Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta si-a dat foc la valiza de premier european

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 21:51
6574 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta si-a dat foc la valiza de premier european

Incredibila, impardonabila gafa lui Victor Ponta de a cataloga drept condamnare politica cei patru ani de puscarie primiti de Adrian Nastase.

Oricat de imatur politic sa fii, oricat n-ai cunoaste regulile si cutumele lumii civilizate, dar sa-ti taxezi justitia din tara ta, membra UE si NATO, parte a tratatelor euro-atlantice, ca lucrand la ordine politice, este o prostie monumentala, dupa un alt lung sir de prostii, la fel de inexplicabile.

In primul rand ca afirmatia nu e sustinuta de fapte.

Tarasenia lui Nastase are vreo 12 ani vechime, a inceput cand Basescu nu era presedinte, la reclamatiile liberalilor, partenerii de azi, cu aportul consistent al PSD-istilor Sechelariu si altii, au tergiversat-o avocatii mult si bine pana a ajuns la final.

Zice Victor Ponta, cand si-a dat seama ca s-a repezit ca fraierul in capcana ceruta de baroni: "eu nu ma razboiesc cu justitia, ci cu Traian Basescu si cozile lui de topor". Adica, cine sunt cozile alea de topor?

Judecatorii de la ICCJ care l-au condamnat pe Nastase de doua ori, judecatorii de la etapele anterioare ale proceselor, de ordinul zecilor, procurorii care au intocmit dosarele, si ei de ordinul zecilor. La Dragnea, Voiculescu, Fenechiu, alte zeci, poate sute de magistrati.

Dar ce este Basescu, magazin de cozi de topor?

Pana si Ion Iliescu se dezice de "carlanul fara minte", (are un talent de a caracteriza...), cand declara la RFI "ca nu crede ca exista o 'conexiune directa' intre politica si justitie in cazul condamnarii lui Adrian Nastase".

Daca si "tatucul" se leapada de premier, ca Pilat din Pont (a), e grav, ar trebui sa-i dea de gandit.

De asemenea, liberalii tac malc, dupa incarcerarea lui Nastase. Nu zic nici da, nici ba. Nu comenteaza si bine fac. Desi Nastase acuza inactiunea USL de a pune calusul justitiei, ca fiind la originea condamnarii sale.

Grav pentru Victor Ponta este faptul ca ultimul atac face parte dintr-un lung sir de abateri si ingerinte in treburile justitiei, inregistrate ca atare de toate cancelariile occidentale. Care nu accepta astfel de derapaje la politicienii de top ai statelor membre UE.

1. Plagiatul. Si-a scos pe ascuns, hoteste, titlul de doctor din CV-uri, fara sa recunoasca furtul intelectual si sa restituie statului banii incasati pe un titlu furat.

2. Lovitura de stat din iulie 2012. Tratata ca atare de UE si SUA, de nu mai stia cum sa-l potoleasca pe Barroso, Reding, Merkel, Gordon si alti oficiali europeni si americani.

3. Amestecul in ancheta de la liceul Bolintineanu. Premierul Ponta a "ordonat" procurorilor sa inceteze audierea elevilor, pentru frauda la bacalaureat. "Procurorii nu sunt Dumnezei, trebuie sa dea socoteala in fata cuiva". Da, CSM-ului, nu lui Victor Ponta, ca nu este dictatorul Ceausescu, sau Gheorghiu-Dej, sau Stalin. Ne-am saturat de dictatori.

4. Atacul la Papici. "Lucian Papici a facut dosare politice, la fel ca si Daniel Morar". Destituirea lui Papici si inlocuirea sa cu procurori obedienti a fost revocata dupa cateva zile, la presiunil europene formidabile si explozia societatii civile romanesti.

5. Dosarul lui Dragnea este unul politic. Pentru ca procurorii i-au fugarit pe sateni obligandu-i sa spuna, jurand pe biblie, ce-au votat la referendum, Victor Ponta vede iarasi amestecul politicului.

6. Martea neagra. A doua lovitura de stat, cu intentia legii de amnistie si gratiere, modificari la Codul Penal, ca sa scape borfasii de nivel inalt din USL, si sa poata fura mai departe, in liniste si pace. S-au speriat si ambasadele occidentale, de au dat navala la parlament sa vada ce se intampla, iar ambasada americana l-a atentionat public pe Ponta ca se joaca cu focul daca ataca statul de drept.

7. Dosarul si condamnarea lui Nastase sunt politice, la comanda lui Basescu. Inca nu si-a produs efectele, doar ca Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, face o vizita in Romania in 10-11 ianuarie, pentru discutii referitoare la statul de drept. S-o lamureasca Ponta ce e cu afirmatia ca justitia face dosare politice.

Acestea sunt cele mai importante atacuri, au fost multe altele, dar nu mi-am propus un inventar exhaustiv.

Bineinteles ca toate aceste declaratii vor fi interpretate ca forme de presiune pe magistrati, a si amintit ca el semneaza facturile emise de institutiile din justitie si, a dat de inteles, ca daca se supara, s-ar putea sa le taie fondurile. Implicit salariile.

Fara sa anticipeze consecintele, la presiunea baronilor USL, Victor Ponta si-a pus singur cruce relatiilor cu UE. Pana si Hannes Swoboda, seful socialistilor europeni l-a urecheat public, lucru neuzual la socialisti, iar seful PPE, Joseph Daule i-a amenintat pe socialisti si liberali ca tot comportamnetul lui Ponta si USL din ultimii doi ani va fi tema de campanie electorala pentru europarlamentare.

Zice Victor Ponta: "regimul trecut a stat in genunchi in fata Europei, noi vom sta in picioare".

In picioare, foarte bine, dar sa se comporte civilizat, dupa standarde europene, nu dupa cele din Belarus si Federatia Rusa. Ca nu merge.

Si sa nu intinda mana dupa bani la FMI si UE, pentru pensii si salarii, ca daca nu indeplineste conditiile din tratatele si conventiile la care Romania este parte, nu mai vede un sfant. Sa le explice atunci romanilor ce si cum este cu statul de drept.

Si daca in 2013 a imprumutat 14 miliarde de euro, la costuri rezonabile, cati bani va trebui sa imprumute in 2015, si la ce costuri?

Bancherii si investitorii se uita, in primul rand, la calitatea managementului de tara, a justitiei, a administratiei, a actului de guvernare, inainte de a-si risca banii intr-o economie. Ori, ce-au vazut in Romania nu este de natura sa le dea ghes la investitii. Le da mai degraba fiori!

Una peste alta, Victor Ponta si-a pierdut si farama de credibilitate pe care o avea in ochii partenerilor europeni si americani. A devenit ciumatul Europei.

In saptamanile si lunile urmatoare acest fapt va deveni evident.

Iar daca face prostia ceruta de Nastase si baroni, sa impuna amnistie, gratiere si modificari la Codul Penal, devine o persoana ostracizata in UE, iar consecintele le vom suporta cu totii, si noi romanii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Vlaston Ponta Nastase, #Vlaston ponta plagiat, #Vlaston Ponta justitie , #premier