Ce este demisia de onoare si de ce fug de ea politicienii romani? Interviu cu Mircea Kivu

Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 10:47
16587 citiri
Ce este demisia de onoare si de ce fug de ea politicienii romani? Interviu cu Mircea Kivu
Foto: Crainicul

Victor Ponta, Laura Georgescu, Victor Ciorbea si Raed Arafat sunt doar cateva nume pe lunga lista a celor carora li s-a cerut demisia de onoare in contextul unor scandaluri publice de amploare.

Gest firesc in alte state democratice, demisia de onoare pare sa fie o necunoscuta pentru politicienii romani, cata vreme ea se da (in rarele cazuri cand se da) doar la presiunea sefului direct, daca el exista.

Sociologul Mircea Kivu vorbeste intr-un scurt interviu acordat Ziare.com despre ratiunile unei astfel de decizii si conditiile in care un politician trebuie sa demonstreze ca are onoare prezentandu-si demisia din functie.

Universitatea Bucuresti cere din nou Ministerului sa ii retraga titlul de doctor lui Victor Ponta

Sefa CNA, Laura Georgescu, urmarita penal in dosarul Hrebenciuc: Nici vorba sa-mi dau demisia

Ministrul portughez de Externe si-a dat demisia de onoare la scurt timp dupa ce a fost implicat intr-un scandal de coruptie. In Romania, Relu Fenechiu a fost pastrat de premierul Ponta in Guvern chiar si dupa condamnarea lui la inchisoare in prima instanta, explicatia fiind ca se asteapta verdictul final. De ce aceasta diferenta? Ce este demisia de onoare si cand ar trebui sa apeleze la acest gest un politician?

In cazul Fenechiu, oricum nu ar fi fost vorba despre o demisie de onoare. Pur si simplu, trebuia remaniat de catre seful Guvernului sau retras sprijinul politic de catre partidul din care facea parte. Asta pentru ca, atunci cand un tribunal a analizat probele si te-a condamnat, chiar daca mai ai posibilitatea recursului, nu mai functioneaza prezumtia de nevinovatie. Functioneaza prezumtia legitima ca judecatorii si-au facut treaba corect.

Eu cred asa: demisia de onoare e gestul pe care-l face un demnitar atunci cand recunoaste ca, indiferent daca poate fi gasit direct vinovat sau nu, undeva in subordinea sa s-a petrecut un fapt grav. Chiar daca nu exista vinovatie directa, neputinta de a impiedica fenomenul respectiv trebuie sa duca la demisia de onoare.

Radu Stroe: Am decis sa-mi depun demisia in semn de onoare

Ministrul de Externe Corlatean si-a dat demisia. Ponta i-a gasit inlocuitor

Demisiile ministrilor Radu Stroe si Titus Corlatean pot fi incadrate la aceasta categorie?

Nu putem vorbi despre demisie de onoare decat atunci cand ea se produce din initiativa proprie, de aceea e absurd ca cineva sa o ceara cuiva.

In sensul asta, demisiile lui Stroe si Corlatean ar putea fi considerate demisii de onoare, daca au aparut din proprie initiativa. In cazul lui Stroe nu-mi aduc bine aminte succesiunea evenimentelor, dar in cazul lui Corlatean e clar ca demisia a aparut prea tarziu ca sa mai poata fi considerata a fi dictata de onoare.

Puteti da cateva exemple de situatii in care anumiti politicieni romani ar fi trebuit sa apeleze la demisia de onoare, dar nu au facut-o?

Practic, esecul oricarei actiuni importante asumate de un demnitar ar trebui urmat de o demisie de onoare. Nenumaratele promisiuni de a construi N kilometri de autostrada pana la un anumit termen, de a privatiza o intreprindere, de a adopta o lista de medicamente compensate etc. ar trebui urmate, in cazul nerespectarii, de o demisie de onoare.

Faptul ca, de exemplu, pana astazi niciunul din cele cateva zeci de ministri ai Transporturilor de pana acum nu si-a dat demisia de onoare, in conditiile in care nu avem o autostrada care sa uneasca Bucurestiul de Uniunea Europeana, mi se pare stupefiant.

Primarul Berlinului isi da demisia de onoare, pentru ca n-a terminat la timp un proiect

Mi s-ar parea firesti demisiile de onoare ale tuturor parlamentarilor care parasesc partidul din partea caruia au fost alesi.

In cazul lui Tudor Chiuariu, condamnat definitiv cu suspendare, despre ce onoare sa vorbim? Pur si simplu e o aberatie legislativa faptul ca e permisa ispasirea unei pedepse penale pe bancile Parlamentului.

Cand Avocatului Poporului (Victor Ciorbea - n.red.) i s-a cerut sa atace o ordonanta de urgenta si nu a facut-o, iar Curtea Constitutionala a constatat ca ordonanta era neconstitutionala, dar efectele raman, ce alt mijloc de a-si conserva un dram de onoare ii ramane detinatorului functiei decat demisia?

CCR a declarat neconstitutionala legea migratiei primarilor: Se cere revocarea lui Ciorbea

Prabusirea unui tavan intr-un mall din Riga soldata cu 54 de morti a dus in 2013 la demisia de onoare a premierului letonian si implicit la caderea Guvernului. Credeti ca Raed Arafat ar trebui sa isi prezinte demisia de onoare dupa accidentul SMURD de la Siutghiol, tinand cont ca este principalul responsabil cu organizarea activitatii de salvare in regim de urgenta?

Marturisesc ca privesc cu suspiciune unanimitatile, inclusiv cea care-l considera pe Arafat un fel de zeitate acum doi ani si cea care-i cere acum capul aceluiasi Arafat. Ele sunt de fapt false unanimitati, generate de majoritati prea categorice si minoritati prea timide.

In cazul de fata, acuzatia a venit prea repede si prea categoric. Ca nespecialist, am inteles ca oamenii din elicopter ar fi putut fi salvati, daca s-ar fi ajuns la ei in 10-15 minute de la prabusire. Nu stiu sa spun, si nu am auzit niciun specialist care sa spuna daca asta (socotind intervalele de pana la transmiterea apelului 112, deplasarea unei masini cu barca functionala pana la malul lacului, deplasarea barcii pana la locul prabusirii) ar fi fost posibil, in conditiile standardelor existente.

Poate ca procedurile nu fusesera corect stabilite, si atunci e vina lui Arafat. Poate ca ar fi trebuit ca o barca functionala si un echipaj corespunzator sa fie in permanenta alerta la malul fiecarui lac. Poate ca pasagerii elicopterului care survoleaza un lac ar fi trebuit sa poarte veste de salvare. Poate ca procedurile existau, dar nu au fost respectate. Nu stiu.

De asta, as vrea sa aud opinia unui expert in domeniu, inainte de a cere sau nu demisia presupusului (deocamdata) vinovat sau a altcuiva.

Daca un presedinte incalca Constitutia, risca sa isi piarda mandatul. Ce se intampla daca un Guvern incalca Constitutia prin adoptarea unor OUG vadit neconstitutionale sau daca Parlamentul adopta in mod repetat acte declarate ulterior neconstitutionale de CCR? S-ar impune demisii de onoare?

Aici trebuie judecat dupa principiul simetriei: presedintele nu este demis automat, ci daca vrea majoritatea parlamentara si poporul (care se exprima prin referendum). Guvernul (premierul) poate fi sanctionat prin motiune de cenzura, deci tot prin vointa majoritatii parlamentare.

Sigur, si unul, si celalalt au posibilitatea de a recurge la solutia, mai eleganta, a demisiei de onoare - care e, prin definitie, voluntara.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Mircea Kivu demisie onoare, #politicieni demisie onoare, #Radu Stroe demisie onoare, #Corlatean demisie onoare , #plagiat
Comentarii