Cine sunt cei care au aprobat creditul luat de Ioana Basescu de la CEC

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 12:20
13888 citiri
Cine sunt cei care au aprobat creditul luat de Ioana Basescu de la CEC
Foto: B1TV

Premierul Victor Ponta a declarat ca membrii din conducerea CEC Bank care au aprobat creditul Ioanei Basescu pentru achizitionarea terenului din judetul Calarasi au fost numiti de fostul ministru PDL Gheorghe Ialomitianu, nu de PSD sau PNL. Informatia este insa inexacta.

Declaratia premierului a fost facuta in contextul in care revista Capital a publicat zilele trecute un articol conform caruia un credit ipotecar, pe persoana fizica, de valoarea celui luat de Ioana Basescu se da doar cu aprobarea comitetului executiv al unei banci, care in cazul CEC Bank este comitetul de directie.

"Din respectivul comitet fac parte presedintele CEC, prim-vicepresedintele si cei trei vicepresedinti, adica reprezentantii partidelor politice aflate la guvernare, PNL si PSD. Creditul nu putea trece doar cu aprobarea lui Ghetea, ci a majoritatii membrilor comitetului de directie", subliniaza jurnalistii de la Capital in articolul cu titlul "Creditul Ioanei Basescu a fost aprobat de reprezentantii USL la CEC".

Premierul a tinut sa dezminta aceste informatii, sugerand ca Ioana Basescu ar fi primit creditul pentru ca in conducerea CEC Bank ar fi doar apropiati ai PDL.

"Am mai vazut o minciuna spusa tot de la un consilier prezidential, ca in comitetul director sunt numiti de catre Guvern. Nu sunt numiti de catre guvern, sunt numiti in 2011 de catre domnul Ialomitianu toti membrii comitetului director cei care au dat aprobarea creditului", a declarat marti, la Palatul Parlamentului, Victor Ponta.

Cine se uita insa pe site-ul CEC Bank constata cu usurinta ca informatia este inexacta. Patru dintre cei cinci membri ai conducerii CEC Bank au fost numiti in perioada 2007-2008, in timpul mandatului de ministru al Finantelor detinut de liberalul Varujan Vosganian in Guvernul Tariceanu.

Singurul numit in comitetul de directie al CEC Bank de ministrul PDL al Finantelor Gheorghe Ialomitianu este Andrei Liviu Stamatian, absolvent de Stanford fara apartenenta politica.

De altfel, Gheorghe Ialomitianu, care a preluat Ministerul Finantelor abia in 2010, a explicat, marti seara, intr-o emisiune la postul B1TV, ca ceilalti patru membri ai conducerii CEC Bank au fost doar reconfirmati in functii in 2011, si asta la solicitarea partenerilor externi, in contextul in care la vremea respectiva se purtau "mari discutii" in acest sens cu FMI si Banca Mondiala, in incercarea de a se ridica nivelul de competitivitate si performanta al acestei banci de stat.

Gheorghe Ialomitianu a mai subliniat ca sub conducerea lui Radu Ghetea CEC Bank a urcat de pe locul 10 pe locul 3 in topul bancilor si s-a intrebat retoric de ce doreste USL implicarea acestei banci de stat intr-un scandal care poate discredita institutia.

"Vii tu, ca stat sau ca Parlament, sa pui semne de intrebare asupra unei banci care merge?", s-a aratat acesta indignat de situatia riscanta in care Guvernul Ponta pune CEC-ul.

Surse din mediul bancar care au dorit sa isi pastreze anonimatul au declarat pentru Ziare.com ca Radu Gratian Ghetea "a reusit sa transforme CEC intr-o banca comerciala, dupa esecul privatizarii, si, tinand cont de situatia pietii si de nivelul de capitalizare, este greu de crezut ca se putea face mare lucru in plus".

Mai mult, conform surselor citate, pozitia de presedinte CEC (si implicit cea de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor pe care o detine in prezent Radu Gratian Ghetea) este dorita de politicieni pentru ca "prin CEC se pot directiona politic finantari", iar "ARB este o institutie de lobby puternica, ca sa nu mai vorbim si de faptul ca membrii ARB sunt principala sursa de finantare a deficitului".

Presedintele Traian Basescu i-a cerut personal ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, sa nu ii intrerupa mandatul lui Radu Ghetea, mandat ce expira in 2015. In schimb, premierul Victor Ponta incurajeaza aceasta idee. Cel mai vehiculat nume pentru preluarea conducerii CEC Bank este cel al lui Dan Sandu, presedinte executiv al Nextebank, o banca pe care ungurii de la MKB se pregatesc s-o vanda, scrie Adevarul.

Pe cine suspecteaza Victor Ponta de nerespectarea legii

Conform informatiilor publicate pe site-ul CEC Bank, presedintele comitetului de directie este chiar presedintele institutiei, Radu Gratian Ghetea, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati bancheri din Romania.

Acesta detine functia de presedinte al CEC Bank din anul 2007, mandatul sau fiind reinnoit in 2011. Doctor in economie, Radu Gratian Ghetea a mai ocupat functii de conducere in Consiliul de Administratie al Anglo-Romanian Bank Ltd London si Consiliul de Administratie al Alpha Bank Romania.

Din 1997, a fost ales ca membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor si din 2000 a fost ales presedinte - functie pe care o detine si in prezent. In aceasta calitate, a fost distins cu Ordinul National "Pentru Merit" in gradul de Cavaler (2000). Este profesor asociat si membru de onoare al Institutului Bancar Roman si membru al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma. De asemenea, a primit numeroase premii si distinctii, cum ar fi: "Bancherul Deceniului", "Bancherul anului" sau Premiul Senatului IAA Romania.

Prim-vicepresedinte este Andrei Liviu Stamatian, care s-a alaturat echipei de conducere a CEC Bank in 2011. El a absolvit Stanford University in Statele Unite ale Americii - diploma cu distinctie si onoruri in economie si specializare secundara in inginerie industriala - obtinand ulterior si diploma de MBA la INSEAD in Franta.

Anterior a lucrat in grupul Raiffeisen, ocupand succesiv diverse pozitii, inclusiv cea de presedinte in cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Cariera sa mai include si pozitii in HVB Bank si Cornerstone Research.

Mihaela Lucica Popa este unul dintre cei trei vicepresedinti ai CEC Bank, ocupand functia de vicepresedinte coordonator al diviziei Corporate din septembrie 2007. Absolventa a Academiei de Studii Economice, Facultatea Finante-Banci, Mihaela Popa are o experienta de peste 30 de ani in activitatea bancara, ocupand din 1999 pana in 2003 functia de director general la Banca Italo Romena, iar din 2003 pana in 2006 pe cea de director regional al Raiffeisen Bank Romania.

Gheorghe Carabasan este vicepresedinte al CEC Bank din luna iulie 2007. A absolvit ASE si are o cariera de 39 de ani in activitatea bancara. Intre anii 1990-1994 a fost membru in Consiliul de Administratie la Banca Franco-Romana, la Banca Italo-Romena si la Frankfurt Bukarest-Bank.

In 1995 a detinut pozitia de director al Directiei Trezorerie si Decontari a Eximbank iar un an mai tarziu a devenit directorul Sucursalei "Libertatii" a Alpha Bank Romania. La inceputul anului 1998 a devenit director al Directiei Operatiuni a Alpha Bank.

Cel de-al treilea vicepresedinte al CEC Banck este Mirela Iovu, care detine aceasta calitate din decembrie 2008.

Absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Titu Maiorescu" si licentiata in stiinte juridice a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, Mirela Iovu detine o diploma de Master of Business Administration (MBA) de la Seattle City University, SUA.

Intre 1997-2002 a lucrat ca jurist la Banca Turco-Romana, intre 2002-2007 la Alpha Bank, ca director adjunct al Directiei Juridice si director al Directiei Arierate, apoi in cadrul OTP Bank, ca director al Directiei Juridice iar din august 2007 s-a alaturat echipei CEC Bank ca Director al Directiei Conformitate.

Din mai 2007 este reprezentantul comunitatii bancare ca membru permanent in Grupul de Suport Juridic al Consiliului European al Platilor (EPC) pe proiectul SEPA.

Este membru al Asociatiei Internationale a Specialistilor Certificati in Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ACAMS), vicepresedinte al Asociatiei Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar si presedinte al Consiliului Consultativ al membrilor fondatori ai Asociatiei de Mediatori din Domeniul Financiar-Bancar - FINBAN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta CEC Ioana Ialomitianu, #Ponta conducere CEC Ialomitianu, #Ponta credit Ioana Basescu , #premier