Bilantul guvernarii USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 20:07
4081 citiri
Bilantul guvernarii USL (Opinii)

La un an dupa ce spargerea majoritatii formate in jurul PDL si dupa doar sase luni de la castigarea alegerilor detasat, Uniunea Social Liberala se afla in cel mai critic punct al existentei sale.

Condamnarea lui Relu Fenechiu, insistenta cu care ambii lideri USL au ales sa il pastreze in Guvern pana in momentul anuntarii sentintei - cel mai probabil ca o forma de testare si presiune asupra Justitiei - pot fi considerate un punct de cotitura in istoria Uniunii si o buna ocazie de a reflecta asupra drumului pe care urmeaza sa pasim.

Falimentul celor mai tari promisiuni din campanie - "dreptate pana la capat" - si scufundarea lenta dar sigura a celor mai importante proiecte - revizuirea Constitutiei si regionalizarea - reprezinta un bilant aproape catastrofal al unei majoritati in care extrem de multi romani isi pusesera sperantele.

Pactul de coabitare cu Traian Basescu, "impartirea" Parchetelor cu ocazia numirii procurorilor sefi si preluarea unei bune parti a politicilor guvernelor Boc si MRU - privatizari, concedieri si liberalizari de preturi - toate aceste practici parca mostenite din ADN-ul fostelor guvernari ii pun pe liderii USL intr-o situatie extrem de neconfortabila.

In lumina acestor negandite si neimaginate fapte, este o buna intrebare - pe care liderii USL ar trebui sa inceapa sa si-o puna: cat le-a mai ramas din scorul urias pe care l-au obtinut pe 9 decembrie?

Procentele uriase castigate de Uniunea Social Liberala ar fi trebuit sa fie o lectie pentru PDL si Traian Basescu, dar in aceeasi masura o obligatie si un avertisment in alb dat si celor abia inscaunati la putere.

Ne convingem astazi ca toate sperantele celor care s-au prezentat la vot nu au fost nimic altceva decat un cec in alb pentru noii puternici ai momentului de a-si da frau liber foametei si acelorasi jocuri pe care le-au invatat privind la fosta Putere.

Singura diferenta si lectie pe care se pare ca Victor Ponta a invatat-o bine si de care se tine cu religiozitate este refularea cinismului si arogantei care izbucnesc in pieptul fiecarui potent al zilei. A inteles bine ca mai mult decat orice, daca a existat un lucru care i-a pierdut iremediabil pe fostii guvernanti, atunci el a fost cinismul si aroganta plus lipsa de empatie cu o tara pe care tocmai o treceau prin sabia austeritatii.

Incercand un model de austeritate ceva mai soft, Ponta isi tine insa in frau din ce in ce mai greu aroganta. Iar cinismul incepe sa-i scape de la oamenii care-l inconjoara.

Daca luam in calcul si perspectivele investitiilor externe tot mai pipernicite, sufocarea statului de un numar record de institutii de control care se calca reciproc pe batatura si situatia in continuare dezastruoasa de la fondurile europene, avem o imagine de ansamblu asupra fundaturii in care au ajuns - la doar sase luni de la alegeri - Victor Ponta si echipa USL.

Tensiunea din firele care-i leaga si-i tine uniti la putere incepe sa devina insuportabila si, daca nu va fi slabita, ea va pocni indiferent de pagubele pe care le va lasa in jur. Este scenariul la care probabil deja se lucreaza. Rezultatele vor veni dupa vacanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Fenechiu condamndat inchisoare, #bilant guvernare USL , #guvern