Rachetele lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 30 Iunie 2014, ora 20:04
4165 citiri
Rachetele lui Victor Ponta (Opinii)

De felul meu sunt suspicioasa, deformatie profesionala, si cred greu in coincidente. Asa ca felul in care a picat alarma de atac cu rachete exact, dar exact cand Victor Ponta se afla in baza militara din Afganistan m-a pus pe ganduri. Iaca potriveala!

Se stie ca dlui Ponta ii plac buncarele. A mai cochetat cu unul, din sediul ministerului Apararii, pe vremea cand inca nu aflase probabil faptul ca pentru a sti de unde a fost purtata o convorbire de pe un telefon interceptat nu trebuie sa ai aparatura de interceptare in locul respectiv. Operatiunea de ascultare a telefonului presupune automat si localizarea acestuia. Daca dl Duicu era interceptat in timp ce vorbea din Ministerul Apararii, nu din anticamera premierului, nu insemna ca in Ministerul Apararii sunt microfoane.

Ca Victor Ponta o fi aflat asta sau nu intre timp, nu stiu, dar e clar ca se simte bine in buncar. Dupa cum nu cred ca mai este un secret pentru nimeni operatiunea intensa de imagine in care se afla Victor Ponta. Nu-i asa ca un premier sub bombele talibanilor este unul eroic? Un premier care vorbeste relaxat apoi, chiar despre propria frica, nu este unul foarte curajos, adevarat comandant de facto al fortelor armate?

Si mi-a mai atras ceva atentia. Alta potriveala. De-abia scapat de atacul cu racheta, dl Ponta a primit o intrebare complicata rau de la reprezentantul Antenei 3: ce va face cu lefurile soldatilor reveniti din Afganistan? L-a incurcat cu intrebarea aceasta, e clar! Atat de rau incat dl Ponta a anuntat fara sa clipeasca solutia.

"Varianta nu poate fi decat de crestere a veniturilor pe care le au militarii nostri si vorbesc de acele unitati care s-au pregatit, au fost in prima linie in ultimii ani si au o capacitate extraordinar de importanta si recunoscuta de aliatii nostri. O sa avem categoric, pentru 2015, cheltuieli mult mai putine pentru ca nu mai avem atatea trupe in Afganistan. Cam 30% din bugetul Ministerului Apararii era dedicat operatiunilor din Afganistan si ideea este ca acei bani pe care ii economisim, nemafiind in teatrul de operatii, sa ii folosim pentru mai buna pregatire si recompensare a militarilor nostri", a declarat premierul supravietuitor al atacului. Si daca mergea in Afganistan numai pentru acest anunt, facut in exact acest context, si tot merita deranjul, ma gandesc.

Si nu am fost singura care a avut aceste suspiciuni. Au mai fost colegi de breasla care si-au pus aceleasi intrebari. Le-am vazut si pe retelele de socializare. Am auzit multe ironii.

Intre timp insa sergentul Vin Stevens, de la biroul de relatii publice al ISAF Joint Command, a confirmat pentru Adevarul ca un incident a existat cu adevarat in zona: "Putem confirma ca o racheta a lovit ieri aeroportul din Kandahar. Nu au existat victime. Premierul roman se afla in tabara din Kandahar la acel moment, desi nu se afla in imediata vecinatate a locului unde a cazut racheta, adica nu se afla in zona unde cineva ar fi putut fi ranit. Procedura standard a fost aplicata."

Clarificarea aceasta nu e importanta atat pentru premierul Ponta, cat pentru Armata romana, una dintre cele mai solide si mai credibile institutii ale acestei tari. Suspiciunea ca aceasta institutie ar fi putut intra intr-un joc de PR doar pentru ridicarea cotei de piata a eroismului prim-ministrului ar fi fost foarte grava.

Dar ar trebui sa ne puna pe ganduri ca suspciunea a aparut. Si ea este consecinta a faptului ca institutii vitale ale statului sunt sub un permanent asediu politic si prea adesea implicate, cu sau fara voia conducatorilor lor, in jocuri de imagine.

De altfel, am mai spus-o, unul dintre cele mai mari pericole ale acestui an electoral este decredibilizarea institutiilor vitale ale statului. Daca Justitia, serviciile secrete, Armata vor fi tarate in jocul electoral, nici macar nu va mai conta foarte tare cine va iesi presedinte. Pentru ca stabilitatea si soliditatea lor este, indraznesc sa spun, cu mult mai importanta decat numele unui presedinte.

Iar faptul ca in Romania un moment care pana la urma s-a dovedit autentic a fost suspectat de sceneta este un semn al gravitatii pericolului la care ma refer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Ponta rachete Afganistan, #Ponta recompense militari , #premier