Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aberatia zilei: Ordonanta "cu de toate"

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 13:43
6187 citiri
Aberatia zilei: Ordonanta "cu de toate"
Foto: site Guvernul Romaniei

Guvernul Ponta a adoptat miercuri o noua megaordonanta de urgenta, care vizeaza domenii de activitate complet diferite si incalca, pe alocuri, principiile democratiei. Acest talmes-balmes ar putea fi contestat la Curtea Constitutionala doar de catre Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, daca situatia l-ar soca suficient de tare (asa cum s-a intamplat in cazul Sorin Oprescu).

Conform comunicatului citat de Agerpres, ordonanta de urgenta adoptata miercuri de guvern are prevederi care se refera la localitatile ramase fara primari sau consilii locale, dar vizeaza totodata si... cadrele didactice din universitati, marii contribuabili, ANAF sau reprezentarea Romaniei la Curtea de Arbitraj din Washington.

Un capitol important se refera la situatia incredibila in care se afla mai multe localitati pe care acelasi Guvern Ponta le-a lasat fara alesi, refuzand sa organizeze alegeri partiale. Catalogata de instanta ca "exces de putere", decizia Guvernului Ponta este acum invelita intr-o ordonanta de urgenta care genereaza situatii la limita legalitatii.

Astfel, secretarul primariei sau o persoana numita de prefect va putea sa aprobe alocatiile sau ajutoarele sociale si tot secretarul, cu avizul ANAF, va putea sa decida asupra nivelului impozitelor si taxelor locale pentru anul 2016. In plus, in cazul in care bugetul local se schimba prin hotarare de Guvern, prefectul va putea sa desemneze o persoana care sa preia calitatea de ordonator principal de credite si care va putea rectifica bugetul local, cu avizul ANAF.

Astfel, pentru o perioada de aproape un an de zile, in aceste localitati prefectii numiti de Guvernul Ponta vor taia si vor spanzura, fara sa tina cont neaparat de dorinta cetatenilor.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu spune ca solutia gasita de Guvernul Ponta pentru localitatile ramase fara edili este una proasta si poate genera incompatibilitati sau acte de coruptie. De asemenea, ea incalca un principiu fundamental al democratiei.

Fostul ministru de Finante a declarat pentru Ziare.com ca vor aparea situatii in care secretarul primariei popune si tot el aproba si pune in aplicare anumite decizii, generandu-se astfel incompatibilitati, in special in cazul rectificarilor de buget.

Pe de alta parte, "cumulul unor activitati pune o presiune foarte mare pe persoana", a mai subliniat acesta, criticand "lipsa de transparenta" generata in asemenea cazuri si adaugand ca alta este situatia in care exista Consiliu Local si primar ales legal de cetateni.

"Pot sa apara premise pentru fapte de coruptie", a mai spus deputatul PNL, exprimandu-si opinia ca "PSD nu a vrut sa organizeze alegeri partiale pentru ca au vazut ca stau prost in sondaje".

Gheorghe Ialomitianu a pus la indoiala si eficienta actului normativ adoptat de Guvernul Ponta. "Ordonantele trebuie sa fie simple, clare", a subliniat Gheorghe Ialomitianu, reamintind ca Victor Ponta s-a laudat cu foarte putine ordonante de urgenta, dar de mai multe ori a recurs la comasarea lor in una singura.

Intrebat daca se asteapta ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, sa atace ordonanta la Curtea Constitutionala, Gheorghe Ialomitianu a comentat ironic spunand ca acesta "cam doarme".

"Victor Ciorbea e un fel de avocat al lui Victor Ponta, al lui Sorin Oprescu, e de fapt avocatul PSD", a conchis deputatul liberal.

La randul sau, prof. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, ne-a explicat ca era nevoie de o ordonanta pentru ca "legea actuala nu reglementa anumite situatii existente in practica".

"E posibil ca tot consiliul sa nu mai existe si sigur ca prefectul avea niste indatoriri, dar apareau tot felul de probleme nu doar atunci cand tot consiliul nu mai era, ci si doar o parte din el si mai ales mai mult de jumatate", a punctat prof. Iancu.

Totodata insa, acesta a subliniat faptul ca "secretarul consiliului este un functionar, iar bugetul ar trebui sa fie administrat de cineva care ocupa o anumita pozitie rezultata din alegeri, nu de un simplu functionar".

Un mare semn de intrebare apare insa cu privire la forma ordonantei de urgenta, adica la faptul ca reglementeaza domenii atat de diverse.

"Aici este o problema pentru ca se incalca legea 24/2000 privitoare la tehnica legislativa. Nu e posibil ca intr-o lege sa reglementezi mai multe domenii tocmai pentru ca se perturba sistematizarea legislativa. Consiliul legislativ are obligatia potrivit acestei legi sa urmareasca sistematizarea legislativa.

In plus, intr-o asemenea situatie actul normativ ar putea fi chiar neconstitutional pentru ca neconstitutionalitate inseamna nepredictibilitate si chiar un asemenea haos legislativ", a mai declarat fostul Avocat al Poporului, subliniind faptul ca se incalca astfel si jurisprudenta Curtii Europene.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Guvern Ponta ordonanta primari, #mega ordonanta Ponta alegeri , #premier