Justificarea lui Ponta pentru procurori: Am constatat marti seara ca Parchetul este mosia lui Morar

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 12:50
4575 citiri
Justificarea lui Ponta pentru procurori: Am constatat marti seara ca Parchetul este mosia lui Morar

Premierul Ponta a justificat propunerile pe care le-a avansat, miercuri, ca ministru interimar al Justitiei, pentru numirea procurorilor prin faptul ca a constatat, marti seara, ca Parchetul a devenit "mosia si monopolul" lui Daniel Morar, care dispune asupra numirilor, fapt considerat inacceptabil.

"Am constatat aseara - am avut la CSM o discutie civilizata si normala - dar aseara am constatat ca Parchetul a devenit mosia domnului Morar si ca dansul spune pe cine nu numeste, pe cine numeste, cum numeste si ca, practic, noi constatam un monopol in Romania. Monopolul asupra procurorilor apartine domnului Daniel Morar. In calitatea mea de ministru interimar al Justitiei si de prim-ministru, nu pot sa asist pasiv la aceste lucruri.

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

In baza legii, singura lege aflata in vigoare, pe baza careia chiar si domnul Morar a fost numit in functie, a facut sase propuneri pentru functiile de conducere, iar CSM trebuie sa se intruneasca si, conform legii, sa dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred ca putem accepta ca cineva, o singura persoana, sa incalce sau sa rescrie legea pentru a-si pastra un monopol asupra unei institutii, Parchetul, care trebuie sa nu apartina nici partidelor, dar nici unui singur om", a spus Ponta in sedinta de guvern.

Daniel Morar nu o vrea pe Kovesi la DNA

El a sustinut ca propunerile formulate pentru numirea procurorilor sunt in acest sens si a apreciat ca a facut ceea ce este bine pentru guvern si stabilitate politica, precum si pentru stabilitatea sistemului de justitie.

"Aplicand legile tarii, consider ca am dreptate in fata celor care nu vor sa le aplice si care vor sa creeze o putere paralela Legii si Constitutiei", a adaugat Ponta, spunand ministrilor sa fie "absolut convinsi" ca deciziile pe care le-a luat "asa rapid" sunt exact in aceste directii.

Laura Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineata de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discutiei cu membrii sectiei de procurori ai CSM, ca concluzia la care s-a ajuns in urma acestei discutii ca procurorul general si seful DNA vor fi selectati in urma unei proceduri care va fi condusa de viitorul ministru al Justitiei.

El a precizat ca a propus Consiliului o procedura directa, in care ca ministru interimar sa formuleze propuneri, candidatii sa fie audiati la CSM, iar presedintele sa numeasca, dar sectia de procurori a CSM a avut o alta optiune, pe care nu poate decat sa o respecte.

Premierul a mai afirmat atunci ca il va informa telefonic pe presedintele Traian Basescu despre aceasta concluzie, cu mentiunea ca nu va exista "o procedura rapida", o informare in acest sens urmand sa fie transmisa si Comisiei Europene.

"Probabil ca voi numi mai intai un nou ministru al Justitiei, care va stabili si va conduce aceste proceduri", a spus Ponta.

Anterior, premierul Victor Ponta a confirmat ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA, raspunzand afirmativ unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a sustinut insa ca premierul Victor Ponta a raspuns afirmativ la intrebarea daca va sustine declaratii la CSM pe tema numirii procurorilor si nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la sefia DNA.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca, in eventualitatea in care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justitiei, o va desemna pe Codruta Kovesi la sefia DNA, el se va opune.

Liderul PNL Crin Antonescu le-a spus, miercuri, jurnalistilor care il asteptau la iesirea de la ASE ca la ora 11.30 la sediul USL va avea loc o conferinta de presa, unde se va discuta "despre tot".

"La ora 11.30, la sediul USL, va invit la o conferinta de presa ca sa discutam tot ce vreti", le-a spus presedintele PNL jurnalistilor, care l-au intrebat despre propunerea premierului ca Laura Codruta Kovesi sa preia sefia DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Laura Codruta Kovesi DNA, #procurori DNA Parchete , #premier