Climaxul USL si destructurarea statului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 06 Februarie 2014, ora 20:52
2420 citiri
Climaxul USL si destructurarea statului (Opinii)
Foto: finantistii.ro

Pentru ca astazi nu mai exista Opozitie, cel mai mare dusman al USL ramane insasi Uniunea Social Liberala. La fel, inamicul numarul unu al Opozitiei este pleiada de partide si formatiuni care se incaiera intre ele pe ceea ce a mai ramas din fosta putere de altadata.

Dincolo de aceasta realitate infricosatoare se intinde o alta, mai putin vizibila, dar care ar trebui sa nasca mai multe spaime - restrangerea statului si a institutiilor sale dincolo de punctul limita a supravietuirii.

Consecinta acestui fapt a fost blocajul si amortirea exersata in cazul accidentului avionului pilotat de Adrian Iovan. Iar astazi, in loc ca PNL si PSD sa se certe pentru gasirea de solutii de a fugi de pe buza prapastiei, asistam la modul cum liderii celor doua mari partide isi infig cutitele in spate de dragul castigarii unui plus de imagine, totul cu scopul obtinerii sau recastigarii unei puteri si mai mari.

Traditia si calculele politice cinice ne spun ca majoritatea confortabila a USL va invinge si aceasta criza.

Potrivit experientei din trecut, este probabil si deloc imposibil ca tema reesalonarii creditelor - masura care a aruncat din nou in aer USL - se va stinge de la sine peste cateva zile, eventual dupa ce alte subiecte mai importante si cu un impact potential mult mai mare asupra cetatenilor vor fi trecut neobservate.

Pana atunci, liberalii fac exercitii de demnitate cu remanieri de ministri, cand in realitate nu stiu cum sa apuce mai bine de guvernare, ca nu cumva un Ponta putin mai nervos decat azi sa-i scoata din Guvern intr-o dimineata oarecare.

Daca privesti ceva mai detasat faptele si declaratiile liderilor majoritatii Uniunii Social Liberale, poti sa crezi ca in Romania sa intampla o multime de lucruri, mini-revolutii in Justitie, revizuiri ale Constitutiei, implementarea unor noi coduri penale, semi-lovituri de stat in Parlament, reorganizari de institutii si servicii secrete, Martea Negra, restructurarea mediului economic si, mult mai grav, un asalt continuu asupra tuturor institutiilor care ar fi trebuit sa slujeasca majoritatea cetatenilor.

Prin comparatie cu acestea, institutiile cu rol de supraveghere si control, de mentinere a ordinii si impunerea fortei, de la jandarmierie si politie pana la servicii secrete, procurori si magistrati, sunt si continua sa fie umflate dincolo de orice nevoie reala sau inchipuita.

Intre aceste doua extreme se desfasoara iluzia activitatii pe care USL face efoturi sa o garniseasca din plin cu elemente din realitate, care-i vor tine ocupati pe cei carora le-au dat votul si asteapta mari reforme si acte de dreptate din partea lor.

E un fapt ca niciunul dintre proiectele pe care USL le-a inceput nu a contat cu adevarat, altfel ar fi trebuit sa avem macar unul finalizat in forma enuntata la inceput. Avem insa o multime de mari promisiuni facute praf, revizuite, pierdute pe drum, reevaluate si peste toate - revizuirea revizuirii! Adica nimic.

In tot timpul asta, insa, bataia adevarata se duce pe castigarea celor sapte servicii speciale si pe marele camp al Justitiei. E un joc la limita inconstientei, intrucat momentul evaporarii si ultimei iluzii nu e foarte departe.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#trecere STS Guvern, #revizuire Constitutie, #reforma justitie, #remaniere ministri USL , #guvern