Cu ce idei s-a dus Ponta la Iohannis: Imunitatea parlamentara si votul in diaspora

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 11:55
6612 citiri
Cu ce idei s-a dus Ponta la Iohannis: Imunitatea parlamentara si votul in diaspora
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la iesirea de la consultarile avute la Palatul Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis, ca PSD a facut mai multe propuneri, printre care modificarea legilor electorale, simplificarea ridicarii imunitatii parlamentare sau introducerea Registrului electoral pentru Diaspora.

Liderul PSD a explicat ca doreste ca in prima sesiune parlamentara sa se accelereze activitatea in comisiile de cod electoral si pentru revizuirea Constitutiei si a subliniat ca exista o "preocupare speciala" pentru asigurarea votului romanilor din afara granitelor.

"Am propus ca organizarea votului in afara sa fie in atributiile AEP, care a organizat foarte bine in tara si in viitor poate foarte bine sa organizeze si in afara, noi urmand sa punem la dispozitie toate mijloacele logistice necesare", a spus seful Guvernului.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

De asemenea, PSD a propus intocmirea unui Registru electoral al romanilor care traiesc in afara granitelor, care sa permita AEP o buna organizare la viitoarele tururi de scrutin.

Iohannis, consultari cu partidele la Cotroceni

Totodata, Victor Pona a declarat ca la consultarile cu presedintele a reiterat sprijinul PSD si al grupurilor parlamentare ale partidului pentru modificarea regulamentelor celor doua camere parlamentare in vederea stabilirii unor proceduri cat mai rapide pentru "ridicarea imunitatii parlamentare".

"La Camera Deputatilor si la Senat nu mai exista niciun fel de solicitare a organelor de ancheta careia sa nu i se fi dat curs", a subliniat Victor Ponta, in contextul in care, miercuri, este dat publicitatii raportul MCV pentru Romania si Bulgaria, iar Parlamentul este criticat pentru cazurile Akos Mora si Mircea Diaconu.

Raportul MCV pentru Romania critica Parlamentul. Care e testul DIICOT

In plus, Victor Ponta a declarat ca PSD a propus o "modificare mai ampla" a regulamentelor, astfel incat Parlamentul sa isi desfasoare activitatea dupa un program similar cu cel din Parlamentul European, adica luni sa fie zi de lucru in comisiile parlamentare si interpelari ale Guvernului, marti activitate in comisii, iar miercuri si joi dezbateri si vot final.

Victor Ponta a subliniat ca un asemenea program de lucru ar asigura "eficienta, transparenta si responsabilitate".

Pe de alta parte, PSD a mai sustinut ca isi doreste sa se discute despre modificarea legii finantarii partidelor politice, care sa fie moderna si transparenta si sa faciliteze infiintarea de noi formatiuni.

"Cu conditia sa nu reflecte cheltuieli bugetare", a subliniat seful Guvernului.

"Sa fie foarte simplu de infiintat partide politice, dar asta nu inseamna ca infiintam de la buget", a adaugat el, precizand ca vor fi eliminate conditii legate de numarul de semnaturi, dar bani de la Guvern vor primi "doar partidele parlamentare sau care au un anumit numar de voturi obtinut in alegeri".

Intrebat de jurnalisti daca PSD este de acord cu rezultatele referendumului din 2009, adica parlament unicameral si cel mult 300 de parlamentari, Victor Ponta a precizat ca formatiunea sa sustine ideea de parlament bicameral, iar reducerea numarului de parlamentari va fi rezultatul schimbarii legii electorale si a sistemului de alegeri.

De asemenea, intrebat daca rezultatul consultarilor de astazi se va concretiza intr-un acord scris, Victor Ponta a raspuns: "Asta o sa va spuna presedintele".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ponta consultari Iohannis, #Ponta ridicare imunitate parlamentari, #Ponta cod electoral, #Ponta registru electoral Diaspora , #premier