Jocul periculos al Guvernului Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 01 Martie 2013, ora 19:59
8211 citiri
Jocul periculos al Guvernului Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Au trecut doua luni si jumatate de la a doua inscaunare, deplina, si aproape un an de la prima intrare in paine a Guvernului Ponta.

In nebunia suspendarii si haosul ce a urmat, cu Europa zburlita si ai nostri culcati pe burta, putem sa stergem din istoric perioada de pana la alegerile de pe 9 decembrie. Sa spunem ca a fost un rastimp de trecere si acomodare. O vreme pentru calmarea spiritelor si impacare cu gandul a fostilor ca au pierdut cu adevarat puterea.

Ceea ce a urmat insa dupa 9 decembrie, dupa instalarea lui Ponta II, nu mai poate sa se mai bucure de aceeasi ingaduinta. Exista parca un zgomot de fond care bruiaza in permanenta dinspre Palatul Victoria, ca si cum o sirena ar zdrangani non-stop toate prostiile pamantului doar ca sa acopere un prapad si mai mare - realitatea aia pe care niciun guvern din lume, nicaieri si niciunde, nu a reusit sa o inabuse la infinit. Cel mult au cosmetizat-o pentru o vreme, dar atat.

Guvernul Ponta a pornit, in ciuda iluziilor naive, cu un urias handicap. USL a capitalizat atat de mult iluziile si increderea populatiei incat victoria a condamnat-o la un succes altfel imposibil de realizat. Nu pentru ca 66% au votat USL; nici pentru ca in Parlament a rezultat o majoritate zdrobitoare, ci pentru ca daca nici USL nu va reusi sa panseze raul facut inainte, daca el va perpetua sub masca uselista, atunci in Romania se deschid portile celor mai sumbre posibilitati.

Economic, Guvernul Ponta pare a se afunda intr-o situatie si mai dificila decat aceea prin care trecea echipa Traian Basescu - Emil Boc prin 2010-2011. Si in ciuda bruiajului, realitatea isi arata chipul had. Zgomotul de fond nu reuseste sa acopere chiar tot.

Putem intrezari uriasele probleme care se ascund in spatele jocului cu uite disponibilizarile - nu va fi nimeni concediat. In spatele schimbului de mingi dintre Ponta si Varujan Vosganian se vad cifrele datoriilor uriase ale tot mai multor companii de stat aflate practic in faliment.

Ramane doar o chestiune de timp pana cand va exploda prima "bomba", dupa cum s-a exprimat chiar Ponta. Desigur nu se arunca in aer o societate cu o singura bomba, dar stagnarea, repetarea prostiilor dinainte, plagierea politicilor de pana acum un an si mai ales lasarea "grelei" mosteniri fara autori se vor acumula una peste alta pana nu vor mai putea fi acoperite de niciun razboi cu maghiarii si de nicio reorganizare teritorial administrativa.

Cum nici in afara criza nu a parasit marile puteri, ba dimpotriva, efectele imediate pe care le resimte si Guvernul Ponta sunt stoparea investitiilor, retragerea sau inchiderea celor deja existente si, in mod logic, esecuri repetate la tentativele de privatizare ale unor colosi economici infundati pana la gat in datorii - Oltchim, CFR Marfa sau Curpu Min.

Liberalizarea pretului la energie electrica si gaze, cresterea taxelor, scumpirea carburantilor si a vietii de zi cu zi in general isi vor face simtit efectul in buzunare si in stomac abia la toamna-iarna. Tot atunci se va termina si rabdarea celor dispusi sa nu renunte la ultima iluzie.

Nici nu mai e nevoie sa-i punem la socoteala pe cei care vor ramane pe drumuri, fie in urma disponibilizarilor, fie a inchiderii unor companii.

Va fi momentul in care deja va fi inceput bataia pe fata pentru prezidentiale, pentru ca stim ca in Romania campaniile electorale ne tin ocupati tot anul precedent. Ruperea USL va deveni obsesia de zi cu zi. Mimate sau nu astazi, neintelegerile dintre PNL si PSD vor exploda pe bune in toamna-iarna. Va fi doar sfarsitul celui mai bland an. Abia urmatorul va aduce adevarul. Daca nu cumva un miracol ne va salva pe toti.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Victor Ponta Varujan Vosganian restructurari, #probleme guvernare PNL PSD , #guvern