Specialistii din CSM dejoaca planurile lui Toader si Ciorbea in cazul completurilor de 3 judecatori

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:15
21894 citiri
Specialistii din CSM dejoaca planurile lui Toader si Ciorbea in cazul completurilor de 3 judecatori
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Compunerea completurilor de 3 judecatori de la Inalta Curte se realizeaza printr-o procedura care respecta legea si regulamentele in vigoare, si nu "pe cale interpretativa". Considerentele deciziei CCR privind completurile de 5 judecatori nu pot fi extinse si in cazul altor completuri de la Inalta Curte sau de la celelalte instante judecatoresti.

Concluziile apartin specialistilor Directiei legislatie, documentare si contencios din CSM care au analizat o cerere trimisa de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cu privire la modalitatea de alcatuire a completurilor de trei judecatori, a celor "specializate" si a celor penale, civile si de contencios administrativ de la Inalta Curte.

Inainte de a trimite solicitarea catre CSM, Victor Ciorbea s-a intalnit cu mai multi condamnati pentru coruptie sa se informeze asupra subiectului.

"Referitor la impactul pe care l-ar avea asupra activitatii instantelor judecatoresti declararea ca neconstitutionala a procedurii de constituire a completurilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si, respectiv, de la celelalte instante judecatoresti, raportat la imperativul asigurarii dreptului la un proces echitabul al justitiabililor, Directia legislatie, documentare si contencos nu este in masura sa realizeze astfel de estimari", se arata in analiza CSM, consultata de Ziare.com.

Toader sustinea ca lucrurile sunt identice

Solicitarea lui Victor Ciorbea a fost depusa pe 18 februarie 2019, dupa ce Tudorel Toader a declarat ca Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala in acest caz.

"Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curtii Constitutionale care a constatat acel conflict juridic de natura constitutionala si imperativ a aratat ce trebuie de facut si Inalta Curte a procedat la constiturea legala a completelor de cinci. Ma intrebati de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice.

Care-i deosebirea? Deosebirea faptului ca nu avem o decizie a Curtii Constitutionale care sa aiba in spate sa bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei si analogia nu o putem pune in opera, dar oricand si oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala si cei care mai sunt in curs de judecata, in cai de atac sau in contestatie in anulare, daca mai au termenul sa nu fie expirat, pot ridica in fata instantei de judecata exceptia de neconstitutionalitate", a spus Tudorel Toader.

Solicitarea lui Ciorbea

Victor Ciorbea a solicitat mai multe lucruri prin prisma Deciziei nr. 685/2018 a CCR privind completurile de 5 judecatori. "in special acelea referitoare la compunerea completurilor realizata pe cale interpretativa, de catre Colegiul de conducere al ICCJ."

Foto: Solicitare Avocatul Poporului

Verdict: Nu pot fi extinse

Potrivit specialistilor CSM, Decizia nr. 685/2018 a CCR a avut in vedere doar compunerea completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte, iar nu si a celorlalte completuri de la nivelul instantei supreme ori ale celorlalte instante judecatoresti.

"In opinia noastra, considerentele Deciziei CCR nr. 685/2018 nu pot fi extinse in ceea ce priveste desemnarea membrilor acestor din urma completuri", arata CSM.

Potrivit sursei citate, prin Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ s-a stabilit atributia colegiului de conducere al instantei supreme de a aproba compunerea completurilor de judecata in cadrul sectiilor, la propunerea presedintilor de sectii, similar solutiei adoptate de legiuitor in ceea ce priveste completurile de la celelalte instante judecatoresti.

"Prin urmare, in opinia noastra, in aceste cazuri nu se poate vorbi de "compunerea completurilor realizata pe cale interpretativa", cum se mentioneaza in cuprinsul solicitarii, stabilirea membrilor completurilor - realizata de Colegiul de conducere al ICCJ in conformitate cu Regulamentul propriu - circumscriindu-se dispozitiilor art. 29 alin. (1), lit. f) din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitii care dau posibilitatea colegiului de a exercita alte atributii prevazute in Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ, Regulament in privinta caruia tot legea ii confera acestuia atributia de a-l adopta, in cuprinsul art. 29 alin. (1) lit. a)", arata documentul citat.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Ciorbea completuri, #Toader completuri, #CSM Ciorbea, #CSM Avoatul poporului , #stiri Victor Ciorbea