Basescu si Ponta nu s-au inteles pe memorandum, bugetul ramane in aer

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 18:16 2894 citiri
Foto: Digi 24

Prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu nu au ajuns la nicio intelegere, marti, in ce priveste memorandumul cu FMI, iar acesta este suspendat de facto.

Premierul si presedintele au purtat negocieri timp de aproape o ora, marti seara, la Palatul Cotroceni. La discutii au participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Presedintele vrea sa ne sicaneze cat poate de mult. Eu am reiterat faptul ca nu a folosit niciodata procedurile pana acum. Am zis ca nu le-a folosit niciodata in cei 9 ani. A zis ca regreta ca nu le-a folosit impotriva Guvernului Boc", a spus Ponta, dupa revenirea in Parlament.

Bugetul, in Parlament: Vot la foc continuu si replici acide - Obiectii? Nu sunt, aprobat!

"Este clar ca nu avem ce sa facem, plus ca negocierea cu cei de la FMI, Comisia Europeana este foarte clara", a completat Victor Ponta.

Acesta a mentionat ca presedintele va contesta la CCR Legea bugetului, precizand ca urmeaza ca, dupa ce Parlamentul voteaza bugetul, sa fie trimis la Presedintie, dupa care seful statului sa il retrimita in Parlament "si apoi vedem...".

"A zis ca nu e de acord (cu memorandumul - n.red.). Nici nu trebuie sa fie de acord. Lumea ne-a votat pe noi, nu pe el. Daca erau de acord cu el, votau politicile economice ale lui sau ale PDL. Daca eram la fel, nici nu mai era nevoie de alegeri", a explicat premierul.

Seful Guvernului a precizat ca bugetul trebuie votat "cat mai repede". De asemenea, intrebat daca nu se putea sa se discute in board-ul FMI memorandumul fara semnatura lui Traian Basescu, prim-ministrul a susinut ca "nu era bine": "Nu avea rost, nu se face asa ceva pe plan international, nu putem sa ne comportam neclar".

"Daca nici politica fiscala nu o face Guvernul, o face presedintele... La buget sunt lucrurile foarte clare: ori noi, ori el", a mai afirmat Ponta.

Ce urmeaza?

Intrebat care vor fi urmatorii pasi in privinta Legii bugetului, presedintele PSD a raspuns: "Parlamentul va da votul asupra bugetului, se trimite la presedinte, m-a asigurat ca il retrimite in Parlament, deci nu e de acord din principiu, il votam inca o data, il trimitem presedintelui, probabil ca il va contesta si la CCR. Dupa ce se contesta si la CCR, va trebui sa il promulge".

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

Premierul Ponta a prezentat marti bugetul pentru anul 2014 in plenul Parlamentului. Legea nu tine cont de modificarea ceruta de presedintele Traian Basescu, si anume renuntarea cresterii accizei la carburanti.

Luni seara, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va semna memorandumul cu FMI si nici nu va promulga Legea bugetului daca nu se renunta la cresterea accizei la benzina si motorina. FMI si Comisia Europeana au reactionat spunand ca monitorizeaza situatia, dar decizia cresterii accizei apartine Guvernului de la Bucuresti.

Sedinta boardului FMI programata pentru luna decembrie a fost amanata, iar consecinta va fi ca nu se va elibera transa de bani aferenta concluziilor intalnirii din octombrie, de la Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News