Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cursa inarmarilor in USL. Ponta si Antonescu folosesc strategii diferite. De ce?

Vineri, 08 Martie 2013, ora 12:19
3695 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cursa inarmarilor in USL. Ponta si Antonescu folosesc strategii diferite. De ce?

Crin Antonescu primeste cu bratele deschise in partid orice "tradator". Ultima achizitie, Mihai Stanisoara, liderul deputatilor PDL din Parlament. A fost ministru de Interne, vicepresedinte si, acum, a trecut de pe bancile Opozitiei in cele guvernamentale. Asta e viata.

Problema nu e a gestului politicianului Mihai Stanisoara, care e discutabil, dar, pana la urma, poate fi inteles, ci e graba cu care liberalii strang om cu om, de oriunde ar veni, numai deputat sau senator sa fie.

O privire aruncata spre USL te duce rapid cu gandul la doi colosi care se inarmeaza pe furis, pregatind o confruntare pe viata si pe moarte. Victor Ponta, pe de-o parte, isi face o reclama desantata, nu cumva sa cada sub Antonescu in concursul de frumusete al sondajelor de opinie.

Pe de alta parte, Crin Antonescu aduce in partid tot ce gaseste pentru a-si mari forta in raport cu PSD. Atmosfera dintre cei doi parteneri e una glaciala, fiecare asteapta greseala celuilalt pentru a-i lua scalpul.

Crin Antonescu incearca sa absoarba cat mai multi pedelisti in propriul partid ca sa poata spune ca el este adevaratul reprezentant al dreptei, pe cand Victor Ponta are nevoie sa acumuleze putere in interiorul PSD pentru a-si putea impune vointa politica in momentul in care va fi obligat sa se desparta de partenerul de alianta.

Liderul PSD stie ca in acest moment nu are sustinere absoluta daca si-ar dori sa duca PSD pe un drum propriu, pe cand ultimul poate face tot ce vrea.

Victor Ponta mai are o problema. Cu cat se incalzeste afara, steaua lui incepe sa paleasca. Din ce in ce mai multe proteste, mai multe marsuri, mai multe nemultumiri. Actualul premier pare un contorsionist de circ care incearca prin miscari tot mai complicate si mai nenaturale sa smulga zambete si aplauze unor spectatori tot mai incruntati.

Dar peste toate acestea, problema celor doi lideri ai USL a fost, a ramas si va ramane Traian Basescu. Pentru ca nu au charisma, pentru ca nu reusesc sa stabileasca o legatura puternica cu oamenii asa cum au reusit in Romania dupa 1990 doar Ion Iliescu, Corneliu Coposu, regele Mihai, Ion Ratiu si actualul presedinte, cei doi trebuie sa foloseasca si alte forte ca sa se mentina la putere.

Asta inseamna compromisuri. Cu cat liderii sunt mai slabi, cu atat compromisurile sunt mai mari. Ei, de unii singuri, nu pot genera incredere, nu pot genera mesaje care sa inspire si sa aduca sperante oamenilor.

Evolutia politica a celor doi lideri e invers proportionala cu ura sau admiratia aratata de alegatori lui Traian Basescu. Din acest motiv, cea mai mare teama a lui Crin Antonescu si a lui Victor Ponta e sa nu inceapa Traian Basescu sa fie din nou "iubit de popor".

In istorie s-a mai intamplat de multe ori acest fapt. Dupa cum se stie, dragostea e capricioasa. Nicolae Ceausescu, cel mai hulit conducator din istoria recenta a tarii, daca s-ar trezi azi din morti si ar candida, ar castiga la pas orice confruntare electorala.

In alta ordine de idei, oamenii lui Blaga si-au dat seama ca au pierdut partida in PDL in momentul in care Traian Basescu si-a anuntat revenirea in politica. Atunci au stiut ca nu conteaza prea mult cine castiga acum batalia din partid pentru ca, in momentul in care "dictatorul" va pleca de la Palatul Cotroceni, PDL va reveni sub aripa lui.

Mihai Stanisoara, un aliat al lui Blaga, prin plecarea sa, confirma acest fapt.

Amplitudinea miscarilor din lumea politica e legata direct de modul cum percep liderii realitatea si cum o interpreteaza. Victor Ponta, prin discursul orientat catre persoanele cu venituri mici sau fara venituri, pensionari sau lucratori agricoli, are o mare vulnerabilitate in ce priveste legatura cu electoratul care are asteptari mari si multe probleme. Orice criza sociala face ca acest electorat sa migreze rapid catre un alt lider care vinde iluzii.

Crin Antonescu e mai aparat de nemultumirea alegatorilor pentru ca nu se afla in zona executiva si isi construieste o cale de scapare - cea populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Antonescu Ponta electorat, #Ponta guvern proteste, #Antonescu Stanisoara PNL , #Crin Antonescu