Invitatii Ziare.com Lucian Lumezeanu: Pentru prima data, trei palate conduc Romania

Marti, 28 Iulie 2015, ora 07:44
2445 citiri
Invitatii Ziare.com Lucian Lumezeanu: Pentru prima data, trei palate conduc Romania
Foto: Arhiva personala Lucian Lumezeanu

Victor Ponta nu mai este presedintele PSD, insa ramane premier. Nu este prima data cand seful principalului partid de guvernamant nu este prim-ministru.

Theodor Stolojan in 1991-1992, Nicolae Vacaroiu in 1992-1996, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isarescu in 1996-2000 si Mihai Razvan Ungureanu in 2012 sunt alte exemple. Nu unele foarte incurajatoare pentru Victor Ponta.

In toate aceste cazuri, premierul a avut dificultati in a-si impune proiectele si de a conduce pe masura fortei acestei institutii, la urma urmei cea mai puternica din Romania.

De fiecare data, au existat principalele partide de guvernamant, dar si presedinti puternici (din punct de vedere constitutional) care au fost vazuti ca adevaratii lideri ai puterii.

Nu presedintii partidelor, ci presedintii tarii au contat cu adevarat. Astazi, situatia este diferita - Victor Ponta este prins intre noul lider al PSD, Liviu Dragnea, si presedintele Klaus Iohannis, cel din urma, de data asta, mai degraba un "presedinte al Opozitiei" si nu atat de puternic din punct de vedere constitutional precum erau presedintii de dinainte de 2003.

Declaratia de mai jos este relevanta: "Care este pozitia mea foarte clara: din pacate de-a lungul multor ani PSD a pierdut foarte multe ocazii prin care putea sa gestioneze sau sa contruiasca bune relatii atat cu institutiile statului, cat si cu colegi politici din parlament.

PSD poate promova pentru prima data o armonizare intre cele trei palate, o conlucrare si o colaborare institutionala benefica pentru romani", a declarat Liviu Dragnea, facand referire la Palatul Cotroceni - sediul Presedintiei, la Palatul Victoriei - sediul Guvernului si la Palatul Parlamentului - sediul Legislativului.

Doar ca prin Palatul Parlamentului se refera la grupurile PSD si aliatii lor, al caror lider politic de facto a devenit.

Ce a pierdut Victor Ponta

Atuul de a avea, cumulat, functia de premier si cea de presedinte al principalului partid cred ca e foarte important - iti permite sa ai un control intern bun, dar elimina totodata si un centru de putere (si negociere) alternativ.

Pentru Victor Ponta nu mai este cazul acum. Liviu Dragnea este omul momentului pentru liderii mai mari sau mai mici din partid si Liviu Dragnea trebuie sa "livreze", intr-un fel sau altul, chiar daca asta inseamna sa o faca intr-un mod diferit de ceea ce isi doreste premierul Victor Ponta.

Asta nu inseamna ca Ponta este cumva lipsit de putere, ba din contra, as spune eu. Inca mai are cea mai puternica functie din Romania si in pixul lui sta puterea de a demite sau numi oameni in functii importante. Sigur ca, in unele cazuri va depinde (si mai mult) de dorintele partidului si va trebui sa negocieze sau sa accepte oameni, situatii, proiecte.

Ce conteaza e ca PSD nu ii va retrage sprijinul pentru ca ar insemna, aproape sigur, sa mearga in opozitie. De fapt, partidului ii convine situatia - este inca la guvernare, insa nu mai trebuie sa se supuna unui singur om (sau grup din jurul acestui om). Puterea a devenit mai difuza si, prin urmare, mai accesibila pentru mai multi. In orice joc strategic, a avea mai multe posibilitati inseamna a-ti spori sansele de a obtine ceea ce iti doresti.

Institutional, Ponta este inca relativ puternic. Problema lui este alta - nu ofera o perspectiva atat de clara. Puterea nu e data doar de ceea ce esti acum, ci si de ceea ce vei fi peste cateva luni.

Paradoxal, Dragnea, desi condamnat in prima instanta, pare sa ofere o perspectiva ceva mai buna. Dosarul sau are termen in septembrie, dar o decizie s-ar putea amana.

Pana atunci, si dosarul lui Ponta ar putea avansa, iar o trimitere in judecata este, se pare, mai putin sustenabila, data fiind pozitia de premier, decat o condamnare cu suspendare, in prima instanta.

Mai mult, chiar daca Dragnea este condamnat definitiv dar cu suspendare, pozitia lui ramane aproape la fel de puternica. E o condamnare pentru un referendum emblematic pentru PSD, vazut ca o incercare eroica si in care Dragnea s-ar fi "sacrificat" pentru ceilalti. Nu cred ca e un motiv sa piarda sefia partidului.

Problema perspectivei si a faptului ca multi dintre liderii PSD vor "altceva" decat ceea ce au avut in ultimii 5 ani ii reduce forta lui Victor Ponta. El mai are insa alte atuuri - pozitia de premier, o echipa de comunicare abila si sprijin mediatic consistent.

Energia sa va fi canalizata spre masuri guvernamentale de impact, mai ales pe plan economic, asa cum s-a vazut in ultimele zile, cand ministrul Finantelor a anuntat ca se pregatesc alte masuri generoase, cum ar fi noi reduceri ale contributiilor sociale.

Arta razboiului (si pacii) intre palate

In rest, in plan general, jocul de putere s-a schimbat pentru premierul Romaniei. El nu trebuie doar sa se confrunte cu Palatul Cotroceni, trebuie sa balanseze si intre interesele unui nou centru de putere - propriul partid.

Fata de ultimul, interesele sunt comune doar pana la un anumit punct. Liviu Dragnea are o agenda (alta decat Ponta, asa cum se vede din "ramura de maslin" intinsa presedintelui Iohannis), sustinatori de multumit si un mandat de asigurat pentru mai mult de 3 luni.

El i-a adus de partea sa pe cei mai importanti oameni din istoria partidului, Ion Iliescu si Adrian Nastase, deja a cerut controlul asupra unora dintre politicile guvernarii si a inceput sa arate ca a fi liderul celui mai mare partid inseamna sa ai putere, chiar daca nu esti parte a guvernului. Concluzia e ca sunt 3 palate la putere in Romania. Ultimul venit la masa puterii este condus de Liviu Dragnea.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Victor Ponta premier, #Victor Ponta Liviu Dragnea PSD, #Victor Ponta Klaus Iohannis , #premier