Contrar aparentelor, lui Victor Ponta are de ce sa-i fie frica in turul doi (Opinii)

Colaborator: Victor Pitigoi
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 14:34 10223 citiri
Foto: Facebook/Victor Ponta

Cine priveste rezultatele primului tur are impresia ca scaunul de la Cotroceni e ca si castigat de Ponta.

Romanii i-au dat peste 40% din sufragiile lor si nu mai trebuie decat inca zece procente ca sa se pregateasca fanfara, covorul rosu si onorul.

Ciudata aritmetica a alegerilor

Zece procente? Este o aritmetica inselatoare. Domnul Ponta n-a castigat 40% din totalul votantilor, ci numai din cei care s-au prezentat la vot. Adica aproximativ jumatate din total. Una peste alta, i-a revenit mai putin de jumatate din jumatatea tuturor. Adica, vreo 20%, respectiv o cincime din ei.

Ceilalti ori au votat alt candidat, ori n-au votat deloc. De ce n-a votat aproape o jumatate de tara e greu de ghicit, dar este si mai greu de aflat cu cine ar fi votat, daca se prezenta la urne.

In cazul in care doar o parte din acestia se vor prezenta la turul doi de duminica, ei pot contrabalansa usor rezultatele, intrucat este putin probabil sa nu se fi prezentat partizanii domnului Ponta, ca doar a avut grija sa faca promisiuni, sporuri in ultima clipa sau sacose cu de toate pentru care s-au dat bonuri inainte de 2 noiembrie, cu asigurarea ca vor fi onorate dupa 16 ale aceleiasi luni, ca sa fie clar pentru ce se da "pomana" finantata partial de la UE.

Se poate un cadou electoral mai ostentativ, mai pe fata si mai fara jena - ca sa nu spun fara rusine - decat una ca asta?

Ca urmare, as zice ca cei care au avut placerea sa-l voteze pe Ponta l-au votat. Tot ei il vor vota in turul doi, plus ceva debusolati de la Vadim, Dan Diaconescu, Melescanu si altii, ale caror procente se inscriu la capitolul etc.

Adio si n-am cuvinte

Dar nu acestia de la capitolul "etc." reprezinta pericolul capabil sa-i stavileasca drumul lui Ponta spre Cotroceni. Adevaratele pericole sunt diaspora si absentii din turul unu, despre care vorbeam. Sa-i luam pe rand.

Diaspora a mai fost capabila sa faca o rasturnare de situatie si cu alta ocazie, insa de randul acesta este indarjita, inversunata si intaratata. Guvernul s-a dovedit arogant si nepasator.

Este aproape sigur ca acesti romani imprastiati prin lume vor veni in numar mare la noile urne, mai mare decat si-a inchipuit domnul Corlatean cu gandirea sa alambicata si logica impenetrabila.

Ei au impresia ca cineva si-a batut joc de ei la turul unu si sunt pregatiti sa plateasca politele la turul doi.

Chiar daca Titus Corlatean ar fi vrut sa schimbe ceva luni, oricum e prea tarziu: au ramas putine zile, dupa ce a pierdut o saptamana degeaba, batand apa in piua in aceasta problema, in loc sa-si dea de la inceput demisia.

Poate ca Titus Corlatean isi inchipuie ca demisia lui il salveaza pe Ponta. Dimpotriva, cred eu ca il afunda, pentru ca incapacitatea ministrului de Externe, sustinut pana in weekend de premier, nu este in niciun caz o dovada a capacitatii acestuia.

Diaspora si absenteistii

Insa, oricat de multi vor veni la vot, romanii imprastiati prin Europa tot nu sunt suficienti. Ar fi putina nadejde in ei, daca presa n-ar fi informat acum doua zile ca, furiosi de ceea ce se intampla, oamenii si-au sunat neamurile de acasa, prietenii din tara si chiar vecinii, facand un fel de campanie pe cont propriu impotriva lui Ponta.

Poate ca unii nu vor avea succes, dar altii au toate sansele: e normal ca parintii, fratii, surorile, prietenii si vecinii lor sa tina mai mult cu ei decat cu candidatul PSD.

Dar nu se poate ca agitatia din marile metropole europene, care a impresionat presa intregului continent, sa-i lase indiferenti nici pe ceilalti romani din tara, cei care n-au votat la primul tur.

Un numar mai mare de votanti la cel de al doilea inseamna un numar mai mare de voturi contra lui Ponta.

Numarul lor insa nu mai este nesemnificativ ca al celor din diaspora. E vorba de aproape jumatate din totalul votantilor. Fireste, nu se vor repezi cu totii la cabine, dar nehotaratii pot rasturna situatia chiar si fara diaspora. Nu trebuie decat sa se hotarasca. De ei ar putea depinde soarta tarii.

Potcoava

Altfel, chiar si dupa alegeri, riscam ca harta sa arate tot ca dupa turul unu, cu o pata mare verde si rotunda in nord-vest, plus alta rosie in forma de potcoava in sud-est. N-as vrea sa fac asemanari deplasate, dar asta cu potcoava din est seamana teribil cu harta Ucrainei.

N-ar mai ramane decat sa denumim regiunile: Republica Populara Mazare, Republica Populara Dragnea si Republica Populara Hrebenciuc - in prezent lipsa.

Nu mai lipseste decat un nume corespunzator si pentru Ponta... Sa-i spunem Ianukovici? Pur si simplu, ma cutremur.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News