Inlocuitor pentru Victor Ponta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 07:28
8714 citiri
Inlocuitor pentru Victor Ponta?

Apar de cateva zile informatii insistente pe surse, conform carora imediat dupa Congresul PSD de inscaunare a lui Liviu Dragnea ar urma debarcarea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului si instalarea in loc a unui alt premier din actuala coalitie. Numele vehiculate sunt dintre cele mai diverse, de la Vasile Dancu sau Valeriu Zgonea, pana la, din nou, Gabriel Oprea.

Sigur ca scenariul este posibil, dar destul de dificil din punct de vedere politic. Daca PSD ar avea un premier alternativa cert, lucrurile cred ca ar fi fost transate demult. Dar nu pare a avea. Si nu este vorba numai despre chestiunea competentei, ultima care cred ca preocupa pe cineva in PSD.

Este vorba in primul rand de criteriul puterii. Un premier autentic, nu unul devenit un fel de papusa in geam - asa cum imi pare ca a ajuns Victor Ponta din cauza multiplelor vulnerabilitati -, va partaja in mod efectiv puterea cu presedintele PSD. Ba chiar, avand in mana painea si cutitul banilor, ar putea deveni mai puternic in fata baronetului.

Deci, in opinia mea, pentru Liviu Dragnea alegerea unui asemenea partener e treaba grea si riscanta, mai ales acum, cand este premier de facto. In locul unui Victor Ponta cu care se pare ca face ce vrea, pe ai carui ministri ii mustruluieste public, ale carui decizii le cenzureaza fara perdea, ar avea nevoie de unul pe care sa il controleze la fel de bine, deci de unul dependent si vulnerabil, dar cu o fata curata, macar sub aspect penal.

Sa dai o asemenea putere unui premier din afara partidului, ca Gabriel Oprea, cred ca este greu si pentru imaginea PSD. Ar insemna sa transmita un mesaj de neputinta, de terminare a resurselor, situatie limita care sa-l impinga spre o solutie absolut inacceptabila pentru un partid mare, adica sa guverneze sub un premier "alogen". De altfel, Liviu Dragnea a respins fara echivoc aceasta varianta si ii va fi greu sa revina.

Pe de alta parte, nu cred ca este un secret pentru nimeni visul lui Liviu Dragnea sa devina premier. Il impiedica procesul, dar poate spera la achitare, teoretic posibila. Deci ar fi logic sa il tina pe Victor Ponta pana cand propria situatie se va clarifica. Daca e condamnat, pentru domnia sa oricum nu mai conteaza viitorul politic, inclusiv al PSD. Poate sa vina si potopul, asa cum va veni pentru el insusi. Daca va fi achitat, insa, nu ma indoiesc ca va forta instalarea in biroul lui Victor Ponta in chiar secunda a doua.

Si nu in ultimul rand, sa nu uitam ca semnatura pe decretul de desemnare a premierului este a presedintelui. Oricat si-ar dori sa scape de Victor Ponta, Klaus Iohannis este cred constient ca desemnarea premierului, mai ales prima din mandat, va fi o piatra de incercare.

Daca alegerea pe care o va face Liviu Dragnea trebuie sa satisfaca PSD si electoratul acestuia, Klaus Iohannis trebuie sa multumeasca si propriul electorat, cu mult mai exigent si care deja da semne de dezamagire. Nu stiu daca pentru acest electorat simpla inlaturare a lui Victor Ponta ar fi suficienta, mai ales pe termen mediu si lung. Presedintele isi va deconta alegerea care va fi traditional asimilata "regimului Iohannis", indiferent de culoarea politica a premierului.

Cu un Gabriel Oprea, de exemplu, oricat l-ar umfla sondajele, eu cred ca ar putea avea probleme uriase de imagine si o posibila pierdere electorala dramatica. Deci, dupa parerea mea, dl Iohannis trebuie sa dea prin acest prim act esential al mandatului un semnal puternic in sensul schimbarii pentru care a fost votat. Altfel, risca un declin greu reversibil.

Si daca PSD reuseste cumva sa ii serveasca un premier bun pe care presedintele sa nu-l deconteze politic, nu inseamna ca PSD primeste implicit o sansa imensa de relansare in an electoral, ceea ce ar genera o problema pe masura pentru PNL, poate chiar o condamnare la pierderea alegerilor. Si Klaus Iohannis mai are nevoie de masinaria politica pentru alegerile din 2019, ca doar n-o deveni candidatul PSD, ma gandesc.

E greu sa armonizezi intr-o singura persoana toate aceste interese divergente, daca nu chiar contradictorii. Poate de aceea Victor Ponta vorbeste atat de relaxat despre o eventuala intelegere intre Klaus Iohannis si Liviu Dragnea privind un nou premier, daca ea va fi "fiabila".

Deci este foarte probabil ca discutiile sa existe, nici macar nu ar fi in premiera dupa stiinta mea, dar rezultatul e greu de atins.

Asa ca aceasta zvonistica insistenta privind inlocuirea lui Victor Ponta ar putea avea, cred, si alte explicatii. Pe de-o parte, o constanta presiune pe Victor Ponta care sa-si constientizeze si noaptea in somn dependenta de Liviu Dragnea.

Apoi, ea poate fi legata de dosarul votului din diaspora. Daca el va ajunge la Victor Ponta, pentru PSD mentinerea premierului va ajunge cu adevarat imposibila.

De-abia pastrand un premier acuzat oficial ca ar fi blocat intentionat votul unei parti din populatia Romaniei ar fi sinucigas chiar in fata propriului electorat, destul de insensibil la chestiunile coruptiei. Si atunci va fi esential ca PSD sa se miste rapid pentru a limita prejudiciul electoral.

O a treia explicatie ar putea tine de validarea lui Liviu Dragnea. PSD este in fata unor alegeri interne si a unui congres usor penibile. Faptul ca exista un singur candidat duhneste a ceausism. Faptul ca acest unic candidat mai este si condamnat in prima instanta transmite un puternic mesaj de golire a sacului cu resurse, deci de slabiciune.

Si atunci, un strateg inteligent se poate gandi sa transforme raul acut intr-un bine posibil. Adica sa transforme o situatie absolut indezirabila, in premisa unei schimbari dezirabile.

Da, Liviu Dragnea e unic candidat, dar el o sa va scape de Ponta ca prima masura dupa inscaunare. Atentia se poate muta astfel de la momentul imediat defavorabil, pe un moment viitor asteptat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Victor Ponta premier inculpat, #Liviu Dragnea presedinte PSD, #Gabriel Oprea premier , #Liviu Dragnea