul in care unii lideri ai Uniunii Europene si ai Statelor Unite au actionat anul trecut in Romania a aratat cum si cine dicteaza politicile Bucurestiului.

Privind in urma si reconstituind evenimentele de la inceput, din 3 iulie - cand in Parlament erau indepartati prin votul unei noi majoritati ad-hoc Avocatul Poporului, presedintele Senatului si al Camerei Deputatilor, pana la sfarsit - 28 august - reinstalarea lui Traian Basescu la Cotroceni impotriva votului celor 7,4 milioane de romani impotriva sa, trebuie sa recunoastem ca am avut de toate in cele doua luni fierbinti din vara anului trecut.

Au fost si elemente ale unui puci organizat - mai ales sincronizarea deciziilor luate in Parlament cu hotararile adoptate de Guvernul lui Victor Ponta: mai cu seama trecerea Monitorului Oficial din subordinea Camerei Deputatilor in cea a Executivului, taierea dreptului Curtii Constitutionale de a mai judeca hotararile Parlamentului si, extrem de important, inlaturarea cvorumului de participare din legea referendumului. Toate fiind adoptate de catre Guvern prin ordonante de urgenta si sincronizate cu actiuni initiate in Parlament.

Acesta a fost inceputul. Partea murdara si singurele momente in care majoritatea USL a actionat coordonat, ceas, dupa un program bine pus la punct si pregatit. Din acel moment, insa, rapiditatea si caracterul haiducesc, la limita legii si regulamentului, pe care l-au imbracat actiunile USL au atras suspiciunile celor care si asa nu ar fi privit cu ochi buni schimbarea totala a regimului politic in Romania, mai cu seama inainte de data legala a alegerilor.

A venit apoi momentul reactiilor unor lideri ai Uniunii Europene, sustinuti de Angela Merkel. Viteza de derulare si schimbare a unei ordini politice, informatii distorsionate si minciunile niciodata probate, dar propagate de catre cei mai nocivi agenti ai lui Traian Basescu la Bruxelles au facut posibila nasterea ideii ca in Romania a avut loc o adevarata lovitura de stat, unde in locul tancurilor scartaie senilele majoritatii parlamentare formata din traseistii fostului regim Basescu, iar in locul gloantelor zboara ordonantele de urgenta ale unui guvern condus de un plagiator.

In fata acestor imagini era de asteptat ca nici macar cele 8,5 milioane de romani care au iesit la referendum nu vor impresiona. Iar cand propaganda sustine in continuu ca milioane de voturi au fost fraudate, cum sa impresioneze 7,4 milioane?

Traian Basescu s-a intors insa la Cotroceni impotriva lor. Iar apologetii loviturii de stat din Romania ar trebui sa priveasca mai atent spre Egipt zilele acestea, si-ar putea redefini conceptele astfel incat cuvintele sa nu isi piarda sensul cu totul in viitor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#referendum suspendare Basescu Constitutie, #Romania lovitura stat USL Basescu , #guvern