Arma secreta a cuplului Ponta - Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 22:40
7363 citiri
Arma secreta a cuplului Ponta - Antonescu (Opinii)
Foto: victorponta.ro

Nu e o afirmatie care trebuie sa socheze. Dimpotriva, este vorba despre cum si cand cei doi lideri ai Uniunii Social Liberale si-au pierdut secretul care le-a adus un procent urias in cele doua tururi de alegeri si facea USL o constructie de temut pentru restul clasei politice.

Pentru cei care nu au inteles ce s-a defectat in interiorul USL incat o alianta care parea indestructibila a ajuns aproape de punctul mort, totul in mai putin de un an, Victor Ponta a explicat in cateva cuvinte simple, aranjate intr-o metafora dezgustatoare, dar sugestiva.

Raspunsul pentru deteriorarea relatiei cu Crin Antonescu sta in faptul ca premierul nu si-a indesat "destula" ceara din urechi, astfel incat sa devina imun la cantecele de sirena venite dinspre Cotroceni. De fapt, nici el, nici Crin Antonescu nu si-au indopat cum trebuie canalul auditiv extern si au lasat zgomotul de fond emis de Traian Basescu sa le tulbure ergoliul si facultatea de judecata.

"Sunt niste lucruri care s-au adunat in timp, dar cred ca principala problema a fost faptul ca au cantat prea mult sirenele de la Cotroceni si uneori nu ne-am pus destula ceara in urechi ca sa nu le auzim, ca sa ma exprim putin metaforic", a recunoscut Victor Ponta intr-o emisiune la Antena 3, la sfarsitul zilei cand ruperea USL parea o certitudine a carei singura necunoscuta era momentul in care se va petrece ingroparea vehiculului antibasismului.

Intr-un fel, omul are dreptate. Singura ratiune de a exista a Uniunii Social Liberale a fost lupta impotriva "tiranului" de la Cotroceni, iar cand dusmanul a dat semne ca dispare in ceata, USL s-a clatinat cu o magnitutidine direct proportionala cu forta de vrajeala emanata de presedinte.

Ce-i scapa premierului e ca el a fost primul care si-a scos dopurile de ceara din urechi, cand a semnat in miezul noptii acel absurd pact de coabitare si cand, apoi, i-a dat puteri locatarului de la Cotroceni de a-si alege jumatate dintre sefii procurorilor, cu Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA.

Traian Basescu a stiut de la bun inceput ce face si a executat jocul perfect: l-a atras pe Ponta in cursa pentru a obtine timp si procurori. Apoi, dupa ce premierul a ramas fara ceara in urechi, a inceput sa-i strige tot ce i-a venit la gura. Dar nu asta e cauza pentru care Ponta e astazi surd de o ureche. Iar dupa ce a tinut in loc USL jumatate de an, timp in care alianta si-a ratat toate planurile si punctele din programul cu care a cucerit cele 70 de procente din Parlament, Traian Basescu si-a mutat cantecul de vraja asupra celuilalt lider al uniunii, Crin Antonescu.

Avand constiinta incarcata de propria-i coabitare, Ponta si-a imaginat ca partenerul de guvernare ii intoarce fapta. Si asa au ajuns cei doi lideri sa se acuze de lucruri care intr-o tara cat de cat decenta ar fi fost suficiente pentru a rupe orice alianta politica. Doar in tara urechilor pline de ceara sentinte ca "mincinos", "inselat" sau "pacalit" pot trece drept suparari de moment si lucrurile sa continue ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Singura problema e ca, in realitate, Victor Ponta si-a infundat urechile cu ceara in fata asteptarilor electoratului caruia i-a promis, in numele USL, printre altele, ca nu va continua explorarea si exploatarea gazelor de sist, ca nu va da unda verde pentru cianuri la Rosia Montana, daramite sa faca o legislatie speciala pentru RMGC, si mai ales ca nu il va reabilita pe "dusmanul" Basescu.

Drama lui Ponta e ca si-a infundat urechile pentru cine nu trebuie si a continuat sa le plece in fata celui pe care il decreta expirat si terminat.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#rupere USL, #minciuna USL, #Ponta cantec sirena, #cantec sirena Cotroceni , #USL