Cinismul lui Victor Ponta. Calcul politic pe morti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 07:15
7279 citiri
Cinismul lui Victor Ponta. Calcul politic pe morti (Opinii)

Victor Ponta a aruncat multimii, spre sfasiere mediatica, doi functionari de rang doi si trei din zona guvernamentala, dar incearca sa speculeze tragedia aviatica pentru a scapa de un sef de serviciu secret, STS, pe care USL il vizeaza inca din vara lui 2012.

Primul care ar fi trebuit demis era insusi ministrul de Interne, Radu Stroe. Nu e nicio pierdere plecarea secretarului de stat Catalin Chiper, dimpotriva, dar principalul vinovat ca ministerul de Interne a fost complet lipsit de reactie si coordonare in orele de dupa tragedia aviatica este insusi ministrul. Da, dl. Chiper era insarcinat cu situatiile de urgenta, dar daca el s-a dovedit ineficient, de ce nu a intervenit dl. Stroe in aceasta situatie?

Ministrul de Interne ne spune senin ca nu a existat celula de criza la MAI? Si cine trebuie sa o creeze? Dl. Chiper, intelegem. Dar daca dl. Chiper se manifesta ca iepurele in faruri, dl. Stroe ce a pazit? De ce nu s-a asezat domnia sa la butoane, de ce nu a preluat conducerea operatiunii? Cu ce e mai putin vinovat dl. Stroe decat dl. Chiper. Dimpotriva, as spune ca este cu mult mai vinovat, cel putin sub aspectul raspunderii politice.

Dar dl. Stroe este intangibil nu stiu daca doar din cauza sustinerii PNL, cat din cauza ca face parte din aripa liberala complet subordonata lui Victor Ponta.

Si aici intervine, desigur, responsabilitatea premierului. Daca vezi ca ministerul de Interne doarme in papuci, nu te duci sa te dai pe sticla la talk show, ci iei tu situatia in mana. O tara intreaga era cu sufletul la gura, sapte oameni raniti infruntau frigul teribil din varf de munte in bezna si groaza. Si tu, premier, in loc sa arzi in sediul guvernului, sa coordonezi oamenii, ISU, Salvamont, chiar localnici, si sa pui biciul pe cei intepeniti, te lipesti de un scaun de televiziune.

Daca premierul se ocupa de astfel de situatii, cand sa mai guverneze?, spune Lviu Dragnea. Dar ce altceva inseamna guvernarea, pentru Dumnezeu? Cand mai are timp sa teleguverneze, e intrebarea corecta, de fapt.

Dar daca in zona guvernamentala Victor Ponta a trantit jos, iata ca in zona serviciilor secrete tinteste foarte sus, cerand in CSAT demiterea sefului STS, Marcel Opris. Pai, daca la STS gaseste responsabilitati atat de sus, de ce nu le-a gasit si la guvern la acelasi nivel?, ma intreb.

Pe de alta parte, solicitarea este nemotivata. Poate ca STS o fi gresit grav, dar nota prezentata de premier nu indica aceasta vinovatie. Si cand ceri demisia unui sef de serviciu secret trebuie sa fundamentezi aceasta solicitare pe ceva mai mult decat emotia publica si o campanie media bine condusa de culpabilizare.

Prin aceasta solicitare, pe de-o parte Victor Ponta se razbuna pe Marcel Opris, dupa vara lui 2012 cand a USL a mai incercat odata sa-l demita, dupa ce s-a aflat ca presedintele suspendat Traian Basescu pastrase telefonul securizat de STS. Pe de alta parte, sa nu uitam ca si Liviu Dragnea are ceva de impartit cu STS dupa referendumul din 2012, soldat cu dosarul penal pentru care vicepremierul este acum judecat.

Cerandu-i capul, Vctor Ponta se pune intr-o situatie win - win. Daca obtine demiterea lui Marcel Opris scapa de un sef de serviciu din ograda lui Traian Basescu, imparte cu acesta raspunderea pentru esecul de proportii din Apuseni si transmite un mesaj de forta inclusiv in propriul partid. Daca nu o obtine ii va pune in brate presedintelui bomba electorala a accidentului din Apuseni - iata cum Traian Basescu ii apara pe vinovati.

Este un calcul de un cinism incredibil care arata ca, de fapt, Victor Ponta nu da doi bani pe tragedia din Apuseni pe care incearca sa o speculeze politic cat de bine poate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#accident aviatic Apuseni, #demitere Chiper Radu Stroe, #demitere Romatsa, #demitere STS , #premier