Geoana: Ponta merge la Bruxelles, Basescu e un locatar izolat la Cotroceni

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 07:56
2965 citiri
Geoana: Ponta merge la Bruxelles, Basescu e un locatar izolat la Cotroceni
Foto: Arhiva

Senatorul independent Mircea Geoana a comentat recomadarea de marti a Parlamentului, potrivit careia premierul Victor Ponta ar trebui sa fie cel care reprezinta Romania la reuniunea Consiliului European, din 28 iunie.

Geoana a apreciat, la Digi 24, ca presedintele Traian Basescu ar fi preferat ca Parlamentul sa adopte o hotarare, nu numai o declaratie politica, astfel incat sa o poata contesta la CCR.

Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

"Presedintele, in mod evident, ar fi preferat o hotarare a Parlementului Romaniei, nu pentru ca ar fi respectat-o, ci pentru ca ar fi putut sa o conteste la Curtea Constitutionala unde nu cred ca ar fi avut castig de cauza", a spus presedintele Comisiei de politica externa a Senatului Romaniei.

Geoana sustine ca astfel seful statului ar fi avut "un castig tactic de cauza", in sensul ca, pe perioada pronuntarii Curtii, subiectul ramanea oarecum in aer, iar problema participarii la Consiliul European, care este in 28 iunie, ar fi fost amanata.

Batalia pentru un scaun la Bruxelles: Basescu il ataca dur pe Ponta - vezi reactii

"Eu cred ca toata aceasta conversatie are doua componente: are, in primul rand, o componenta de reechilibrare a republicii noastre. (...) De aceea, intr-un fel, aceasta republica a noastra, care este o republica semiprezidentiala, mult atenuata fata de cea franceza, a alunecat in timpul dominarii masive a domnului Basescu asupra sistemului politic romanesc, catre un sistem prezidential foarte, foarte apasat", a opinat fostul sef al Senatului.

Potrivit acestuia, este incorect din punct de vedere constitutional, ca Basescu sa ii acorde un mandat premierului pentru a participa la o astfel de reuniune. "Singurul element de mandat care exista in orice democratie este cel dat de Parlament puterii executive, in cazul nostru, primului ministru", a spus Geoana.

Geoana crede ca seful Guvernului a fost "corect si inspirat" atunci cand a venit in fata Parlementului pentru a cere un mandat privind agenda europeana, in general, si unul pentru reprezentarea la Consiliul European. "Din punct de vedere practic, Ponta are dreptate", a adaugat Geoana.

El a sustinut ca, in cele din urma, Ponta va pleca la Bruxelles, pentru ca "Puterea a plecat de la Cotroceni", Traian Basescu fiind un "locatar izolat, cu un partid prabusit in jurul sau, cu un Guvern pe care nu il mai controleaza".

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Geoana scandal reprezentare Bruxelles, #Geoana Ponta Consiliul European, #Geoana Basescu izolat , #Traian Basescu