Cine va merge la Consiliul European? Basescu sau Ponta? (Opinii)

Marti, 22 Mai 2012, ora 10:02
2298 citiri
Cine va merge la Consiliul European? Basescu sau Ponta? (Opinii)
Foto: Arhiva

In 2004, cand Traian Basescu a luat in primire tara, inchipuindu-si ca este capabil sa o duca pe valurile inspumate ale bunastarii, sub fanionul "Sa traiti bine", anunta ca va fi un presedinte "jucator", nu un arbitru intre puterile statului.

Acum, dupa opt ani la Cotroceni, cand reformarea statului dovedeste ca nu a fost bine gandita (realitatea o arata), cand puterea portocalie a trecut in opozitie, Traian Basescu doreste in continuare sa fie cel mai tare. Seful statului tine mortis sa reprezinte Romania la Consiliul European programat peste cateva zile la Bruxelles.

Legat de acest subiect, parerile s-au impartit: de-o parte sunt sustinatorii presedintelui, care spun ca domnia sa trebuie sa fie prezent la Consiliul European, ca reprezentant al Romaniei, iar de cealalta parte sunt sustinatorii ideii ca la Bruxelles se discuta chestiuni ce tin strict de competentele Guvernului si ca acolo trebuia sa fie prezent Victor Ponta.

Unii comentatori politici optimisti sustin ca Traian Basescu va da dovada de "maturitate" politica si, de dragul intereselor tarii, va ceda, lasandu-l pe Ponta sa reprezinte Romania. Vom vedea.

Desi tanar, dar probabil mai intelept, premierul face pasul inapoi, amanand clarificarea reprezentarii pentru Consiliul European din 28 iunie. "Fiecare ministru pregateste documentele pe care Consiliul European le adopta. Daca domnul presedinte se duce si nu are sprijin pentru masurile propuse in Consiliu, lucrurile nu functioneaza", avertizeaza Ponta.

In aceste conditii, ce va face Basescu? Probabil, vrand-nevrand, seful statului va trebui sa renunte la destinatia Bruxelles.

Dar daca totusi va merge? Ca si pana acum, cand Executivul era format din ministrii lui Boc, presedintele va lua notite, se va intoarce la Cotroceni, va tine o conferinta de presa si va relata empiric ce s-a discutat la CE. Este oare de-ajuns?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Basescu cearta Ponta Bruxelles, #Basescu scandal Ponta Consiliul European , #Traian Basescu