Cine il infrunta pe Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 13:30
7344 citiri
Cine il infrunta pe Victor Ponta? (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Este clar ca in acest moment Victor Ponta este intr-un proces de consolidare a imaginii de lider. Si, din acest punct de vedere, scandalul procurorilor i-a folosit pentru ca i-a dat posibilitatea unei schimbari de discurs.

Liderul PSD a reusit o desprindere de nonproiectul "Jos Basescu!" si a transmis un semnal catre o zona de electorat satula de batalia ultimilor ani, tot mai lipsita de miza pe masura ce mandatul lui Traian Basescu se apropie de final.

Agresivitatea si obsesia sugereaza teama, iar teama valorizeaza adversarul. Iesirea lui Victor Ponta din paradigma antiBasescu, faptul ca a reusit o negociere cu presedintele, ca l-a determinat pe acesta sa faca concesii majore in domeniul pe care, nu mai departe de vara trecuta, il declara nenegociabil, i-au sporit lui Victor Ponta anvergura.

Iar faptul ca a luat decizia propunerii procurorilor pe cont propriu, starnind furia liberalilor, informati, dar neconsultati, l-a pus in pozitia de lider al USL, cu un pas in fata lui Crin Antonescu.

Victor Ponta continua sa infirme ca va candida la prezidentialele din 2014 si nici nu are posibilitatea altui discurs cat timp vrea sa mai tina USL unit. In plus, chiar in momentul rupturii, nu va avea niciun interes sa poarte raspunderea demersului, cu atat mai mult pe motiv de candidatura proprie la prezidentiale.

Dar afirmatiile de acum nu exclud o candidatura prezidentiala in ipoteza, foarte probabila, de altfel, ca USL se va rupe, sa zicem, in toamna.

Daca Victor Ponta se profileaza ca autentic lider al stangii, cine este contraponderea sa pe partea dreapta a esichierului politic? Cine sa fie liderul dreptei?

In primul rand, ar trebui sa fie Crin Antonescu. Teoretic. Practic insa este mai complicat. Si nu este vorba numai despre faptul ca Antonescu nu are in PNL masinaria necesara unei campanii electorale de amploare. Este vorba despre faptul ca liderul PNL este prizonier in discursul antiBasescu, nationalist, negativ cu solutii putine si afecte multe.

Asta il face sa aiba un potential mic de crestere dincolo de electoratul pe care deja il are. Ba, dimpotriva, as spune ca l-ar putea face sa piarda electorat, pe masura ce, odata cu apropierea finalului mandatului presedintelui, aversiunea fata de acesta se va toci. Si ce are de oferit Crin Antonescu in afara de discursului antiprezidential?

Dar dincolo de Crin Antonescu, ce mai exista pe dreapta? O imensa criza de lideri. In acest moment, dreapta aflata in opozitie nu are un purtator puternic de mesaj, o locomotiva care sa promita o autentica alternativa nu atat la Crin Antonescu, cat la Victor Ponta.

Mihai Razvan Ungureanu se profila la un moment dat ca o astfel de solutie altenativa, insa din varii motive nu pare deocamdata sa confirme. Procentele sale sunt modeste, la parlamentare nu a reusit sa-si castige colegiul si nici macar nu mi se pare ca mai crede foarte mult in sansa sa de lider al dreptei. Nici macar de o candidatura prezidentiala nu mai este foarte sigur.

PDL deconteaza in continuare nu doar erorile guvernarii Boc, scandalurile de coruptie si circul de la Convenita din martie, ci tocmai lipsa unui lider autentic. Vasile Blaga poate fi un bun organizator, poate fi o mana forte in interior, dar nu are niciun fel de priza la public, este un comunicator slab si nu reuseste sa transmita nicio emotie, sa ridice pe cineva de pe scaun.

Indiferent ce face PDL de acum inainte, daca nu produce un lider autentic nu va reusi sa reintre pe trend ascendent indiferent ce strategii maiastre va aplica.

Miscarea Populara are cam aceeasi problema. Ea depinde in acest moment strict de popularitatea lui Traian Basescu, perceput ca liderul real al acestei miscari despre care ma indoiesc ca multa lume intelege exact ce este.

Am tot respectul pentru cartea de vizita remarcabila si profesionalismul universitarului Marian Preda, dar domnia sa este, cel putin deocamdata, foarte departe de profilul unui lider, cu atat mai mult al unui lider politic. Miscarea Populara nu are motor, nu are purtator de stindard, nu are magnet, in afara lui Traian Basescu.

Dar presedintele nu mai poate candida si are nevoie de un urmas care sa preia proiectul politic. Deocamdata, el nu exista si, daca nu va aparea unul cu o forta proprie suficienta, orice incercare de transfer de autoritate si popularitate va esua. Dar, si sa reuseasca in mod miraculos, un viitor prezidentiabil al MP are nevoie sa adauge mult peste procentele de acum ale lui Traian Basescu pentru a conta cu adevarat.

Culmea este ca un autentic lider al dreptei ar putea avea o mare sansa in viitorul nu foarte indepartat, pentru ca dosarul economic se profileaza pentru Crin Antonescu exact ca un iceberg foarte greu de evitat si care ar putea sa ii ciobeasca grav si procentele si credibilitatea.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Victor Ponta Crin Antonescu MRU, #prezidentiabil PDL MP , #presedinte PSD