Domnul Ponta cel comic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 01 Februarie 2015, ora 08:34
13243 citiri
Domnul Ponta cel comic (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Ceea ce se intampla in PSD are o tusa comica. Un lider incoltit pare a face tot ce ii sta in putinta pentru a elimina din start orice minima concurenta la pozitia sa, adica pentru a-si asigura ramanerea in functie prin lipsa de contracandidat.

Dupa ce a scapat de Mircea Geoana, exclus din motive pana astazi neelucidate, iata ca la Sinaia l-a palit si pe Catalin Ivan, sanctionat cu pierderea sefiei organizatiei Sectorului 1, din cate inteleg de la domnia sa, pentru o culpa de acum un an si jumatate, cand a schimbat niste sefi de organizatii mai mici din subordinea sa.

O fi gresit omul, nu zic nu, or fi fost demiteri abuzive, nu zic nu, dar cum s-o face ca dl Ponta a descoperit infractiunea de-abia acum, cand Catalin Ivan intentioneaza sa candideze la sefia PSD?

In opinia mea, in spatele demonstratiei de forta a dlui Ponta, care taie orice cap mai saltat, pare a sta o imensa teama. Liderul de mana forte pare mai degraba un "carlan" (vorba nu imi apartine mie, ci lui Ion Iliescu) cam slab de inger si speriat de competitie.

Daca dl Ponta a ajuns sa se teama de Catalin Ivan, un lider, cu tot respectul, de mica anvergura politica, ma intreb cam in ce relatie este cu propria lui umbra. Macar cu ea o fi curajos?

Dar si mai frumoasa decat sanctionarea lui Catalin Ivan e revenirea in partid a lui Dan Sova, exclus din PSD in lot cu Mircea Geoana si Marian Vanghelie. Am spus de atunci ca sanctionarea dlui Sova, prieten cu Victor Ponta, a fost o pacaleala menita sa indulceasca putin socul excluderii lui Vanghelie si Geoana: iata ca sunt drept, nu tai doar capetele oponentilor, ci si pe ale prietenilor, daca gresesc.

Intre timp, insa, dupa cum era de asteptat, dl Sova si-a inteles greseala si s-a cait profund, a facut penitenta si a tinut post politic negru, asa ca fost iertat de Comitetul Executiv. Si nu oricum, ci in unanimitate de voturi. Ca la Congresele PCR si mai multe nu.

Dan Sova "revine in echipa", ne-a anuntat Victor Ponta de parca noi ar fi trebuit sa credem ca prietenul sau a lipsit vreo clipa de acolo. Asa cum ar trebui sa credem, nu-i asa, ca drumurile lui Victor Ponta si Sebastian Ghita s-au separat definitiv, iar partidul pregatit de camarad nu este plasa de salvare pentru cazul in care Victor Ponta oricate capete ar taia nu va scapa de mazilire. Daca scapa si isi reasigura mandatul, sunt gata sa pun pariu ca dl Ghita va fi primit inapoi in PSD cu aceeasi unanimitate inlacrimata, ba chiar si cateva voturi peste ea.

Problema e ca, emotionat de revenirea lui Dan Sova, Victor Ponta a uitat o clipa ce promisiuni de integritate facea pentru viitorul PSD. Liderul PSD doreste ca in statutul partidului sa fie prevazute sanctiuni pentru membrii care au probleme cu justitia, pentru ca, spune domnia sa, trebuie sa existe o raspundere politica, dincolo de cea juridica.

Mai mult, dl Ponta si-a legat functia de aceste propuneri: "Daca eu vin cu o propunere si majoritatea decide altceva, conduce altcineva. Asa cred eu ca trebuie condus partidul la victorie anul viitor".

Frumos, nimic de zis, dar dl Sova cel reprimit in unanimitate are probleme exact cu justitia. Mai precis, dl Sova este urmarit penal in doua dosare deschise de DNA anul trecut.

Primul, in ordine cronologica, priveste contractele de consultanta juridica intre cabinetul sau de avocatura si complexele energetice Turceni si Rovinari. Poate dl Ponta s-a facut ca a uitat de acest dosar avand in vedere ca fix in perioada vizata de ancheta domnia sa incasa bani de la cabinetul lui Dan Sova. Ca erau chiar banii de la Turceni si Rovinari, pentru care avocatii din cabinetul lui Sova facturau si 26 de ore pe zi, ca nu erau bani de acolo, nu putem sa stim, cel putin nu deocamdata.

In al doilea dosar, Dan Sova este acuzat de trafic de influenta pentru intelegerea cu Viorel Hrebenciuc - promovarea legii amnistiei si gratierii in schimbul sprijinului pentru a ajunge presedinte PSD.

Cum ramane cu raspunderea politica, dincolo de cea penala a dlui Sova? Dl Ponta spune ca inca nu au fost introduse prevederile in statut, deci nu reprezinta un impediment. Tehnic asa e, dar cand crezi intr-un principiu si esti gata sa iti pui mandatul pe masa pentru el, nu te impiedici de tehnicalitati si il aplici sau macar incerci.

Daca vedeam ca dl Ponta se opunea reprimirii lui Dan Sova, poate ca aveam motive sa-i acordam prezumtia de buna credinta. Dar n-am vazut, deci cred ca dl Ponta este cumplit de ipocrit, iar marea reforma a integritatii pe care o propune este doar o poveste de rebranduire pana cand se mai pune politic pe picioare dupa necazul din noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Ponta Sova PSD, #Ponta Catalin Ivan sanctionat , #presedinte PSD