De ce este domnul Geoana un perdant? (Opinii)

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 07:30
8467 citiri
De ce este domnul Geoana un perdant? (Opinii)
Foto: Arhiva

Decizia de matrasire politica la tava, cu foc mic, pentru domnul Mircea Geoana nu va aduce vreun rid suplimentar pe obrazul din stanga al Romaniei. Social-democratia acestei tari n-a stralucit de tonus si dnamism, in pofida unor nume sonore care au aderat la ea.

PSDR-ul "antic" a prins viata datorita narodnicilor rusi si basarabeni altoiti superficial cu cateva neinsemnate figuri nemtesti spre sfarsitul veacului al XIX-lea. Desi in "Contemporanul" anului 1881 semnau socialisti de marca, precum Vasile Conta si Dobrogeanu-Gherea, formatiunea politica nu a avut niciodata nervuri demne de luat in calcul.

Dupa moartea regelui Ferdinand, Partidul Social-Democrat a fost resuscitat cu largul aport al unor membri, dintre care se detasau Titel Petrescu si Stefan Voitec. Apropo de ultimul, va mai amintiti gestul lui suprem descalificant? Era acela cand ii inmana sceptrul de presedinte al tarii satrapului-ctitor al epocii de aur coclit.

Pentru a incheia succintul periplu istoric legat de acest becisnic fetus al comunismului, amintesc ca a mai parcurs de-a busilea cativa stanjeni prin smarcurile democratiei carpite dupa Revolutie. Se intampla in acordurile afone ale unui intermezzo ingaimat de un cor sub bagheta lui Sergiu Cunescu.

Prin urmare, zicerile lui Tutea: "Prin social-democratie s-a intrat in comunism. Nu se poate iesi din el tot pe acolo", au deplina acoperire. Pseudodemocratia romaneasca de astazi are in codul ei gene adanc incrustate de culoarea patlagelei timpuriu murate.

Pilda cea mai graitoare este cea intruchipata de octogenarul tovaro-dom', Ion Iliescu. Fostul purtator de dubla identitate, Jekyll & Hyde, este frecvent consultat in antractele piesei jucate de PSD pe scuarul politic. Cu toate ca aparentele disimuleaza, cazul apendicelui Geoana este un elocvent exemplu.

Pentru a nu strapunge prapurul partidului, a fost trimis in misiune de extirpare felcerul-sef, Victor Ponta. Retezat doar sub usoara anestezie a unui sfarsit anuntat gradual, inca actualul presedinte al Senatului se afla la un pas de excomunicare din conclavul pesedist.

Nu este deloc exclusa deshirotonisirea ori afurisenia comandata de soborul clericilor din partid. Dovada peremptorie ca Ion Iliescu nu e strain de reglarile de conturi insusite de la celovecii scoliti candva in odaile castelului din Piata Rosie. El nu a uitat finala pierduta in fata challengerului Ponta. In catalogul sau de evaluari cu scoarte stacojii i-a mai pus cativa "niet" la diferite materii de partid si...konetz filma.

Pana la urma, catapultarea peste mantinela a fostului ambasador nu constituie o pierdere insurmontabila. Sub semnul carligului cu punct la picior sta doar functia de sef al Camerei Superioare. Se impune a nu fi pierduta in favoarea, pana una alta, a ireductibilului inamic democrat-liberal. Un teoretic tandem pedelist la pupitrul de comanda al Parlamentului alaturi de ingenua prestidigitatoare Anastase ar fi un real cosmar.

Planul de rezerva in al carui rol s-ar insinua atasul UNPR este, de asemenea, inacceptabil. Orice personaj venit pe turnanta din partea gruparii conduse de un general cu mai multe stele decat Ursa Mica, ar insemna un lamentabil fiasco.

Timpul apropiat ne va spune ce si cum. Pana atunci, social-democratia este indecent de tarzie, imoral de batrana, dar extraordinar de prezenta. Matematic, la noi nu va tinde spre zero, pentru simplul motiv ca acest popor va ramane, inca mult timp, in loja stanga a teatrului vietii.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Mircea Geoana PSD, #social democrati comunism, #Ponta Geoana PSD , #Mircea Geoana