Cristian Pirvulescu, despre problemele noii Puteri si ale noii Opozitii - Interviu

Sambata, 19 Mai 2012, ora 18:08
7943 citiri
Cristian Pirvulescu, despre problemele noii Puteri si ale noii Opozitii - Interviu
Foto: Jurnalul National

Greii USL nu au intrat in Guvern pentru ca nu au vrut sa isi asume riscuri, noul Executiv are deja serioase probleme de imagine, Victor Ponta a cedat deja (de doua ori!), nu si Crin Antonescu, iar PDL sufera de "sindromul Basescu", explica intr-un interviu acordat Ziare.com presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu.

Acesta subliniaza influenta pe care au ajuns sa o aiba liderii judeteni ai partidelor, care conditioneaza inclusiv politica la nivel central si formarea Guvernului.

Cristian Pirvulescu remarca problema de imagine generata de repetatele scandaluri generate de nominalizarile la Ministerul Educatiei, punctand faptul ca Victor Ponta a cedat presiunii publice in cazurile Victor Alistar si Corina Dumitrescu. In schimb, Crin Antonescu a rezistat, Mircea Diaconu fiind si acum ministru, ceea ce Victor Alistar nu va mai putea fi, cel putin pana la alegeri.

In ceea ce priveste "slabiciunea lui Mang", aceasta s-a transformat intr-o slabiciune a Guvernului atat de mare, incat urmatoarea desemnare a ministrului Educatiei devine "cruciala" pentru Victor Ponta, crede Cristian Pirvulescu.

Cat despre PDL, el spune ca se afla intr-o perioada de cautare a unei identitati proprii, dupa ce a crescut si s-a prabusit odata cu Traian Basescu.

Care sunt principalele caracteristici ale noii Puteri? Ii puteti schita un portret?

E prematur sa vorbim despre caracteristici, de obicei bilantul se face la sfarsit. Dar putem deja sa observam cateva probleme ale acestui guvern care are un mandat limitat, atat din punct de vedere al politicilor pe care urmeaza sa le deruleze, cat si din punct de vedere al obiectivelor de partid.

In primul rand, este un guvern din care lipsesc personajele importante ale partidelor politice, cu exceptia prim-ministrului, care este si presedintele PSD.

Cu exceptia lui Victor Ponta, ministrii sunt personaje mai putin importante in ierarhia partidelor lor, chiar daca unii dintre ei sunt vicepresedinti in partidele respective. Greii partidelor nu au intrat in Guvern.

De ce, care ar fi motivele?

La aceasta intrebare se poate raspunde in diferite feluri, dar sunt ipoteze cele pe care le incerc acum. Prima ipoteza ar fi ca liderii grei isi conserva imaginea pentru guvernul de dupa alegerile legislative. Este deci un guvern de sacrificiu si doar cei care vor reusi sa supravietuiasca mediatic acestor 6 luni vor fi mentinuti in viitorul guvern.

Pe de alta parte, durata mandatului este scurta si nu au vrut sa isi asume riscuri.

O a treia ipoteza este legata de influenta pe care o au grupurile din interiorul partidelor in desemnarea ministrilor. Probabil ca e mult mai usor sa faci concesii liderilor judeteni pentru un guvern de 6 luni, decat pentru un guvern care dureaza 4 ani. Teoretic, pentru ca observati ca dupa 2008 guvernele nu prea mai dureaza 4 ani in Romania. E vorba de instabilitate guvernamentala in Romania, iar liderii partidelor politice nu vor sa riste.

Instabilitatea se datoreaza, cred eu, si cresterii excesive a liderilor judeteni in viata partidelor, mai ales dupa alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot majoritar intr-un tur, decisa in 2008. Ei au devenit atat de importanti si si-au justificat puterea prin votul direct, incat au conditionat politica nationala a partidelor, inclusiv formarea Guvernului. Dar guvern de sacrificiu era si Guvernul Ungureanu.

Alte caracteristici ale Guvernului Ponta?

O alta caracteristica este de fapt o problema care a aparut: cea a crizelor de imagine. Nici nu fusese trecut Guvernul prin Parlament ca deja doi ministri desemnati au fost inlocuiti, Victor Alistar si Corina Dumitrescu, pentru ca, la nici doua saptamani dupa investitura, ministrul Educatiei sa isi dea demisia in urma unui scandal.

Aceasta caracteristica vorbeste despre instabilitatea pozitiilor ministeriale si despre presiunile care se realizeaza pentru impunerea unor ministri. Acest debut va influenta cu siguranta performantele Guvernului. Va fi foarte dificil pentru primul ministru, care face eforturi mediatice evidente pentru toata lumea, sa compenseze acest inceput destul de problematic al guvernarii.

Probabil ca aceste insuccese nu se reflecta in imaginea guvernarii la nivelul opiniei publice, dar, daca vor mai aparea accidente, va conta si asta si va influenta performantele Guvernului.

De ce credeti ca aceste probleme au aparut tocmai la Ministerul Educatiei si nu la alte ministere, mult mai grele?

Ministerul Educatiei este un minister important din punct de vedere al imaginii, tocmai de aceea interesul ziaristilor a fost foarte mare si al opiniei publice in general.

Presiunile au fost importante, dar si cedarea lui Ponta este importanta, pentru ca, spre deosebire de Crin Antonescu, Ponta a cedat mai intai in cazul Alistar, apoi in cazul Dumitrescu, si a creat deja o anumita situatie.

In schimb, Antonescu nu a cedat in ceea ce il priveste pe Mircea Diaconu. Problema incompatibilitatii a fost depasita si Mircea Diaconu este ministru in continuare.

Victor Ponta, in incercarea de a rezolva rapid toate problemele, nu a fost atent la toate dimensiunile desemnarii unor ministri. A fost si sub presiunea grupurilor din interiorul PSD si a reusit sa faca niste propuneri care au putut sa fie intoarse de catre adversari.

Evident ca prim-ministrul nu avea de unde sa stie ca Ioan Mang a plagiat, dar se stia ca interesul fata de Ministerul Educatiei este foarte mare si trebuia selectata o persoana care este de foarte mare incredere si acceptata de toate gruparile interesate.

Se dovedeste ca nu a fost cazul. Slabiciunea lui Mang s-a transformat intr-o slabiciune a Guvernului atat de mare, incat urmatoarea desemnare a ministrului Educatiei devine cruciala pentru Victor Ponta si am impresia ca nu va risca o noua numire, prefera sa il lase pe Liviu Pop ministru interimar al Educatiei pana la momentul Bacalaureatului.

Ponta nu renunta la Alistar si nici nu schimba conducerea TVR

Cum comentati faptul ca i se pastreaza lui Victor Alistar un post in Guvern? E o premiera.

Nu i se pastreaza un post lui Victor Alistar pur si simplu pentru ca acel post nu exista, el nu a trecut prin Parlament. El nu exista! Postul de "ministru delegat pentru Societate Civila, strategie etc" ar fi existat doar in masura in care ar fi fost aprobat de Parlament. Parlamentul nu a aprobat o structura a Guvernului cu acel minister.

Deci postul de ministru domnul Alistar nu il mai poate ocupa decat in urma unui vot al Parlamentului si ma indoiesc ca in lunile urmatoare se va intampla asa ceva. El poate ocupa insa un post de secretar de stat, in masura in care isi rezolva problemele cu ANI. Este la latitudinea primului ministru.

Cum vi se pare ca isi joaca Victor Ponta rolul de premier, comparativ cu Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu?

Mult mai mediatic si mult mai pregatit pentru acest rol. E un politician care a mizat inca de la inceputul carierei sale politice, acum mai bine de zece ani de zile, pe media. Comunicarea este una din principalele resurse ale unui politician si ale unui prim ministru. Din punctul asta de vedere ii depaseste cu mult pe Emil Boc si pe Mihai Razvan Ungureanu.

Insa publicul romanesc, la inceputul unei guvernari, poate sa tina cont si de micile artificii mediatice, dar odata ce deciziile se aduna, apreciaza si activitatea guvernamentala. Pentru moment putem spune ca este un prim ministru activ din punct de vedere mediatic, care incearca sa compenseze prin aceasta prezenta mediatica problemele de imagine ale debutului de guvernare, dar care nu va putea asuma inca multa vreme acest lucru.

Ce parere aveti despre comportamentul PDL ca partid de opozitie?

PDL este in momentul de fata intr-o situatie foarte grava. Este intr-o criza interna pe care nu reuseste sa o acopere, in incercarea de a-si regasi o identitate si o directie, in conditiile in care pare sa nu mai poata sa foloseasca imaginea lui Traian Basescu ca principala resursa de dezvoltare.

PDL in momentul de fata sufera de "sindromul Basescu". A crescut odata cu Traian Basescu si s-a prabusit odata cu prabusirea in sondaje a lui Traian Basescu.

Problema PDL o explicase bine Vasile Blaga, dar nu a fost auzit, la Conventia Nationala. Este problema de cautare a unei identitati proprii si de gasire a unui mesaj diferit de cel al lui Traian Basescu.

Nu se poate asta in campanie electorala, in orice caz nu la cea pentru locale. PDL incearca in momentul de fata sa opreasca caderea, sa stabilizeze organizatia, pentru ca eventual sa inceapa o constructie, daca nu intre alegerile locale si cele parlamentare, atunci dupa. Dar cred ca nu inaintea alegerilor parlamentare, desi multi ar putea face presiuni in acest sens, pentru ca este foarte riscant, ar putea avea consecinte asupra alegerilor parlamentare. Cred ca reconstructia partidului se amana.

Dar daca alegerile parlamentare vor fi intr-un sistem majoritar intr-un singur tur, PDL va fi atat de afectat incat ii va fi foarte greu sa se restabileasca.

Credeti ca importand un lider cum este Mihai Razvan Ungureanu PDL ar avea mai multe sanse de reusita? Sau ar trebui sa isi gaseasca in interior un nou lider?

Nu cred ca liderii care vin din afara intr-un termen atat de scurt pot face minuni. E nevoie de un lider din interior, care cunoaste foarte bine organizatia si poate sa o mobilizeze, in masura in care organizatia aceasta mai are acele caracteristici care au facut-o atat de puternica in urma cu zece ani si anume flexibilitatea.

Marea eroare a PDL, din punctul meu de vedere, a fost ca, iluzionat, a permis crearea unei suprastructuri greu de administrat. Cand era un partid mic, putea sa fie dinamic, era flexibil, se adapta situatiilor. Cand a devenit un partid mare, a devenit o organizatie greoaie, care nu s-a mai putut adapta, iar in 2012 asta s-a vazut foarte clar.

Hemoragia partidului a fost atat de dura, incat l-a afectat intr-un mod foarte grav. Ce intentioneaza PDL? Sa obtina un scor rezonabil la alegerile locale, in jur de 25% la primari si in jur de 20% la consilieri locali, ca sa poata pe aceasta baza sa se relanseze la alegerile parlamentare.

Insa, cu un asemenea rezultat, daca sistemul majoritar intr-un tur trece de Curtea Constitutionala, atunci PDL va avea foarte mari probleme. Ne putem astepta ca reprezentarea lui in Parlament sa scada sub 20%.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Cristian Pirvulescu Ponta premier, #Victor Alistar ministru, #Pirvulescu PDL sindrom Basescu, #Mang demisie Ministerul Educatiei , #premier