Capul lui Motoc a cazut. Valul ramane (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 09:02
3278 citiri
Capul lui Motoc a cazut. Valul ramane (Opinii)

Demisia lui Titus Corlatean de la sefia Ministerului de Externe este tardiva pentru a mai salva ceva din deficitul de imagine al lui Victor Ponta si la limita pentru a mai salva corectitudinea votului de duminica, in ipoteza ca cineva si-ar dori in extremis acest lucru.

Ministrul de Externe ar fi trebuit sa demisioneze imediat dupa dezastrul pe care l-a provocat organizarea mizerabila in strainatate a primului tur de scrutin. Demisia sau demiterea imediata ar fi fost poate singurul argument cu putinta in favoarea ipotezei ca nu am avut o premeditare, ci o simpla eroare de calcul asumata politic rapid.

Demisia atunci ar fi permis corectarea in timp util a deficientelor, daca era vorba doar despre o eroare de calcul.

Dar dl Corlatean a ramas, cred eu, pentru a pune la cale un nou dezastru. Chiar si in ultimul moment, al demisiei, a continuat sa pretinda ca nu intra in competentele Ministerului de Externe suplimentarea numarului de sectii de votare din strainatate ceruta insistent nu numai de romanii de acolo, dar sugerata si de unii ambasadori, cum este cel de la Paris.

Titus Corlatean a ramas pe aceasta pozitie si dupa ce BEC a explicat ca MAE poate sa suplimenteze numarul de sectii.

Dl Corlatean s-a plans ca nu poate comite ilegalitati: "Nu pot oferi motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidentiale din turul doi pe considerente de nerespectare a legii in strainatate".

Adica BEC, alcatuit din judecatori, l-ar fi indemnat pe ministrul de Externe sa faca ilegalitati care sa permita contestarea alegerilor? Daca este asa, avem o imensa problema, care pune sub semnul intrebarii intreg procesul electoral, la nivelul BEC.

In aceste conditii, eu nu am cum sa cred, oricat m-as stradui, ca Guvernul Ponta chiar doreste un vot corect in strainatate si chiar respecta dreptul la vot al fiecarui roman. Ma contrazice evidenta.

Ceea ce vad eu deocamdata este ca multimii tot mai enervate i-a fost aruncat capul unui Motoc, care oricum era atat de compromis si intern, si extern incat nu mai avea nicio utilitate. Dl Corlatean a fost sacrificat atunci cand chiar nu mai era nimic de salvat in privinta domniei sale.

Acum cartoful e in mana lui Teodor Melescanu. Deocamdata, a promis doar ca toti romanii din disapora vor putea sa voteze. Nu vad cum se poate tine de cuvant ramanand pe linia dlui Corlatean, avand in vedere ca la Paris, spre exemplu, in primul tur a existat numarul maxim de cabine si stampile permise de lege, sapte, si la nivel de 4.000 de alegatori a fost haos. Ambasadorul a anuntat ca se asteapta la 9-10 mii de romani care sa vrea sa voteze in capitala Frantei duminica.

In aceste conditii, daca dl Melescanu nu decide rapid infiintarea de noi sectii, nu cred ca demisia dlui Corlatean va opri valul emotional negativ pe care l-a generat deja dezastuoasa administrare a votului din primul tur si reactia initiala a premierului. Si acest val il poate matura pe dl Ponta.

Teodor Melescanu poate sa decida imediat infiintarea noilor sectii, ceea ce insa Victor Ponta deja lasa sa se intelega ca nu se va intampla.

In felul acesta, pe de-o parte, ar confirma ilegalitatea lui Titus Corlatean si faptul ca Victor Ponta a tolerat-o. Pe de alta parte, daca in diaspora se voteaza fara nicio restrictie, mai ales dupa cele intamplate pe 2 noiembrie si dupa declaratiile haluncinante ale unor reprezentani ai puterii, exista riscul ca impotriva lui Victor Ponta sa vina din strainatate un vot strivitor si ca amploare, si ca directie.

Asadar, indiferent ce va face Teodor Melescanu, cred ca dl Ponta este intr-o situatie de lose-lose in care a intrat singur. Si nu ma pot impiedica sa ma intreb daca a actionat strict dupa capul lui sau a fost sfatuit prost inca din seara de 2 noiembrie.

Fapt este ca ceea ce i se intampla acum lui Victor Ponta este infinit mai rau decat povestea cu ofiterul acoperit si, indraznesc sa spun, chiar povestea cu plagiatul. Pentru ca este o chestiune profund emotionala, frustranta, care cred ca arata nu doar un lider arogant, ci si un politian imatur, incapabil de evaluare completa si corecta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Titus Corlatean demisie, #Teodor Melescanu ministru Externe, #Ponta vor diaspora , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014