Joaca lui Victor Ponta cu nazismul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 18:58
5804 citiri
Joaca lui Victor Ponta cu nazismul (Opinii)

Din dorinta de a-si afirma cat mai puternic "antibasismul" si de a-l tine pe presedinte in mijlocul actualei campanii electorale, Victor Ponta reuseste contraperformante greu de egalat.

Asa este si recenta declaratie prin care compara regimurile Hitler si Basescu: "Este o perioada in care trebuie sa ne pregatim pentru debasificarea societatii romanesti si nu exagerez cand spun 'debasificare'. Efectele celor zece ani de mandat ai lui Traian Basescu sunt asemanatoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania".

Poate pentru unii romani comparatia aceasta este racoritoare, dar sunt convinsa ca pentru multe alte urechi ea este de-a dreptul insultatoare.

Si ma refer in primul rand la comunitatea evreiasca, nu numai aceea din Romania. Este adevarat ca Victor Ponta nu s-a referit direct la Holocaust, dar nu poti face referire la regimul nazist si la efectele lui fara a include, implicit, si aceasta crima in masa. Iar comparatia intre genocid si masurile de austeritate inseamna sa arunci in derizoriu grozavia suferita atunci de milioane de oameni.

Ce reactii poate starni asa ceva ar fi putut sa afle Victor Ponta din patania bunului sau prieten Dan Sova care s-a jucat si el putin cu Holocaustul. Peste Ocean, unde lobby-ul evreiesc este foarte puternic, asemenea derapaje cad ca bolovanul si provoaca prejudicii de imagine majore, chiar daca nu sunt taxate imediat.

Dar chiar daca, admitand imposibilul, facem abstractie de Holocaust, cred ca pentru orice om cu simtul proportiilor si cu bunul simt intact comparatia este aberanta. Pentru ca mi-e foarte greu sa gasesc o punte de comparatie intre o tara invinsa intr-un razboi mondial pe care l-a provocat, redusa la ruine la propriu, strivita economic, decimata de pierderile omenesti suferite, cu o responsabilitate morala ale carei ecouri nu sunt pe deplin stinse nici astazi, si o tara NATO si UE, parte din tabara democratica si euroatlantica. Ce se poate compara?

Pentru urechile mai fine, acest tip de discurs pare inspirat de Vladimir Putin care si el vede numai nazisti pe la Kiev si isi bazeaza actiunile pe aceasta acuzatie. Si nu e prima data cand Victor Ponta recurge la aceasta etichetare. Si pe scriitorul Mircea Mihaies l-a calificat drept "fascist batran, neo-nazist". Despre europarlamentarul german Elmar Brok spunea ca are o gandire nazista. Despre fostii directori ai ICR, ca exprima pozitii fasciste.

O fi Victor Ponta fascinat de nazism asa cum pare a fi Radu Mazare?

In plus, Victor Ponta vorbeste despre regimul Basescu de parca ar fi in Opozitie. De mai bine de doi ani, avem de fapt regimul Ponta - PSD. Cu cateva exceptii, care tin de justitie si servicii secrete, practic toate parghiile puterii sunt in mana PSD. Daca suntem in regimul Basescu inseamna ca si Victor Ponta face parte din el? Asa o fi, ca doar stie mai bine.

In aceasta declaratie greu de fundamentat vad disperarea lui Victor Ponta de a se disocia de Traian Basescu in tusele cele mai groase pe care le gaseste. Si ma intreb care este resortul acestei disperari?

Pe de-o parte, cred ca Victor Ponta incearca sa mai faca un gest de apropiere de "victimele" justitiei. Nu sunt putini penali, social democrati si nu numai, care au cazut in plasa unui DNA parca mai feroce decat oricand si probabil tot atatia care au motive sa viseze noaptea catuse. Se vorbeste ca multi il acuza pe Victor Ponta ca nu a facut nimic pentru a stavili ofensiva, ba chiar a propus sub propria semnatura numirea dnei Kovesi la sefia DNA.

Pe ei Victor Ponta ii asociaza intr-un fel cu victimele hitlerismului si vestind "debasificarea" le da sperante?

Dar cred ca e mai mult decat atat. Tabara lui Dan Voiculescu preseaza foarte tare pentru suspendarea presedintelui. Dupa cum am spus deja, aceasta suspendare ar putea avea ca principal scop gratierea lui Dan Voiculescu, pentru ca altul rational nici nu exista. Traian Basescu nu o va semna, cu siguranta. Victor Ponta, daca ajunge presedinte, nu are niciun motiv sa-si aprinda o asemenea valvataie in cap, care sa-i saboteze relatia cu UE si SUA. Cu atat mai putin alt viitor presedinte al Romaniei cu exceptia lui Calin Popescu Tariceanu, poate.

Si atunci trebuie prinsa fereastra de timp dinainte de alegeri, iar demersul trebuie mascat printr-o actiune justitiara anti-Basescu.

Dar pentru Victor Ponta si PSD suspendarea presedintelui ar provoca mari probleme externe. Instalarea comandamentului NATO in Romania arata clar, daca mai era nevoie de aceasta demonstratie, cat de important este rolul geostrategic al Romaniei in contextul regional extrem de inflamat. Ultimul lucru de care are nevoie lumea occidentala acum in Romania este o criza politica.

Guvernul Ponta si asa are probleme economice majore, reflectate de scaderea abrupta a PIB si a investitiilor straine. Exact inca o criza politica, care sa mai alunge niste investitori si sa radicalizeze din nou UE si SUA, ii lipseste!

Dar Victor Ponta nici nu se poate opune presiunii pentru suspendare fara a fi acuzat de "basism". Si atunci pare a recurge la un joc dublu: ca premier are rezerve, nu se avanta, ca sa dea bine afara.

Pentru audienta interna insa lanseaza acuzatii de maxima gravitate la adresa presedintelui. Iar cand se va ajunge la decizie, parlamentarii PSD nu pot fi opriti sa semneze, ca doar e democratie, nu?

Adica o dedublare cu care Victor Ponta ne-a obisnuit deja. Dar nu stiu pe cata lume mai poate pacali mai ales peste hotare.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Victor Ponta nazism Basescu, #Ponta suspendare Basescu , #premier
Comentarii