Cine sa-l dea jos pe Victor Ponta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 18:17
5528 citiri
Cine sa-l dea jos pe Victor Ponta?

Cred ca in mod real sansele motiunii de cenzura a PNL vor putea fi evaluate abia atunci cand PSD si UNPR vor anunta daca parlamentarii lor voteaza sau raman lipiti de banci, ca la precedenta motiune.

La vedere, nu ma astept la nicio evolutie spectaculoasa pana atunci. PSD nu se dezice oficial de Victor Ponta pentru ca risca sa piarda guvernarea. Si nu e vorba numai despre faptul ca nu poate exista nicio garantie ca presedintele Iohannis va desemna un nou premier tot de la PSD, ci si de faptul ca nu vad ca partidul sa aiba in acest moment solutie alternativa.

Si chiar daca Liviu Dragnea ar putea avea alte calcule personale, nu are cum sa iasa din aceasta linie, mai ales in fata unui congres in care probabil spera sa devina presedinte plin al partidului.

UNPR, la randul sau, nu prea vad cum s-ar putea dezice de Victor Ponta, indiferent de eventuale planuri personale ale lui Gabriel Oprea. Generalul si-a facut din seriozitate si loialitate un brand si de prea multe ori a declarat ca UNPR nu voteaza impotriva unui guvern din care face parte, ca il sustine de Victor Ponta pana la capat, fara ca o intoarcere a armelor, oricum ar fi ea motivata, sa nu ii dinamiteze aceasta marca.

In plus, daca UNPR face oficial pasul lateral, se rupe cu totul de PSD, deci va fi obligat sa mearga singur la alegerile de anul viitor pentru care nu stiu daca are macar structurile teritoriale necesare.

Daca Liviu Dragnea si Gabriel Oprea vor intr-adevar sa-l pastreze pe Victor Ponta premier, vor tine parlamentarii PSD si UNPR in banci ca la precedenta motiune si atunci lucrurile vor fi transate inainte de vot.

Daca insa acestia vor fi lasati sa voteze, situatia devine incerta. Pe de-o parte, pot aparea tradari individuale, necoordonate, nu stiu insa daca si suficente pentru a schimba in mod decisiv balanta.

Dar pot exista si tradari coordonate, motivate de calcule politice care nu pot fi facute publice. Liviu Dragnea poate avea interesul sa scape de Victor Ponta de tot, sa mute partidul in Opozitie unde sa-l reaseze dupa pofta sa, sa faca in liniste toate mazilirile pe care le considera necesare, sa alcatuiasca listele electorale dupa propria pofta si in liniste.

In plus, daca sunt tradari secrete, va fi usor pentru PSD sa dea vina pe UNPR, mai ales daca acesta va schimba apoi tabara, si Liviu Dragnea va avea motivul perfect sa scape de partenerul capusa pe liste. Pentru ca UNPR nu aduce PSD niciun beneficiu electoral. Beneficiul adus de acest partid tine strict de mentinerea guvernarii. Daca el nu mai este de actualitate, de ce sa mai faci ofranda de voturi catre partidul lui Gabriel Oprea?

UNPR poate la randul sau trada, in spatele votului secret, doar daca generalul a intrat in alta combinatie, in schimbul unui pret pe masura. Care poate fi acesta e greu insa de spus. Din punct de vedere electoral, al alegerilor de anul viitor, nu vad ce poate compensa pentru UNPR ruperea de PSD. PNL nu prea are cum sa il incarce in vagoanele electorale fara sa piarda procente bune.

Dl Oprea a dat semnale indirecte ca trage la functia de premier, iar PSD i-a trantit usa in nas cat se poate de explicit. PSD nu poate participa la o guvernare in care nu are premierul, a explicat Liviu Dragnea. Dar aceasta este logica oricarui partid mare.

Nu vad de ce PNL ar accepta sa se inhame la caruta lui Gabriel Oprea, sa ii asigure majoritatea, sa ii deconteze toate planoarele pe care le-a pierdut si poate le va mai pierde in continuare, in toate domeniile de aceasta data, ca premier. Sa-i dea posibilitatea sa-si mai umfle procentele ca sa aiba cu cine sa se lupte anul viitor in alegeri.

Daca ar intra in acest joc, PNL va transmite mesajul ca este chiar mai hamesit de guvernare decat PSD, in orice conditii, chiar sub cizma unui personaj cel putin controversat, mana dreapta a lui Victor Ponta pana acum, plagiator declarat ca atare de presedintele Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti. De altfel, dna Gorghiu a si calificat drept exclusa varianta Oprea-premier.

Asa ca, la cum se vad lucrurile acum, as fi inclinata sa spun ca UNPR are tot interesul sa ramana indispensabil PSD, iar aceasta pozitie este, cum spuneam, legata exclusiv de guvernare. PSD vrea sa ramana la guvernare si pentru asta este dispus sa tina UNPR aproape si sa-i dea tain de locuri pe liste. Iar elementul comun e Victor Ponta.

Da, teoretic ambele partide se vor eroda prin mentinerea lui Victor Ponta, dar in fata unui electorat care oricum nu-i vota. Electoratul celor doua partide nu are apasari majore in zona integritatii si poate fi usor fidelizat in continuare cu masuri populiste si cu spaima de instabilitate cu refugiatii la usa, nu-i asa?

Daca acest calcul de logica politica va fi infirmat de jocuri subterane de ultima ora, vom vedea, cum spuneam, nu atat la vot, ci inainte, cand PSD si UNPR vor da ordin de vot sau de boicot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune de cenzura PNL, #Ponta premier PSD UNPR , #guvern