Jocul pe sarma al lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 13:53
3206 citiri
Jocul pe sarma al lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Dupa cum era de asteptat, Victor Ponta amana decizia privind candidatura la prezidentiale pana dupa europarlamentare.

Sunt logice si retinerile evidente ale domniei sale de a se arunca in lupta, este logic si momentul pe care si-l alege pentru a lua decizia, dar si faptul ca avanseaza ideea unui congres al partidului care sa-i valideze candidatura. Si ele sunt legate intre ele.

Europarlamentarele vor verifica scorul real al partidului, dar si functionarea masinariei electorale. Apoi, este posibil ca rezultatul lor sa duca la o fractura a PNL, daca nu chiar la o schimbare totala a garniturii de la conducerea liberala si, de aici, ar putea duce la o refacere partiala sau totala a USL.

Pe de alta parte, nevoia lui Victor Ponta de a-si confirma candidatura printr-un congres al PSD cred ca arata o oarecare nesiguranta in privinta sustinerii reale de care se va bucura din partid.

De ce are indoieli? Cel mai probabil din doua motive principale. Pe de-o parte, domnia sa nu sta stralucit in sondaje. Si nu este vorba atat de procentele ca atare, cat despre baza de calcul a acestora. Victor Ponta are in jur de 35% din electoratul care are intentia sa voteze, adica 40% din electoratul total. Daca cineva reuseste sa mobilizeze macar jumatate dintre nehotarati, toata situatia se reseteaza.

Pe de alta parte, Victor Ponta este prins in mijlocul unei confruntari ireconciliabile. Confruntarea intre exigentele UE si SUA privind justitia, care presupun toleranta zero la coruptie, institutii foarte puternice si nicio atenuare a legislatiei, pe de-o parte, si presiunile explicite ale liderilor din teritoriu aflati sub asediul DNA si ANI, pe de alta parte.

Daca Victor Ponta ii satisface pe acesti pesedisti cu probleme penale, replica occidentala se anunta drastica si am vazut acest lucru deja si in vara lui 2012, si dupa "martea neagra" din decembrie anul trecut.

Si numai efectele economice ale acestei replici ii pot provoca lui Victor Ponta uriase probleme de finantare a cheltuielilor curente, cu efecte electorale pe masura.

Daca nu ii satisface pe liderii locali ai PSD, masinaria de partid se poate defecta. Nu numai din cauza unor eventuale tradari, desi din partid se aud deja unele amenintari voalate, asa cum este aceea a lui Radu Mazare: "Nu stiu (daca ma implic in campania pentru europarlamentare - n.red.) pentru ca am alte preocupari. Nu stiu, s-ar putea sa fac campanie electorala, mai delegam pe cineva. Nu stiu, deocamdata am problema cu portul, dupa aia vine 1 Mai, am multe probleme, o sa vedem si cu campania". Ci si pentru ca, fara acesti lideri vioi si in deplina capacitate, motorul se poate gripa.

Pana la testul europarlamentarelor cel putin, Victor Ponta pare sa incerce un dans pe sarma cu trei tipuri de mesaje.

Un mesaj catre pesedistii cu probleme penale pe care ii mangaie pe cap, ca atunci cand spune "nu ma dezic nici de Adrian Duicu, nici de Prioteasa, nici de toti ceilalti care doar pentru ca sunt din judete unde PSD sta foarte bine au probleme. Stiam cu totii acest lucru, ca asta se va intampla pana in noiembrie", sau cand face referire la "abuzuri, persecutii politice, calomnii, nedreptati, tradari si dezamagiri, frica de mascati".

Dar dincolo de aceste vorbe, Victor Ponta nu misca mare lucru pe frontul justitiei. Ii compatimesc ca sa ii tin cuminti, dar iata ca las justitia in pace si ea duduie - pare a fi mesajul catre cancelariile occidentale.

Si, sigur, lor li se adauga mesajul catre electoratul USL - Jos Basescu!, Jos regimul Basescu!, Jos justitia basista!

Evocarea cu retragerea din politica de pe Facebook si explicarea ei de luni seara de la Antena3 sunt in acelasi regim multiplu.

"A fost un mesaj si pentru propriul partid sa nu se culce pe o ureche ca stam cel mai bine in sondaje. Pana pe 16 noiembrie noaptea nu scapa nimeni de mine. Nu voi pleca din politica in aceasta toamna decat daca proiectul pe care-l conduc esueaza", explica Victor Ponta. Adica o amenintare voalata: nu trageti in campanie din toate puterile? Pierdeti si functia de premier.

Occidentului, Victor Ponta ii transmite ca nu doreste revenirea partidului stat, deci ca va fi un presedinte apolitic: "Daca eu voi fi presedinte nu as vrea ca premierul sa fie de la PSD. Nu trebuie concentrata toata puterea intr-un loc".

Electoratului ii propune un mesaj modest si dedicat cauzei: "Proiectul pentru prezidentiale nu este sa fie Ponta, Antonescu sau altii, ci este important sa nu se continue regimul Basescu".

Teoretic, intr-adevar, acest joc pe sarma este sigura sansa a lui Victor Ponta de a impaca pe toata lumea. Practic, e foarte complicat. Pentru ca nu stiu cat timp liderii locali ai PSD cu potentiale sau reale probleme penale se vor multumi cu mangaieri pe cap.

Si cand nu se vor mai multumi, sarma subtire a lui Victor Ponta s-ar putea rupe. E drept ca alt candidat nu au, dar nici nu ii vad dispusi sa traga din toate puterile pentru un om care i-a lasat sa ajunga in puscarie. De acolo nici nu cred ca le-ar mai pasa cine e la Cotroceni si cine in Palatul Victoria.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Victor Ponta prezidentiale, #PSD europarlamentare, #PSD PNL USL , #PSD