Binecuvantarea fraudei

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 18 Iulie 2016, ora 12:05
10217 citiri

Cativa elevi de liceu au redactat, imediat dupa Bac, o petitie in care cereau ca Morometii sa fie considerat roman interbelic, argumentand ca momentul in care se derula actiunea e mai important decat anul scrierii textului.

Gresisera la examenul de maturitate si voiau sa corecteze cronologia literara pe cale democratica.

Spre deosebire de liceeni, parlamentarii au puterea de a reamenaja prin vot ordinea istorica, asa ca deunazi au schimbat stema republicii cu cea folosita in epoca interbelica, in care aparea coroana, omagiu adus regilor din dinastia Hohenzollern.

Autoritatea ratiunii e, dupa cum se vede, in criza. Mai sunt si alte exemple. De pilda, in saptamana in care perioada dintre cele doua razboaie mondiale era supusa la tortura literara si la chin ideologic, am aflat ca opt politicieni, unii dintre ei fosti ministri, vor sa renunte la titlurile de doctor obtinute sub coordonarea lui Gabriel Oprea, la vestita Academie Nationala de Informatii.

Legea nu le ingaduie un asemenea abandon, dar cei opt, acuzati ca si-au copiat tezele, au preluat ideea de la fostul premier V. Ponta. Plagiatorii se plagiaza intre ei... Cel supranumit dottore se afla, de altminteri, intr-o disputa permanenta cu lumea academica.

Preluand informatii false despre o traducere din Wittgenstein aparuta la Humanitas, fostul premier n-a ezitat sa-l acuze de frauda intelectuala pe rectorul Mircea Dumitru, numit de curand ministru. E vorba despre razbunare.

Spre deosebire de predecesorii sai, noul ocupant al fotoliului din General Berthelot nu s-a lasat intimidat de santajul politicienilor si a anuntat ca va anula toate doctoratele care n-au respectat normele elementare ale citarii, adica dreptul de proprietate intelectuala.

Unii zic ca problema fraudarii politice a diplomelor e veche si ca mostenim, de fapt, impostura pusa la cale in comunism, cand Ceausescu era presedintele de onoare al Academiei, iar sotia sa, si ea vag alfabetizata, capata titluri de doctor honoris causa. In parte, asa e. Cu doua amendamente.

Dupa 1989, fenomenul a devenit unul masiv. In vremea regimului totalitar, abuzul de putere in campul intelectual era limitat la cuplul prezidential. Acum, orice lider cu un dram de ambitie isi pune in CV un titlu de doctor.

Pe de alta parte, subminarea autoritatii academice nu e produsa doar prin manevre politice. La ea participa si alte voci ori institutii. Intre ele, Biserica Ortodoxa. Am putut-o remarca deunazi, in imprejurari cu adevarat socante, pentru o lume cat de cat decenta.

Mitropolitul Ardealului a fost chemat la DNA, pentru a explica de ce numele sau apare, drept coordonator, pe coperta unei lucrari cu ajutorul careia Gigi Becali si-a scurtat sederea in inchisoare. El a sustinut ca n-a facut decat sa dea o binecuvantare intreprinderii intelectuale, asa cum (se) face cu orice acatist.

A doua zi, a mers in fata procurorilor anticoruptie si Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, intrucat si el a coordonat un volum folosit de patronul Stelei ca scutire de puscarie. Si, minune, era vorba tot despre o binecuvantare, iar nu - Doamne fereste! - de vreo frauda.

Cei doi ierarhi nu sunt, e bine de mentionat asta, singurii care au figurat ca indrumatori "stiintifici" ai unor mazgalituri incropite dupa gratii. Din nefericire pentru lumea universitara, s-au pretat la asemenea masinatiuni si conferentiari sau profesori, care au sarit in ajutorul unor insi condamnati, in cvasi-totalitatea cazurilor, pentru coruptie.

Ideea stupida potrivit careia stiinta poate fi practicata in penitenciar a fost abandonata de actualul Guvern. Vom mai plati, insa, costurile agresiunii politice asupra universitatilor si ale blagoslovirii fraudei intelectuale.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta plagiat, #petitie Morometii, #Laurentiu Streza audiat carti Becali , #plagiat