Ce se ascunde in spatele jocului lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:28
10946 citiri
Ce se ascunde in spatele jocului lui Ponta (Opinii)
Foto: DCNews

Exista unii care cred ca in spatele uriasului scandal declansat in USL, intre Ponta si Antonescu, care a plecat de la propunerile procurorilor asumate de premier, s-ar ascunde de fapt o intelegere obscura la cel mai inalt nivel intre liderii principali ai Uniunii Social Liberale.

Chiar si cei care cred in aceasta varianta au putine beneficii de pe urma unei astfel de ipoteze de lucru.

Ea ar explica, e drept, balamucul provocat de razgandirile bruste ale domnului Victor Ponta si doza suprarealista de irational care inconjoara tot scandalul inca inainte de explozia lui la nivelul relatiilor inter-institutionale, pe axa Palatul Victoria - Cotroceni - Consiliul Superior al Magistraturii.

Adeptii acestei teorii pleaca de la afirmatia lui Ponta referitoare la "spalatul pe maini". Ipoteza are sens pana la un punct, intrucat e adevarat ca liberalii s-au dat destul de usor din calea dorintei obsesive a lui Ponta de a o numi pe Kovesi la DNA - miezul intregului scandal.

Pe langa asta, ipoteza mai ofera cateva scenarii excelente de fuga pentru cei inclinati sa creada usor in teorii ale conspiratiei, potrivit carora actualul scandal din USL - Justitie are rolul de a conserva si intari imaginea lui Crin Antonescu, odata cu apropierea alegerilor prezidentiale.

Ponta pierde putin din imagine, insa pentru o scurta perioada, pana cand adevarul va iesi la suprafata si binele va invinge raul. Cam pe aici se termina si explicatiile oferite de bizara intelegere pentru a provoca un scandal monstru care sa arunce toata tara in haos si psihoza.

Teoria tine mai mult pentru cei atasati emotional peste masura de o parte sau de alta a USL. Analistii cu afinitati in partea PSD vor vedea mai degraba succesul lui Ponta, care da dovada de curaj ca il infrunta pe Basescu pe propriul teren si cu propriile arme - UE, Comisia Europeana si asteptarile Bruxelles-ului.

In acelasi timp, ignorand "recomandarile" venite din partea CE si urmand legislatia romaneasca de desemnare a procurorilor sefi ai Parchetelor, Ponta puncteaza si la capitolul pansarea orgoliului nationalist.

Insa, indiferent de cat de multa ingaduinta am dispune, privind atent lucrurile, nimic nu ne lasa loc sa credem ca actinea de kamikaze in care s-a varat Victor Ponta se va termina cu bine, astfel incat USL in general sa aiba ceva de castigat.

Pentru ca si asa, premierul si co-presedintele USL, Victor Ponta, va ajunge cu demersul sau tot la mana lui Traian Basescu.

Aici e punctul de cotitura: Ponta nu a ajuns la pixul presedintelui de pe pozitia celui care are in spate 7,5 milioane de romani si se lupta pentru ei, incercand sa-i reprezinte cel mai bine, ci din postura unuia care a tradat acea majoritate care in vara si in iarna anului trecut votase impotriva lui Traian Basescu si a clientelei sale de partid corupte.

Si din acest punct, oricat ar fi vrut Ponta sa para cocos, viteazul ministru al Justitiei nu a obtinut nimic in plus, nu a rezolvat nici macar un singur lucru.

Daniel Morar ramane in fruntea Parchetului General, CSM analizeaza peste doua luni propunerile lui Ponta, despre Kovesi nu se stie daca va accepta propunerea, iar cu atat mai putin stim daca Traian Basescu va accepta sau nu lista premierului. Cel mai probabil ca nu, din moment ce Tiberiu Nitu a mai fost respins o data si de CSM si de presedinte, iar despre Kovesi au spus si Daniel Morar si Monica Macovei ca nu e tocmai cea mai buna solutie pentru DNA.

Mai grav e insa ca Ponta a ales sa mearga pe aceasta varianta a "intelegerii" cu Traian Basescu, enervand si dezamagind pe toata lumea, pentru a numi repede noii sefi ai Parchetelor, dar nu a vorbit nicio clipa cu presedintele despre numirile pe care avea de gand sa le faca fulger pentru a trece la fel de rapid.

Irationalul traverseaza pana si singura explicatie oferita de Ponta pentru numele lui Kovesi - ca e bine vazuta la Bruxelles - pentru ca prin modul in care au fost facute propunerile, Ponta si-a atras si criticile Comisiei Europene intrucat a renuntat la procedurile de transparenta.

Insa Ponta a izbutit unica si inexplicabila performanta sa isi puna in cap, pe langa procurorii din DNA si CSM, si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), care acuza "imparteala politica", si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), care considera ca functiile au fost negociate pe criterii "exclusiv politice".

Si pentru ca s-a ghemuit in fata lui Traian Basescu, lui Ponta ii mai trebuie un singur lucru ca sa fie facut KO: dintr-un motiv sau altul, presedintele sa nu-i semneze lista.

Din oricare dintre situatiile prezentate mai sus, dupa o analiza cat de cat atenta, nu mai ramane decat vointa imposibil de inteles a lui Ponta de a-si asuma de unul singur o solutie care tradeaza si enerveaza pe toata lumea. Ca si cum ar raspunde unei comenzi misterioase ori ca si cum unicul scop al initiativei lui Ponta este sa-i scoata pe liberali de la guvernare si sa candideze impotriva lui Antonescu la prezidentiale.

In fond, scenariul asta nu e cu nimic mai irational (ori rational!) decat toate celelalte.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta procurori sefi, #Ponta Kovesi DNA, #Ponta desemnare procurori Basescu, #scandal USL procurori , #Crin Antonescu
Comentarii