Ioan Stanomir: Parlamentul nu e curte de judecata. Vom vedea daca Ponta e presedintele PSD

Luni, 23 Martie 2015, ora 13:12
7163 citiri
Ioan Stanomir: Parlamentul nu e curte de judecata. Vom vedea daca Ponta e presedintele PSD
Foto: Nasul TV

Parlamentarii continua sa se comporte ca si cand ar exista doua categorii de romani - cei carora li se aplica legea si cei carora nu li se aplica -, remarca prof. Ioan Stanomir, care subliniaza faptul ca Parlamentul nu trebuie sa se considere "curte de judecata" pentru membrii sai.

Senatul trebuie sa voteze saptamana aceasta arestarea preventiva a senatorilor PSD Dan Sova si Darius Valcov, iar Camera Deputatilor pe cea a deputatului PNL Theodor Nicolescu.

Urmeaza o saptamana de foc: Sova,Valcov si Nicolescu ar putea ajunge in arest

Daca la sfarsitul lunii ianuarie presedintele PSD Victor Ponta sustinea ca in partid a fost formalizata decizia ca pentru "orice fel de solicitari care tin de imunitate sau de incompatibilitati constatate de instantele de judecata grupurile PSD vor vota 'pentru'", saptamana trecuta Victor Ponta a declarat ca in cazul colegului Dan Sova senatorii PSD vor vota conform "constiintei lor", iar el nu are nicio autoritate asupra lor, pentru ca el este doar deputat.

Despre imunitate si probe

Contactat de Ziare.com pentru a explica mai multe aspecte legate de asa-numita imunitate a parlamentarilor si fostilor ministri, prof. univ. Ioan Stanomir a precizat de la bun inceput ca "este vorba de un tip de protectie care a fost asigurat traditional membrilor Parlamentului".

"Aceasta protectie a fost interpretata, istoric vorbind, ca o garantie impotriva abuzurilor eventuale pe care puterea executiva le-ar putea face in raport cu membrii puterii legislative", a completat prof. Stanomir, fost presedinte al comisiei prezidentiale de analiza a Constitutiei.

In ceea ce priveste probele in baza carora parlamentarii avizeaza pozitiv sau negativ arestarea unui coleg, prof. Stanomir a subliniat mai intai faptul ca "parlamentarii nu reprezinta un for de judecata".

"Ei primesc probele pe care Parchetul le inainteaza, dar trebuie subliniat de la bun inceput ca parlamentarii nu dau, asemenea unui for de judecata, un verdict de vinovatie sau de nevinovatie. Ei se pronunta doar tehnic, daca sunt intrunite conditiile pentru un vot.

In viziunea mea cel putin, ei trebuie sa verifice doar daca sunt intrunite probele la dosar si atata tot. Nu este nevoie de un tip de evaluare complexa a cauzei, aceasta fiind incredintata, ca proces, celor care opereaza in cadrul puterii judecatoresti. Parlamentul nu este curte de judecata pentru membrii sai", a argumentat Ioan Stanomir.

Vot favorabil in comisie, vot nefavorabil in plen

In privinta cazurilor inregistrate recent in care comisia juridica a dat aviz favorabil inceperii urmaririi penale sau chiar arestarii preventive, dar plenul a votat impotriva, prof. Stanomir a afirmat ca exista "doua tipuri de explicatii", una juridica si alta politica.

"Din punct de vedere juridic, este posibil ca la nivelul comisiei juridice sa existe o intelegere mai clara a distinctiilor pe care le-am facut anterior, in timp ce plenul sa actioneze mai degraba politic decat juridic. Aceasta ar fi explicatia cea mai simpla.

Explicatia cea mai neplacuta pentru Parlament, si ingrijoratoare politic, este ca exista un dublu limbaj. La nivelul comisiei juridice se cade de acord sa se dea un tip de 'verdict' care sa nu ingrijoreze si sa nu antagonizeze opinia publica, in vreme ce in Parlament apar acele tipuri de majoritati create prin complicitate transpartinica, care permit incalcarea principiului egalitatii in fata legii", a explicat acesta.

De ce votul este secret si de ce nu este argumentat refuzul Parlamentului?

Prof. Stanomir este de parere ca nu conteaza daca votul pentru ridicarea imunitatii este unul direct sau secret.

"Eu cred ca indiferent de vot (secret sau deschis) problema fundamentala ramane aceea a raportului dintre parlamentari, in calitate de corp, si propriii alegatori.

Si aici este limpede ca, indiferent de natura votului, direct sau secret, ramane o chestiune esentiala si spinoasa, pe care parlamentarii par sa o ignore: ca domniile lor continua sa se comporte ca si cand ar exista doua categorii de romani - romanii carora li se aplica legile si romanii carora legile nu li se aplica, pentru ca sunt acei romani care fac legile, iar cei care fac legile nu sunt si obligati sa le si aplice in raport cu ei insisi", a subliniat acesta.

Intrebat de ce nu este Parlamentul obligat sa argumenteze faptul ca respinge arestarea preventiva a unui senator sau deputat si daca acest lucru nu inseamna, de fapt, ca acuza DNA de abuz la adresa politicianului respectiv, prof. Stanomir a explicat: "Este un fapt istoric stabilit: un vot politic nu se justifica".

"Votul in cadrul unei proceduri initiate de Parchet ramane, indiferent ca ne place sau nu, un vot politic. Justificarea votului este una implicita - in momentul in care refuzi sa dai curs unei solicitari inseamna ca, in ochii tai, colegul trebuie protejat. De ce trebuie protejat? Din ratiuni pe care nu e nevoie sa le detaliez aici", a adaugat acesta.

Dedublarea lui Victor Ponta

Pe de alta parte, rugat sa comenteze faptul ca presedintele PSD Victor Ponta le face recomandari colegilor de partid in cazul unor voturi, dar refuza sa faca acelasi lucru in cazul altora, Ioan Stanomir a confirmat ca exista o dedublare si a spus ca PSD va trebui sa dovedeasca daca sustine cu adevarat principiile anticoruptie pe care vrea sa le introduca in statut.

"Vom avea in curand voturile pentru senatorii Dan Sova si Darius Valcov, si se va vedea foarte clar daca domnul Victor Ponta este presedintele PSD sau un simplu deputat.

In cazul domniei sale se observa o dedublare. Atunci ca e vorba despre decizii favorabile domniei sale, este presedintele PSD. Atunci cand sunt decizii delicate din punct de vedere al imaginii PSD, dar foarte profitabile colegilor sai, domnia sa este un simplu deputat.

Asadar, domnul Ponta se afla impreuna cu partidul domniei sale in fata unui moment important. PSD pare preocupat sa puna in propriul statut prevederi anticoruptie. Ramane de vazut daca aceste prevederi sunt mai mult decat o simpla maniera prin care PSD se achita de o datorie simbolica, fara sa fie pregatit sa si aplice principiile pe care clameaza ca le respecta", a mai declarat Ioan Stanomir.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ioan Stanomir Ponta vot Sova, #PSD vot arestare Sova, #PSD vot arestare Valcov , #presedinte PSD