Deviationism ideologic (Opinii)

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 19:31
2081 citiri
Deviationism ideologic (Opinii)
Foto: Ziare.com

Fara indoiala, ziua de 3 aprilie 2013 va marca istoria Uniunii Social Liberale. Controversata nominalizare a Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, de catre ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta, a vibrat puternic in mediul politic autohton aflat oricum de zile intregi in clocot.

Esenta acestei zile memorabile pentru politica romaneasca nu a fost demersul premierului care detine, cu titlu de interimat, portofoliul Justitiei, de a avansa propuneri pentru sefii parchetelor, ci "asumarea" de catre Ponta a unei pozitii contrare liniei oficiale a USL.

Cu alte cuvinte, printr-o decizie antagonica factiunii anti-prezidentiale - dominante, de altfel -, co-liderul USL a deviat ideologic de la conduita traditionala a Uniunii.

Cuvantul de ordine al zilei de 3 aprilie 2013 a fost "fisura". O ruptura intervenita intre doua atitudini ireconciliabile.

Pe de o parte, Crin Antonescu, presedintele liberal, impetuos in opinia sa privitoare la nominalizarea doamnei Kovesi, identificata ca un exponent al "regimului Basescu" si, pe cale de consecinta, indezirabila.

Pe de alta parte, liderul partidului aliat al liberalilor la guvernare, Victor Ponta, care a pus piciorul in prag si a efectuat discutabila nominalizare, dupa cateva zile de dezbateri aprinse si rasturnari de situatie.

Deviationismul ministrului interimar al Justitiei a fost receptat cu ostilitate si replici caustice de catre tabara liberala. Reactii previzibile, deloc surprinzatoare.

Fiecare declaratie sau pozitie publica a lui Crin Antonescu, privitoare la numele viitorului procuror sef al DNA, a anticipat opozitia nemijlocita exprimata de catre liberali.

Chiar daca, formal, unitatea USL este o realitate scriptica, din punct de vedere principial, deviationismul lui Victor Ponta poate reaseza piesele importante pe tabla de sah a politicii romanesti.

In conditiile in care Uniunea Social Liberala s-a conturat si a functionat ca un sistem opus ireductibil lui Traian Basescu, o armonie in cuget si fapte intre unul dintre cei doi reprezentanti de frunte ai acesteia si presedintele Romaniei are efectul unui cutremur.

Daca liantul care a mentinut coeziunea se rupe, intervine discordia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ponta numire Kovesi, #Ponta numire DNA, #USL scandal Kovesi , #USL