Fostul premier Victor Ponta, dupa ce a vazut cifrele de la Finante: Rectificarea bugetara e negativa

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 19:05
5594 citiri
Fostul premier Victor Ponta, dupa ce a vazut cifrele de la Finante: Rectificarea bugetara e negativa
Foto: Facebook Victor Ponta

Deputatul Victor Ponta afirma ca, vazand cifrele oficiale publicate de Ministerul Finantelor, rectificarea bugetara este "negativa".

Guvernul a anuntat o rectificare bugetara pozitiva. Ce ministere primesc bani in plus si de unde se taie

"Acum, avand cifrele oficiale publicate chiar de Ministerul Finantelor, lucrurile s-au lamurit: rectificarea bugetara este negativa (bani mai putin incasati decat s-a prevazut si cheltuieli mai mari). Dincolo de scandal politic insa ce inseamna acest lucru pentru Romania in anul 2018 /2019? Am fost deja in diverse guverne (2001-2004/ 2009/ 2012-2015/2017); am mai vazut declaratii populiste, promisiuni fanteziste, ascunderea intentionata a adevarului si incompetenta crasa la cei care conduceau tara. Opinia mea este ca ne ducem direct spre anul 2009 - politic, economic si bugetar/ marele avantaj este ca nu avem si o criza financiara la nivel mondial", a scris Ponta, duminica, pe Facebook.

Potrivit fostului premier, faptul ca si reprezentantii Guvernului si presedintele PSD au sustinut ca "rectificarea este pozitiva" reprezinta "o greseala cu posibile costuri majore pe termen lung".

"Daca minti privind datele bugetare iti pierzi credibilitatea si orice spui va fi considerat 'umflat' (...) Deja declaratiile populiste de tip 'Venezuela lui Hugo Chavez' au dus la cresterea dobanzilor la creditele pentru populatie si firme private/ razboiul cu bancile de dragul presei (care ar fi fost mai util si eficient sa fie purtat discret, cu argumente clare si rezultate concrete) si scandalul cu Fondurile Private de Pensii (care cumparau titluri de stat ale Romaniei cu randamente mici) ne vor face in 2018 sa platim dobanzi mai mari la finantare", a spus Ponta.

El sustine ca rectificarea "trateaza probleme structurale, dar nu le rezolva, ci le amana pentru anul urmator".

"Toti banii luati din alte parti s-au dat pentru acoperirea salariilor pe care nu le aveai prevazute in Buget, dar pe care trebuie sa le pui in 2018/ degeaba l-ai dat afara pe Tutuianu de la Aparare cand acum e clar ca nu erau bani nici acolo, nici la majoritatea institutiilor", a aratat Ponta.

In opinia sa, "adevarata problema este ca aceste salarii (probabil marite de la 1 ianuarie prin Legea Salarizarii adoptata in 2017), trebuie platite si in 2018/ 19/ 20", iar cresterea veniturilor la buget nu este "nici pe departe in acelasi ritm" cu cresterea cheltuielilor de personal.

Totodata, Ponta a facut referire la "spolierea programata a companiilor cu capital de stat", dar si la faptul ca Fondul Suveran ar insemna "inca o pierdere neta de 1 miliard de euro la buget".

In opinia fostului premier, "deficitul bugetar va trece din nou de 3%". "De data aceasta Comisia Europeana va reactiona si ne va baga in procedura speciala (dupa depasirea din 2016 au inchis ochii pentru ca era primul an dupa 2012 si pentru ca Premier era 'colegul' Dacian Ciolos)! (...) Guvernul Tudose face exact ce a facut Ciolos - umfla 'din pix' venituri ca sa inchida Bugetul acum si cifrele adevarate vor veni in 2018", este de parere Ponta.

De asemenea, in opinia sa, programul Start-Up Nation "se dovedeste o semipacaleala" iar cheltuielile asumate pentru achizitiile militare "se bazeaza pe bani care (deocamdata cel putin) nu exista".

PNL va cere infiintarea unei comisii de ancheta pentru rectificarea bugetara

Guvernul stoarce de bani companiile de stat. Se umbla si la rezerve pentru a alimenta bugetul

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Victor Ponta rectificare bugetara negativa , #stiri Victor Ponta