Alegeri prezidentiale 2014 Victor Ponta - de la carlanul lui Nastase la Palatul Victoria

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 14:16
23921 citiri
Alegeri prezidentiale 2014 Victor Ponta - de la carlanul lui Nastase la Palatul Victoria
Foto: Facebook/Victor Ponta

Ascensiunea politica a lui Victor Ponta a inceput misterios. "Micul Titulescu" a fost scos din jobenul lui Adrian Nastase in 2001, cand premierul - presedinte PSD i-a propus sefia Corpului de Control al Guvernului. Victor Ponta avea in spate o cariera de procuror de doar 6 ani, in care nu s-a remarcat prin dosare spectaculoase.

De ce era o functie - cheie a explicat chiar Victor Ponta: "Controalele se faceau numai si numai la cererea primului-ministru. Primul-ministru primea informatii de la diverse institutii - SRI, SIE, presa etc. -, pentru unele era sesizat Parchetul. Dar daca primul-ministru dorea sa afle mai multe informatii despre un anumit caz, apela la Corpul de Control, altfel eu nu faceam control.

Primul-ministru avea capacitate absoluta de selectie. Cand am declansat controlul la Primaria Bucurestiului, unde era primar Traian Basescu, am facut-o, evident, la cererea primului-ministru. Functiona dreptul discretionar al primului-ministru in aceasta chestiune, el hotara si ce era dat publicitatii. Concluziile controalelor erau cunoscute numai de primul-ministru. In calitate de sef al Corpului de Control, eram dependent total de primul-ministru si de increderea lui".

Totul despre candidatul Victor Ponta

Concluziile publice au fost putine in acea perioada, ceea ce nu inseamna ca ele nu au existat.

Cel mai important moment public al acestei etape din cariera lui Victor Ponta este legata de sinuciderea tanarului procuror Cristian Panait, insarcinat sa il ancheteze pe procurorul oradean Alexandru Lele. Acesta il arestase pe Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor si sponsor al PSD. Vorbim despre o perioada in care anchetarea si cu atat mai mult arestarea unui apropiat al puterii erau la fel de probabile precum canicula in ianuarie.

Cazul Panait nu este nici pana in ziua de astazi elucidat. Dar cateva detalii au aparut insistent in presa, inclusiv in cea straina. Cu cateva ore inainte de a cadea sau a se arunca de la etaj, Panait s-ar fi intalnit cu Victor Ponta, iar ultimele cuvinte ale tanarului procuror spuse matusii sale ar fi fost: "Cainele de Ponta m-a omorat!". Au existat si infomatii ca analizele toxicologice post-mortem au identificat droguri in sangele lui Panait.

Imediat dupa sinuciderea lui Panait, Victor Ponta a afirmat la Marius Tuca Show ca a fost si o problema de sistem, ca sunt mai multi vinovati si ca s-a trecut pe sine si colegii lui Panait pe primele locuri ale listei. N-a mai revenit asupra problemei.

De ce vrea sa fie presedinte Victor Ponta

Cariera de avocat

Cariera juridica a lui Victor Ponta a avut, dupa plecarea lui Adrian Nastase de la putere, si o componenta de avocatura fara mari ecouri. Au ramas din ea doar cateva scandaluri.

In 2006, deputat PSD fiind, a fost avocatul lui Ovidiu Tender, in dosarul in care acesta era acuzat de mai multe infractiuni economice, fiind insa inalturat din proces ca incompatibil.

Ce avere are Victor Ponta

Tot ca avocat, potrivit Rise Project, a prestat servicii pentru firmele lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea. O colaborare interesanta, cat timp Victor Ponta este avocat specializat in penal, iar pentru firmele lui Dorin Cocos a realizat operatiuni de drept comercial, in principal acte aditionale.

Ce promite Victor Ponta

Un alt episod este colaborarea cabinetului lui Victor Ponta cu casa de avocatura a lui Dan Sova, exact in perioada in care aceasta din urma avea un contract mai mult decat avanajos cu complexele energetice din Gorj, colegiul de deputat al lui Victor Ponta, contract care face acum obiectul unui dosar la DNA.

Din 2004, Victor Ponta a fost fara interupere deputat de Gorj. In primul mandat a avut 28 de initiative legislative, din care cea mai importanta este legata de actuala forma a votului uninominal. Interesant este ca in 2011, dl. Ponta a initiat impreuna cu Crin Antonescu un proiect de modificare a acestei legi pentru trecerea la scrutinul majoritar intr-un tur, ca la primari, care insa a esuat la CCR.

In al doilea mandat, a avut 24 de initiative, dintre care doar 5 au devenit legi. Intre ele, Legea privind ziua mamei si a tatalui si Legea privind infiintarea Zilei Culturii Nationale. In 2009, s-a numarat printre initiatorii unui proiect de modificare a Codului Penal, alaturi de Eugen Nicolicea si Tudor Chiuariu, printre altii, initiativa retrasa insa in cursul aceluiasi an.

Ponta, lansare faraonica la prezidentiale - discurs despre Unire, originile sale si razboiul cu Basescu

A fost vicepresedinte in Comisia speciala comuna pentru noile coduri, pozitie in care, a fost acuzat de ministrul de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu, ca a blocat vreme de 8 luni lucrarile.

In Executiv, inainte de a ajunge premier in 2012, Victor Ponta a mai fost de doua ori, ca ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, in ultimele luni ale guvernului Nastase, si ministru pentru relatia cu Parlamentul in guvernul Boc PSD-PDL.

Ascensiunea in PSD

Ascensiunea lui Victor Ponta in PSD a inceput tot sub semnul lui Adrian Nastase. Intai ca presedinte TSD, apoi, pana in 2004 ca vicepresedinte PSD. Politica s-a impletit cu viata personala din momentul in care Victor Ponta s-a casatorit, in 2007, cu Daciana Sarbu, fiica unuia dintre cei mai puternici lideri locali ai PSD, Ilie Sarbu.

Aceasta inrudire i-a adus si primele acuzatii de nepotism, amplificate de cand conduce Executivul. Premierul Victor Ponta are cinci rude prin alianta in guvern sau in institutiile subordonate, in frunte cu ministrul Justitiei. El insusi este finul lui George Maior, director al SRI.

Dar nu numai inrudirea cu Ilie Sarbu i-a adus in mod absolut neasteptat sefia PSD, in 21 februarie 2010, dupa infrangerea lui Mircea Geoana la prezidentiale.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Congresul prelungit pana foarte tarziu dupa miezul de noptii a fost o confruntare atroce intre taberele din PSD debusolate. Cel care a inclinat balanta in favoarea lui Victor Ponta a fost Ion Iliescu, care i-a platit astfel o polita grea lui Mircea Geoana.

Octav Cozmanca a si spus atunci ca in 2010 au fost razbunate prostiile, masinatiunile si smecheriile de la congresul din 2005: "Multi care se dau mari politicieni astazi au tradat atunci. Isi meritau si isi merita soarta".

Cert este ca Victor Ponta a ajuns presedintele unui partid care nu mai era controlabil cu adevarat de la centru. Baronii, ridicati de Mircea Geoana pentru a scapa cu ajutorul lor de echipa lui Adrian Nastase, devenisera deja cu mult prea puternici, politic si financiar, pentru a se mai afla sub comanda unui presedinte. Mai ales a unuia atat de tanar si fara anvergura precum Victor Ponta.

Chiar si pentru Ion Iliescu, Victor Ponta pare sa fi fost o solutie de compromis cu pontential limitat. Ion Iliescu i-a si lipit stampila de carlan. De notat ca acum, cand Victor Ponta este in mijlocul bataliei prezidentiale, nu beneficiaza de sustinerea totala a lui Ion Iliescu, care a si lipsit de la lansarile candidaturii sale.

Si, intr-adevar, Victor Ponta nu a prea dat impresia ca ar controla partidul. A patronat insa o schimbare de generatie in PSD, realizata efectiv de DNA. Daca baronii vechi precum Constantinescu, Nicolescu sau Cosma s-au prabusit sub loviturile justitiei, garda tanara a preluat fraiele cu Ghita, Sova, Negoita. Am asistat si la rabufniri de neimaginat in vremea lui Adrian Nastase si chiar Mircea Geoana, precum razboiul penal Ghita - Negoita.

Cum a ajuns premier

Si premier Victor Ponta a ajuns in mod surprinzator in mai 2012 dupa o motiune de cenzura precedata de racolari masive din tabara Puterii, operate de PNL, nu de PSD. Traian Basescu i-a incredintat imediat mandatul. Sunt lideri democrat-liberali care povestesc ca in seara dinaintea motiunii, intr-un dintre vilele din Aleea Modrogan, ar fi avut loc o intalnire de taina intre presedintele Basescu, Emil Boc, Elena Udrea si Victor Ponta. S-or fi predat atunci cheile guvernarii?

De ce vor sa fie presedintele Romaniei

Relatia dintre Victor Ponta si Traian Basescu, desi adversari declarati si oficial neimpacati, are totusi elemente contradictorii. Dincolo de declaratiile publice adesea extrem de virulente, Traian Basescu l-a numit de doua ori premier, fara obiectii. Presedintele a marturisit la un moment dat ca Victor Ponta l-ar fi rugat sa-i fie nas, informatie negata de dl. Ponta. A existat si controversatul pact de coabitare, care luat prin surprindere USL si, sa nu uitam, Ilie Sarbu a fost unul dintre artizanii negocierii guvernului PDL- PSD din 2008.

Si relatia cu Elena Udrea nu a fost rea in totalitate. Nu numai ca Victor Ponta a prestat servicii juridice pentru Dorin Cocos, dar exista si poze care arata o frumoasa sueta a celor doi dusmani neimpacati.

Mandatul de premier al lui Victor Ponta a fost marcat decisiv de suspendarea presedintelui in 2012. Un episod traumatizant din istoria recenta a Romaniei in care Victor Ponta a avut un rol dual. Pe de-o parte a fost parte la suspendare, unul dintre liderii actiunii, a emis ordonantele de amputare a atributiilor CCR si de modificare a cvorumului de validare a referendumului.

Pe de alta parte, a avut doua contributii decisive impotriva verdictului dorit de USL. Tot Victor Ponta a decis renuntarea la ordonantele care garantau succesul demiterii si, in final, a trimis la CCR listele electorale neamputate, ceea ce a dus la reinstalarea lui Traian Basescu la Cotroceni.

Si tot un rol interesant a jucat Victor Ponta si in episodul numirii procurorilor sefi, cand impotriva presiunii USL, a semnat cu mana lui propunerea ca Laura Codruta Kovesi sa devina procuror sef al DNA cu consecinte pe care penalii din politica le resimt din plin.

Ce promit candidatii la alegerile prezidentiale

In privinta Justitiei, Victor Ponta a pastrat mereu o atitudine duala. Pentru consumul intern al PSD, a emis tot felul de declaratii brutale impotriva Justitiei, unele sanctionate de CSM, de sustinere a anchetatilor si condamanatilor penali, precum Nastase, Duicu, cel care facea trafic de influenta din anticamera premierului sau fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu. Dar pe fond, sub presiunea externa strivitoare, nu a intreprins demersuri decisive care sa destabilizeze sistemul judiciar si legislatia penala.

Codul Penal a fost luat cu asalt in "martea neagra", dar atacul a esuat si nu a mai fost reluat pana acum, legea gratierii si amnistiei e la sertar, niciodata nu au fost atat de multi baroni in ancheta si la puscarie.

Nu este singurul episod de dualitate a lui Victor Ponta. Ca premier semna proiectul de lege privind Rosia Montana, ca deputat anunta ca nu o va vota.

Scandalul plagiatului

Dar poate ca scandalul cel mai rasunator de care se leaga numele lui Victor Ponta este cel al plagiatului. Revista Nature a fost prima care a scos la iveala, servita dintr-o sursa nici pana in ziua de azi certa, ca pagini intregi din lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta sunt copiate din alte lucrari.

Verdictul a fost confirmat de Comisia pentru Atestarea Titlurilor Universitare, de Universitatea Bucuresti, care a si solicitat ministrului Andronescu retragerea titlului, si de o comisie internationala din care au facut parte profesori de la Sorbona si Strasbourg. A scapat gratie singurului verdict contrar, al comisiei din cadrului Ministerul Educatiei, numita de ministrul subordonat premierului.

Desi a fost unul dintre marii critici ai guvernarii prin ordonante de urgenta, Victor Ponta a adoptat acest model, ba chiar l-a perfectionat. Guvernul a emis peste 250 de ordonante de la instalare, desi are in spate de la alegerile din 2012 o majoritate confortabila.

Unele dintre aceste ordonante, precum aceea care a modificat Legea educatiei sau aceea care a permis traseismul primarilor, ca sa nu mai vorbim de ordonantele verii 2012, au stranit mari tensiuni, fiind socotite chiar atentate la democratie. Nu au fost insa atacate la CCR decat doua dintre ele, pentru ca singurul care o poate face este Avocatul Poporului, prima functie "eliberata" inainte de declansarea suspendarii din 2012.

Din punct de vedere economic, Guvernul Ponta a reusit cateva contraperformante notabile: reintrarea tarii in recesiune tehnica, scaderea investitiilor straine dupa introducerea taxei pe stalp, pierderea a 100 de mii de locuri de munca numai anul acesta. In schimb, inceputul campaniei a fost marcat cu mari cadouri electorale pentru diferite categorii sociale, pensionari, mame, piloti, dar mai ales primari. Nota de plata a acestei generozitati se ridica la 1,5 miliarde de euro.

Acum, Victor Ponta este candidat la presedintie. Cat si-a dorit acesta candidatura si cat a fost impins spre ea de partid e discutabil. Fapt este ca a amanat cat a putut decizia, a avut trei lansari, dintre care doua in conditii nefericite.

Prima a fost asociata cu inundatii grave in Oltenia, asta dupa la ce precedentele inundatii premierul se plimba pe ulite cu barca impinsa de angajatii ISU.

Iar cea de-a treia a avut in cadrul unei manifestatii cu iz faraonic pe Arena Nationala, care a presupuns aducerea spre Capitala a zeci de mii de oameni plimbati cu 1.000 de autocare si care a blocat practic un intreg cartier bucurestean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#profil Ponta prezidentiale, #Victor Ponta candidat prezidentiale 2014, #campanie Victor Ponta prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #prezentare Victor Ponta , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii