Cand va cadea Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 07:33
14776 citiri
Cand va cadea Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Fuga este rusinoasa, dar e foarte sanatoasa.

A descoperit asta mai intai Emil Boc, cand isi tinea parlamentarii in banci la motiune ca sa fie sigur ca blocheaza tradarile. Acum a descoperit-o Victor Ponta.

Dar nu pot sa nu-mi aduc aminte cu amuzament ce vocal era PSD, in Opozitie, impotriva acestor practici. Cum acuza el Guvernul Boc de lasitate, cum invoca scorul cu nu stiu cate voturi impotriva Guvernului, dar insuficiente pentru demitere, si zero in favoarea Guvernului.

Nu mult diferit o sa arate probabil si astazi scorul motiunii. Dupa ce PSD a luat decizia sa-si tina parlamentarii in banci la motiunea de cenzura, cu foarte putin timp dupa ce si Gabriel Oprea a facut acelasi anunt si pentru UNPR, cred ca sansele motiunii de cenzura tind spre zero.

Ca sa treaca, ea avea nevoie de tradari masive de la Putere, minimum 70 de bucati, ca sa zic asa, daca liberalilor li se alatura formatiunea lui Mircea Geoana si PMP.

In tacere, la umbra votului secret, era teoretic posibil, dar mi-e foarte greu sa cred ca 70 de parlamentari se vor ridica din banci si se vor duce sub ochii tuturor sa voteze impotriva propriului partid, a propriului premier si presedinte de partid.

Asta ar presupune o lovitura de forta in PSD, perfect organizata sub nasul lui Ilie Sarbu si fara razgandiri care sa ii arunce in aer pe cei care se expun, o lovitura pentru care nu cred ca sunt coapte inca toate conditiile.

Deocmadata au anuntat ca vor incalca acest consemn doi social-democrati si 2-3 independenti. Cam putin.

In plus, e greu sa te astepti ca UDMR sa voteze o motiune pe o tema care le displace profund maghiarilor. Daca se voteaza masiv in strainatate, prin corespondenta, risca sa nu mai treaca pragul electoral. Sigur in politica e bine sa nu spui niciodata niciodata, dar probabilitea caderii Guvernului e mica.

Spun inca, pentru ca, la fel ca in cazul Guvernului Boc, strategia asta cred ca arata o mare nesiguranta. Arata ca Victor Ponta nu mai este deloc sigur pe partidul sau. Si cred ca are motive.

Pentru ca exista intr-adevar un grup strans unit in jurul domniei sale de teama DNA. Ei vor tine cu dintii de Victor Ponta, pentru ca sub conducerea lui sa dea asaltul asupra Justitiei. Dar nu toti pesedistii viseaza noaptea catuse. Si oamenii acestia, care nu au o problema personala si extrem de presanta cu anticoruptia (asta neinsemnand ca o sustin, sa nu exageram), inteleg probabil ca drumul PSD agresiv antiJustitie cu un presedinte premier suspect in frunte este extrem de riscant in perspectiva anului electoral care vine.

Penalii ar putea la o adica sa scape prin masacrarea codurilor penale si eventual a DNA, dar partidul scapa cu asa carte de vizita anul viitor, indiferent de masurile populiste pe care le va lua, cat va avea bani sa le ia? Greu, foarte greu.

Dar aceiasi oameni, sa le zicem rationali, din PSD, nu vor nici sa treaca in Opozitie. Pe de-o parte, pentru ca banii sunt la putere, pe de alta parte, pentru ca retrasi acolo, cu povara acestui moment si fara un lider solid care sa regrupeze ostile, nu stiu ce sanse de recuperare ar avea in perspectiva lui 2016.

Si, atunci, solutia rationala este sa incerce schimbarea liderului din mers, ramanand la guvernare. Cu cine? Aceasta este problema. Deocamdata nu cred ca exista o masa critica in favoarea unei personalitati. Victor Ponta a avut grija sa defriseze terenul.

In cazul UNPR, situatia e mai nuantata. Nu stiu cat se teme Gabriel Oprea de tradari in partidul sau, dar in mod cert nu are niciun interes sa fie cel de numele caruia se leaga alungarea PSD de la guvernare.

Eu cred ca dl Oprea tinteste sefia unui nou PSD, alcatuit prin fuziunea cu UNPR, dar pentru asta trebuie sa fie salvatorul partidului, nu acela care ii da o lovitura de gratie.

Are nevoie de un PSD puternic si in perspectiva anului electoral viitor, ca doar nu s-o duce UNPR pe cont propriu la judecata urnelor. Dar tot in aceasta perspectiva are nevoie sa pastreze si aparenta proJustitie.

Chiar daca voteaza impotriva ridicarii imunitatii lui Ponta, declara ca sustine si DNA, iar pe Laura Codruta Kovesi ar propune-o pentru un nou mandat.

Deci si generalul Oprea are nevoie de acelasi lucru ca grupul pesedist de care vorbeam: un nou premier al actualei majoritati si o schimbare din mers. Dl Oprea a si invocat un nume in interviul de la Adevarul live, e adevarat provocat de moderator:

"Pe George Maior il cunosc foarte bine, suntem prieteni. Si-a facut datoria pentru Romania. A preluat SRI cu o incredere de 10% si a terminat cu 50%. Si-a dorit tot timpul sa i se spuna ambasador. Partenerii nostri au foarte multa incredere. George Maior intra in profilul de prim-ministru".

Dar pentru grupul penal din PSD e foarte greu sa-l accepte pe George Maior, parte din "binomul" care a pus catuse atator pesedisti in ultimii ani.

In plus, mai e o problema. Multi pesedisti spun deschis, daca-i intrebi off the record, ca n-au incredere ca, in eventualitatea unei intelegeri cu Klaus Iohannis pe numele unui premier, acesta se va tine de cuvant.

Modelul jucatorului fara scrupule Traian Basescu e inca viu si, chiar daca nu cred ca i se aplica lui Klaus Iohannis, reflexele paradigmei valabile 10 ani nu mor asa de repede.

Soarta lui Victor Ponta depinde cred de asezarea apelor in PSD. Mai precis, de gasirea unui inlocuitor pentru Victor Ponta care sa intruneasca o masa critica in partid si, in aceleasi timp, sa fie dezirabil pentru presedinte.

Cand aceste conditii vor fi indeplinite, probabil ca Victor Ponta va fi aruncat peste bord fara regrete in numele interesului national etern.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#motiune de cenzura PNL, #Victor Ponta cadere Guvern, #Oprea UNPR motiune, #PSD vot motiune cenzura , #guvern