Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Secrete bine pazite. Contre Ponta-Frunzaverde

Joi, 28 Martie 2013, ora 09:57
4695 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Secrete bine pazite. Contre Ponta-Frunzaverde

Lui Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PNL, i-a scapat porumbelul din gura cand a declarat: "Nu stim daca vom putea plati urmatoarea transa de rambursare a imprumutului de la FMI. Daca vom plati salariile si pensiile, sa fim fericiti! In tara situatia este dezastruoasa".

Imediat, pentru a drege busuiocul, Victor Ponta l-a contrazis: "Sunt mesaje iresponsabile... Avem banii de pensii, de salarii, poate nu o sa-i mai dam la Consiliul Judetean Caras, pentru ca vad ca ii dam degeaba".

In tot ping-pongul acesta de declaratii, este de presupus ca Sorin Frunzaverde are dreptate. Pentru ca este un politician cu o functie importanta in PNL, partener important de guvernare in USL si declaratia domniei sale pare sa vina din analizele interne ale PNL, mai ales ca insusi seful sau de partid, Crin Antonescu, nu intelege ce se intampla: "este inca neclar ce vrea sa faca guvernarea USL pe plan economic".

Iar amenintarea premierului Victor Ponta, ca va sanctiona un intreg judet, Caras-Severin, doar pentru ca un demnitar spune, eventual, adevaruri despre economia romaneasca, este impardonabila. Ce vina au locuitorii acestui judet ca seful administratiei locale spune secrete bine pazite ale actualei Puteri: nu mai sunt bani de pensii si salarii.

Revenirea lui Sorin Frunzaverde la sentimente mai bune: "Domnul premier ar trebui sa verifice exact afirmatia mea, nu sa vorbeasca de responsabili si iresponsabili, asa cum a vorbit" - nu poate escamota un adevar care i-a scapat, poate, fara sa doreasca acest lucru.

Toate aceste declaratii trebuie citite in contextul in care este putin probabil ca troica FMI-BM-UE sa incheie un nou acord, dupa expirarea celui prezent, ce se finalizeaza in 3 luni.

Conditiile din prezentul acord, privatizari, management privat la companii de stat, lichidarea arieratelor, stoparea deficitelor structurale, inflatia, sunt departe de a fi respectate de actuala guvernare si imposibil de rezolvat in cele trei luni ramase. La ultima evaluare a trimisilor troicai creditoare, in ianuarie, lucrurile au iesit cum nu se poate mai prost.

In conditiile in care nu se va incheia un nou acord, costurile imprumuturilor Romaniei vor deveni inrobitoare, exact ca in perioada din 2010, cand a fost necesar actualul acord.

Iata ce scrie specialistul Sorin Ionita, de la Expert Forum, intr-un recent articol:

"Romania a apelat prima data la FMI cu cutitul literalmente la os: marirea pensiilor si salariilor in 2007-08, plus prognoza nerealista de crestere economica de 4% pe 2009 (a fost scadere de peste 7%), angajasera cheltuieli nesustenabile ce trebuiau acoperite cu ceva. Or in 2009 nu mai aveam acces la credite decat pe termen foarte scurt, la dobanzi ruinatoare de 8% inainte sa vina FMI-ul". Adica eram, practic, cu spatele la zid.

In aceeasi situatie vom fi si in iunie, doar ca actuala Putere nu vrea sa recunoasca si sare ca arsa cand apar in public astfel de secrete bine pazite.

Mai grav, situatia economica si financiara mondiala este si ea dramatica, astfel incat creditorii se uita de 10 ori pe cine crediteaza si daca politicile economice ale debitorilor fac posibila returnarea banilor.

Ce se intampla acum in Cipru, unde statul confisca, pur si simplu, 30% din depozitele din banci de peste 100.000 euro, ar trebui sa dea frisoane tuturor tarilor cu economii si sisteme financiar-bancare fragilizate. Ca doar "virusul" bancar se propaga cu repeziciune peste tot. Nu tine cont de granite.

Momentul iunie 2013, cand inceteaza actualul acord cu troica FMI-BM-UE, va fi unul dramatic, cand actuala putere USL va trebui sa priveasca adevarul in fata: nu va avea bani de pensii si salarii bugetare.

In inconstienta sa, USL nu vrea sa recunoasca o atare posibilitate, dar ea apare la suprafata cand pe unul sau pe altul dintre demnitarii esaloanelor superioare ale Puterii il ia gura pe dinainte si spune lucrurilor pe nume.

In concluzie, dincolo de dezmintirile premierului Victor Ponta, declaratia lui Sorin Frunzaverde se bazeaza pe analize si realitati constatate la varful PNL, si doar o neglijenta a sa face secretul sa devina public.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Frunzaverde Ponta bani pensii salarii, #transa FMI Romania , #guvern