Zegrean il contrazice pe Ciorbea: Vorbeste prostii. Doar nu ia institutia cu el cand pleaca in concediu

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:22
17963 citiri
Zegrean il contrazice pe Ciorbea: Vorbeste prostii. Doar nu ia institutia cu el cand pleaca in concediu
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale si cel care a semnat decizia invocata ieri de Victor Ciorbea, afirma ca acesta "vorbeste prostii" cand spune ca nu isi poate delega atributia de sesizare a CCR pentru ca institutia este "unipersonala".

Reactia vine dupa ce Avocatul Poporului a plecat in concediu pentru doua saptamani semnand anterior un ordin care prevede explicit ca niciunul dintre adjunctii sai nu poate exercita atributia de a sesiza Curtea Constitutionala. Intr-un comunicat de presa remis joi seara, Victor Ciorbea afirma ca a luat aceasta hotarare pe baza Deciziei Curtii Constitutionale nr. 336 / 2013 din care ar reiesi ca institutia Avocatul Poporului este o autoritate publica "unipersonala".

Citeste mai multe despre: Avocatul Poporului precizeaza ca si-a delegat atributiile unui adjunct, dar acesta nu poate sesiza CCR.

Contactat de Ziare.com pentru lamuriri suplimentare, fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean, cel care a semnat decizia CCR invocata de Victor Ciorbea, spune ca acesta "vorbeste prostii".

"Avocatul Poporului este o institutie, nu este un om. Daca ar fi cum zice domnul Ciorbea, cand ar pleca el de acolo s-ar desfiinta institutia. Conform legii, exista patru adjuncti. Orice sef de institutie cand nu isi mai poate indeplini atributiile este obligat sa lase unul dintre adjuncti sau o alta persoana sa faca ceea ce trebuia sa faca el daca era acolo.

Dl Ciorbea vorbeste prostii, doar nu ia institutia cu el cand pleaca in concediu. Ce ne-am face daca s-ar imbolnavi si ar lipsi cateva luni, cat permite legea? Nu ar face nimeni ce trebuie in locul lui? Nu se poate asa ceva. Crede ca atributiile lui sunt egale cu atributiile de a apasa pe butonul nuclear?!", ne-a declarat Augustin Zegrean.

Conform legii, ocupantul functiei de Avocat al Poporului nu isi pierde mandatul decat daca se afla in "imposibilitate de a-si indeplini atributiile mai mult de 90 de zile", prin urmare daca ar fi asa cum spune Victor Ciorbea, ar exista riscul ca timp de 3 luni sa nu poata sesiza nimeni CCR cu privire la o ordonanta de urgenta.

Intrebat daca poate fi contestat undeva Ordinul 190/2018, Augustin Zegrean a raspuns: "Nu poate fi contestat, dar Parlamentul, care este cel care alege Avocatul Poporului si care pe Gheorghe Iancu l-a dat afara pentru lucruri mult mai putin grave, ar putea sa isi faca ordine si in domeniul asta".

"Din pacate, aceasta institutie la noi s-a nascut moarta. Nu a fost niciun ocupant al functiei de Avocat al Poporului care sa ridice institutia la nivelul de demnitate care e in alte tari ale lumii. Ombudsmanul suedez (Suedia fiind tara in care s-a nascut aceasta institutie) mi-a spus odata: 'Cand eu ma duc intr-o regiune a Suediei, toata administratia tremura' si l-am intrebat de ce se intampla asta, cui i se datoreaza aceasta faima? 'Prestigiului persoanei care ocupa functia', mi-a raspuns", ne-a declarat Augustin Zegrean.

Citeste mai multe despre:

Conform cadrului legal in vigoare, Avocatul Poporului este singurul in masura sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la controversata Ordonanta de Urgenta 92/2018 prin care au fost modificare legile Justitiei fara un aviz al CSM si fara consultare publica.

Institutia Avocatul Poporului a fost introdusa in Constitutia Romaniei inca din 1990, fiind echivalentul institutiei ombudsmanul european, ale carei origini sunt in Suedia anului 1766. Rolul fundamental al Avocatului Poporului este de a apara drepturile si libertatile cetatenesti in raport cu autoritatile publice si in special cu cele executive.

Victor Ciorbea a fost votat in aceasta functie de Parlament, cu mare scandal, in aprilie 2014, mandatul sau fiind de 5 ani.

Conform Ordinului 190/2018, pe perioada 17-30 octombrie, in care Victor Ciorbea se afla in concediu de odihna, atributiile delegate de el sunt indeplinite de Magda Stefanescu, unul dintre adjunctii sai.

Adjunctul Avocatului Poporului pe probleme de justitie este fostul procuror general Mircea Criste, iar daca Victor Ciorbea nu ar fi interzis in mod expres sesizarea Curtii Constitutionale, este posibil ca unul dintre acesti doi adjuncti sa fi luat in considerare decizia de a sesiza CCR cu privire la ordonanta de urgenta pe Justitie.

Cei care au scos la iveala intreaga situatie au fost parlamentarii USR care s-au dus la sediul institutiei Avocatul Poporului pentru a cere sesizarea Curtii Constitutionale.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Zegrean Ciorbea ordin delegare atributii , #avocatul poporului
Comentarii
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
De ce nueste dat afara si tras la raspundere pentru abuz in servici?
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5