Concluziile Comisiei SIE: Basescu a cerut lista ofiterilor de 3 ori. A fost sau nu Ponta acoperit

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 17:03
6722 citiri
Concluziile Comisiei SIE: Basescu a cerut lista ofiterilor de 3 ori. A fost sau nu Ponta acoperit

Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE, Mihaita Calimente, a prezentat luni concluziile la care s-a ajuns dupa analizarea declaratiilor recente ale lui Traian Basescu.

Seful statului a dezvaluit ca Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit al SIE, iar Teodor Melesacanu, fost sef al Serviciului si actual candidat independent la presedintie, l-ar fi protejat pe acesta, in sensul in care nu a raspuns solicitarii lui Traian Basescu, prin care se cereau informatii legate de infiltrarea ofiterilor in institutiile statului.

Astfel, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe (SIE) s-a reunit luni, pentru a analiza daca s-au respectat procedurile in acest caz.

L-a "acoperit" sau nu Melescanu pe Ponta? Declaratiile lui Basescu, analizate

La finalul dezbaterilor, Mihaita Calimente a declarat ca structura pe care o conduce este limitata in a obtine informatii legate de ofiteri acoperiti de la SIE. Totusi, membrii comisiei au aflat de la conducerea Serviciului ca Traian Basescu a cerut lista cu ofiteri acoperiti nu o data, ci de trei ori.

"A trimis aceasta cerere de trei ori de anul trecut pana acum. De fiecare data, serviciul a spus ca nu este in masura sa ofere asemenea raspunsuri si i-a spus presedintelui sa se adreseze Comisiei SIE.

Comisia nu a primit nicio cerere din partea presedintelui, ca noi sa avem o audiere pe aceasta tema, iar informatiile pe care le-am obtinut au fost cele pe care le aveti si dvs. de la televizor. Nici acum (dupa izbucnirea scandalului ofiterului acoperit - n.red) nu am primit o solicitare prin care presedintele sa ceara lamuriri", a declarat Mihaita Calimente.

Nici CSAT nu poate primi date de la SIE

Jurnalistii i-au spus sefului Comisiei SIE ca Traian Basescu nu ar fi cerut nume, ci ar fi vrut sa stie doar daca exista ofiteri sub acoperire infiltrati in institutiile statului. Calimente a insistat asupra faptului ca SIE nu poate divulga nici astfel de informatii, adaugand ca nici Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CAST) "nu poate primi informatii, ci doar rezultatele muncii".

Calimente a mentionat ca SIE a fost intrebat daca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in perioada 1997-2001, cand a avut si functia de procuror, primind urmatorul raspuns: "Nimic din ceea ce a afirmat Traian Basescu nu se confirma, in legatura cu apartenenta sau neapartenenta" premierului.

Cu alte cuvinte, "Silviu Predoiu (directorul interimar al SIE) nu poate spune nici ca a fost, nici ca n-a fost".

Nimic secret in dosarul uitat in emisiune

Mihaita Calimente a comentat si pe marginea incidentului in care Traian Basescu ar fi uitat la postul Realitatea TV, unde a facut dezvaluirile despre Victor Ponta, un document secret.

Basescu, despre dosarul uitat la Realitatea: E o copilarie, mai copii. Nu pot sa-mi uit nici fesul

"Noi consideram ca acele documente nu reprezentau un secret nici macar de serviciu. Din spusele celor de la Serviciu (SPP), nu a existat un incident de securiatte, pentru ca documentele pe care le-a aratat presedintele nu mai erau secrete. (...) Partea secretizata era abrogata, era trecuta in Monitorul Oficial, deci nu mai era nimic secret", a conchis Calimente.

Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SIE s-a reunit luni, la ora 14:00, pentru a analiza declaratiile recente ale lui Traian Basescu. Calimete a explicat, saptamana trecuta, ca la audieri nu pot fi invitati presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si fostul sef al SIE Teodor Melescanu, ci adjunctii si conducerea colectiva a acestui serviciu.

Prezidentiabilul "ofiter acoperit": Cand am putea avea comisie de ancheta si raport in Parlament

Calimente a mentionat atunci ca, in cazul in care comisia va constata ca s-au savarsit fapte penale, organele in drept vor fi sesizate sau se vor autosesiza.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit SIE in perioada 1997 - 2001, fapt care explica "propulsarea" acestuia la Parchetul General.

Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE (Video)

"Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada 1997 - 2001 a fost ofiter acoperit al SIE (...). A fost ofiter SIE, ceea ce explica si propulsarea lui de la parchetul de la judecatoria de sector direct in Parchetul General", a afirmat seful statului.

Presedintele a mai declarat ca fostul sef al SIE Teodor Melescanu a actionat politic atunci cand a initiat o hotarare de guvern care continea un articol prin care ofiterii acoperiti erau protejati si dupa ce nu mai erau activ, prezentand documentul in emisiune.

Ponta, ofiter acoperit: Melescanu respinge acuzatiile si spune ca Basescu a incalcat legea (Video)

Ulterior, jurnalistul Rares Bogdan a precizat ca presedintele a uitat in studioul emisiunii sale file din dosarul prezentat in seara in care a dezvaluit ca Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit al SIE, fapt negat de Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Comisie SIE Ponta, #Comisie SIE ofiter acoperit, #ofiter Ponta Basescu , #ofiter acoperit