Guvernul Ponta are deja probleme mari cu justitia

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:21
13098 citiri
Guvernul Ponta are deja probleme mari cu justitia
Foto: Jurnalul National

Victor Ponta a anuntat ca va forma cel mai cinstit si mai competent guvern. "Am in ADN respectarea legii", a spus el marti, inainte de anuntarea componentei Cabinetului sau. Cum se face atunci ca cel putin patru dintre viitorii ministri au avut sau inca mai au probleme cu justitia, iar un al cincilea este suspectat ca va face jocurile lui Dan Voiculescu in dosarul privatizarii frauduloase a ICA?

Daca despre competenta viitorului Guvern Ponta nu ne putem antepronunta, desi sunt mari semne de intrebare legate de unele numiri, cum ar fi cea a lui Andrei Marga la Externe, despre modul in care viitorii ministri s-au "luptat" cu legile tarii putem discuta de pe acum.

In ciuda faptului ca Ponta a dat asigurari marti la amiaza ca a verificat cu atentie toate numele de ministri care ar urma sa faca parte din Cabinetul sau pentru a se asigura ca niciunul nu are probleme de imagine, acestea sunt destul de multe si destul de grave, conform presei.

Ministru in guvernul Ponta, acuzat de BNR de atac speculativ asupra leului in 2008

Deciziile ANI conteaza pentru Victor Ponta?

Oficialii europeni vin zilele acestea la Bucuresti pentru a pregati viitorul raport pe justitie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Ce vor gandi cand vor vedea ca din noul guvern instalat la Palatul Victoria fac parte trei ministri gasiti incompatibili de Agentia Nationala de Integritate (ANI)?

Cel mai flagrant caz este cel al lui Victor Alistar, propus ministru delegat pentru strategii guvernamentale. Conform unui comunicat remis presei miercuri dimineata de ANI, acesta nu are dreptul sa exercite o functie sau o demnitate publica pana la data de 7 august 2012, dupa ce a fost gasit in stare de incompatibilitate in perioada 2004-2007.

In perioada respectiva el a detinut concomitent, calitatile de functionar public si cea de avocat. "Avem un act de constatare a unei incompatibilitati care a ramas definitiv din 2009. Acest lucru este confirmat explicit de Curtea Constitutionala", se arata in comunicatul ANI, in care se precizeaza ca decizia este definitiva, iar sanctiunea primita de Alistar prevede ca pana pe 7 august 2012 acesta nu poate fi numit intr-o functie publica, doar ales.

Victor Alistar, incompatibil cu functia de ministru, decide ANI

"Ca Sever Voinescu l-a declarat incompatibil nu este de ajuns pentru mine. Pentru Victor Alistar nu e un lucru rau ca e contestat de Sever Voinescu. Daca este cu adevarat incompatibil, voi desemna pe altcineva in locul lui", a declarat Victor Ponta miercuri, dupa ce lista ministrilor sai a fost validata de PSD, parand sa nu fi aflat ca si ANI daduse deja un comunicat oficial.

Victor Alistar neaga speculatiile cu privire la incompatibilitate si acuza ANI de abuz

Cel de-al doilea caz flagrant este al lui Mircea Diaconu, ministrul Culturii in Guvernul Ponta. Si el a fost gasit incompatibil de ANI, iar procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul ICCJ au declansat, in ianuarie, urmarirea penala in cazul sau, pentru conflict de interese, dosarul fiind in faza de finalizare si avand termen pe 8 mai, la o zi dupa ce guvernul Ponta va cere votul de investitura in Parlament. Ce se va intampla daca Diaconu va fi votat ministru, iar justitia il va gasi vinovat?

Mircea Diaconu este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese fiind acuzat ca, in calitate de director la Teatrul "C.I.Nottara" a favorizat numirea sotiei sale, actrita Diana Lupescu, in functia de regizor la teatru, desi aceasta nu indeplinea conditiile legale. Mircea Diaconu a fost presedintele Comisiei de examinare in fata careia Diana Lupescu a dat concurs, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim.

De asemenea, Mircea Diaconu s-a aflat intr-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea intre calitatea sa de senator si cea de director al Teatrului Nottara din Bucuresti, functie la care a renuntat ulterior. Diaconu a contestat in instanta actul de constatare al ANI, insa a pierdut faza de fond a procesului. In 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestatia actorului, iar acesta a demisionat de la teatru.

Mircea Diaconu, dat pe mana Parchetului pentru abuz in serviciu si conflict de interese

"Domnul Mircea Diaconu e un simbol de seriozitate si de cultura in Romania(...)Stiu ca sunt atatia oameni care comit infractiuni in Romania si care nu sunt pedepsiti, daca trebuie sa-l pedepsim pe domnul Diaconu...", a declarat Victor Ponta miercuri, dupa ce lista ministrilor sai a fost validata de PSD.

Si viitorul ministru al Educatiei, Corina Dumitrescu, a avut probleme cu ANI. Ea este acuzata de incompatibilitate dupa ce a fost aleasa membru CSM din partea societatii civile, ea fiind si rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, potrivit Mediafax.

Situatia a fost contestata, existand acuzatii de incompatibilitate intre functia de membru CSM - demnitate publica - si cea de rector. Potrivit noii legi a Educatiei, o persoana aflata in situatia sotiei deputatului PSD Cristian Dumitrescu trebuia sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", dar decizia a tot fost amanata.

"Incompatibilitatea apare in momentul in care doamna Corina Dumitrescu va fi numita ministru. Are cele 15 zile in care, evident, va demisiona din functia de rector si din calitatea de membru al CSM, nu exista incompatibilitati anterioare", a declarat Victor Ponta miercuri, dupa ce lista ministrilor sai a fost validata de PSD.

In plus, conform jurnalistilor de la Romania Libera, numele Corinei Dumitrescu a aparut, alaturi de cel al Manuelei Mitrea, in 2006, intr-un lung sir de demnitari, magistrati si "acoliti ai PSD" enumerati de ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, care ar fi intrat in Notariat fara examen.

Familia Dobritoiu fata in fata cu legea

Si mai ciudat este modul in care Victor Ponta a trecut cu nonsalanta peste semnalele trase de presa in ultimele zile cu privire la Corneliu Dobritoiu, viitorul ministru al Apararii, pe care liberalii l-au anuntat de multa vreme drept ministru.

Conform jurnalistilor de la Gandul, generalul Dobritoiu a fost implicat intr-un scandal privind casele cumparate de Armata in perioada 2000-2004 pentru propriul personal si pe care anumiti militari, in special ofiterii superiori, le-au putut cumpara la preturi foarte mici, in raport cu piata imobiliara.

Astfel, in 2005, Dobritoiu a cumparat un apartament de 115 metri patrati al Armatei, pentru suma de 195.000 de lei (circa 54.000 de euro, la cursul din acea vreme). In 2006, contractul a fost renegociat si a ajuns la 26.000 de euro. Generalul l-a vandut un an mai tarziu pentru un profit de aproape 8 ori mai mare: 200.000 de euro, conform declaratiei sale de avere.

Pe de alta parte, sotia generalului, Viorica Dobritoiu, detine mai multe firme printre care si TMS Romania, care a beneficiat de 11 contracte cu statul, mai exact cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), in perioada 2008-2012. Suma totala, castigata de pe urma acestor contracte, se ridica la peste 10 milioane de euro.

De asemenea, sotia generalului s-a implicat, direct sau prin fiul ei, in afaceri cu restaurante si cluburi de lux. Si fiica sa, Raluca Samson, ar fi avut afaceri puse sub semnul intrebarii, printre care clubul Elements din parcul Herastrau, demolat in 2011 pentru ca era construit ilegal, sau agentia de publicitate, S.M. Art Advertising, implicata intr-un scandal cu bani publici la Autoritatea Nationala pentru Turism.

Il va baga Daniel Constantin pe Dan Voiculescu in faliment?!?!

Faptul ca Daniel Constantin, viitorul ministru al Agriculturii, a fost primul si singurul ministru anuntat de Victor Ponta inca de la inceput ar avea, de asemenea, o explicatie legata strans de justitie, cu totul alta decat cea oficiala data de liderul PSD. Nu degeaba o parte dintre negocierile dintre PSD, PNL si PC au avut loc la sediul Grivco, iar Dan Voiculescu a fost prezent si marti la negocierile de la sediul USL...

Dan Voiculescu este in proces cu Ministerul Agriculturii, care cere 60 de milioane de euro de la senatorul PC si de la persoane din anturajul sau, suma pentru care s-a constituit parte civila in procesul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), care a avut termen recent la Instanta Suprema, scrie Evenimentul Zilei.

Voiculescu e acuzat de folosirea, "de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv spalare de bani".

Nu este greu de banuit cu cata ravna se va lupta in instanta ministrul Daniel Constantin cu patronul sau spiritual Dan Voiculescu... Si nu e vorba doar de pure speculatii, exista un precedent chiar in acest caz. Astfel, dosarul privind privatizarea frauduloasa a ICA a mai fost inchis, in 2005, cand Parchetul General si Directia de Investigare a Fraudelor nu au putut declansa urmarirea penala din cauza ca Agentia Domeniilor Statului (ADS) a refuzat sa se constituie parte civila, considerand ca nu a fost prejudiciata in niciun fel de pe urma privatizarii.

Motivul? Pare greu de crezut in aceste zile, dar director juridic al ADS pe atunci era Jean-Catalin Sandu, membru al PUR (astazi PC) si administratorul altei firme controlate de Dan Voiculescu.

Abia in octombrie 2008, dupa ce PC a parasit Puterea, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila cu suma de 60,58 milioane de euro.

Cum sa nu ne intrebam de ce a tinut cu dintii PC tocmai de portofoliul ministerului care ar putea baga in faliment grupul Voiculescu, prin infaptuirea justitiei?

"Ponta nu are habar de integritate si nici nu-i pasa. Dovedeste, inca de la inceput, ca prioritatea guvernului USL este, dimpotriva, exceptia, derogarea si nerespectarea legii, intocmai ca si mentorul sau inculpatul Nastase Adrian", concluzioneaza pe blogul sau fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#victor Alistar incompatibil, #Mircea Diaconu incompatibil, #guvern Ponta ADN lege, #guvern Ponta justitie , #premier